Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Οι είκοσι μεγαλύτεροι Έλληνες παίκτες όλων των εποχών – Μέρος Πρώτο

.
Πάει, μας τελείωσαν τα πιο πολλά πρωταθλήματα και οι επίσημοι αγώνες της πορτοκαλιάς ανά την υφήλιο - αυτό το πράγμα που λέγεται Μεσογειακοί αγώνες, μεταξύ συγγενών και φίλων, για να κάνουν κάποιοι λίγοι ταξίδια και φαγοπότια δεν το λογίζω σαν επίσημο, εντάξει και το WNBA των κοριτσιών είναι έξοχο πρωτάθλημα, ας μην γενικεύουμε τελείως. Λέω πάντως να φτιάξω κάποιες λίστες κατάταξης των κορυφαίων. Σήμερα, ας αρχίσουμε με τους Έλληνες, τους δικούς μας καλύτερους όλων των εποχών. Οι περισσότεροι παίκτες είναι μετά το 70-80 που κάπως τους θυμάμαι. Ίσως να αδίκησα άλλους παλαιότερους που δεν έχω εικόνα ή και κάποιος πρόσφατους ή σύγχρονους – όπως και να το κάνουμε ο καθένας έχει το γούστο του και τα επιχειρήματά του.

Για πάμε, η αντίστροφη μέτρηση έχει μόλις αρχίσει:

Εικοστή θέση (20η): ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ (2,02 σέντερ)
Ο Ελληνοαμερικανός αρτιστερόχειρας σέντερ, παρά το μικρό το μπόι (2,02) τα έβαζε στα ίσια με τα θηρία της εποχής. Σκόρερ, δεινός ριμπάουντερ, πηδούσε στο ουρανό κι εξαιτίας του βγήκε ο τίτλος ‘ριμπαουνίστας’. Μακρά η καριέρα του με πρωταθλήματα και κύπελλα στον Ολυμπιακό κυρίως στη δεκαετία του 70.


Δέκατη ένατη θέση (19η): ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (1,94 γκαρντ – φόργουορντ)
Μέγιστος σουτέρ, κάποιοι τον υποστηρίζουν σαν τον πιο μεγάλο. Ψυχρός εκτελεστής από τα πλάγια και συχνά με ταμπλό, τον χάζευες να τα βάζει ‘ασάλιωτα’. Αν υπήρχαν διαγωνισμοί τριπόντων τότε, θα είχε σαρώσει. Από τις σημαίες του Παναθηναϊκού και φυσικός του ηγέτης, ήταν εξαιρετικός και σαν χαρακτήρας.

Δέκατη όγδοη θέση (18η): ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (1,95 γκαρντ - φόργουορντ)
Από τους λίγους Έλληνες στην λίστα των πρώτων σκόρερ (1979). Φοβερό σουτ και συμμετοχή στο transition της επίθεσης. Σώμα από τα λίγα, ευθυτενής, δυναμικός, ο μεγαλύτερος ηγέτης του Άρη στην πριν τον Γκάλη εποχή. Κάτι σαν τον Αντονέλο Ρίβα προσομοίαζε το στυλ του.

Δέκατη έβδομη θέση (17η): ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (2,10, σέντερ)
Μεγάλος σέντερ, μέλος της απογείωσης της Εθνικής από το 2004. Σκορ από μέσα, υψηλή τεχνική, πασέρ, συχνά ηγέτης, καθαρός φουνταριστός με πλάτη. Δυστυχώς σταμάτησε από την Εθνική μόλις στα 27 του, είχε μία αστάθεια απόδοσης τελευταία. Κατόρθωσε μεγάλα συμβόλαια στο εξωτερικό.

Δέκατη έκτη θέση (16η): ΣΤΗΒ ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ (1,88 γκαρντ – φόργουορντ)
Το ‘λιοντάρι’ ήταν ο ορισμός του ηγέτη. Έπαιρνε τον Ολυμπιακό στις πλάτες του. Πρώτος σκόρερ, πάντα πρωταγωνιστής, μα και πάλευε σε όλες τις φάσεις. Κάποια φοβερά τρίποντα με ταμπλό στα highlights του καθώς και η πορεία του Ολυμπιακού στους 6 του πρωταθλητριών το 1979. Αξέχαστες οι ατάκες του.


Δέκατη πέμπτη θέση (15η): ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΛΒΕΡΤΗΣ (2,06 φόργουορντ)
Δεκαεννέα σεζόν στον Παναθηναϊκό, πέντε κύπελλα πρωταθλητριών και έντεκα πρωταθλήματα, ο παίκτης σύμβολο της ιστορίας του Παναθηναϊκού σε όλα τα σπορ δεν θα μπορούσε να έλλειπε. Αγωνιστικά, κορυφαία εκτέλεση έξω από τα 6,25 σε κάθε τέμπο αλλά και άμυνα στο low post.

Δέκατη τέταρτη θέση (14η): ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (1,97, γκαρντ - φόργουορντ)
Απλά ο Νουρέγιεφ του μπάσκετ, μας πρόσφερε στιγμές υψηλής μπασκετοσύνης. Έτρεχε το γήπεδο στις μύτες, μας έδωσε απίθανα σερβιρίσματα της μπάλας, άπιαστος από τους αμυντικούς. Εξίσου καλός και στο μαρκάρισμα. Κορυφαίες στιγμές του το 85-74 με την Γιουγκοσλαβία στο Σπλιτ το 1979 και οι 53 πόντοι με τον Άρη το 1985.



Δέκατη τρίτη θέση (13η): ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΣΤΕΡΓΑΚΟΣ (2,06, φόργουορντ - σέντερ)
Με μία λέξη αρχοντικός, στη θωριά, στο στυλ. Αριστερόχειρας με κίνηση και σουτ ακριβείας που δύσκολα κοβόταν, όταν ήθελε κυριαρχούσε. Γρήγορος στο transition, βασιζόταν κυρίως στην υπεροχή του παρά στο σκληρό του παίξιμο. Θυμόμαστε τις μάχες με την Μακάμπι το 81-82 και κάτι εμφανίσεις με τον ΠΑΟ στις αρχές του 80.

Δωδέκατη θέση (12η): ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (2,06, φόργουορντ)
Πάστα πολύ μεγάλου παίκτη, δεν έδωσε το αγωνιστικό μέγιστο στην καριέρα του. Ακόμα και μέχρι τα 33-34 του έπαιζε μπάσκετ επιπέδου βασικού Εθνικής. Λανσάρισε πρώτος το τεσσάρι με πρόσωπο και τεχνική. Φοβερό πρώτο βήμα, εκτέλεση με το έτσι θέλω και πάθος. Στα κορυφαία του οι εμφανίσεις με την Εθνική από 96 έως 98.

Ενδέκατη θέση (11η): ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΟΝΤΖΟΣ (2,16, σέντερ)
Ο πρώτος μεγάλος σέντερ της χώρας από τη δεκαετία του 60, η κολώνα της ΑΕΚ και της Εθνικής. Πραγματικό βουνό, με αρμονικό σώμα για το ύψος του, σκέπαζε τα καλάθια με τα ριμπάουντ του. Στην εκτέλεσή του έχουμε δει έξοχες ραβέρσες και με τα δύο χέρια. Οι άμυνες έκλειναν πάνω του, διευκολύνοντας τα γκαρντ να αλωνίζουν.



Στο επόμενο η συνέχεια με τους 10 πρώτους .. μείνετε συντονισμένοι ..
.

14 σχόλια:

  1. Φίλε Δ. πολύ ωραία η περιγραφή σου με λίγες λέξεις για τον καθένα. Δεν έχει σημασία αν συμφωνούμε, εγώ άλλωστε δεν ξέρω και πολλά από μπάσκετ για να κρίνω όπως γνωρίζεις εσύ. Περιμένω και τους 10 πρώτους αν και υποψιάζομαι για το αποτέλεσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία μας τα γράφεις μπασκετάνθρωπε, μόνο που ο Κώστας ο Πετρόπουλος έπρεπε να είναι άνετα στην πρώτη δεκάδα. Αν έπαιζε σήμερα ο Κώστας θα ήταν τουλάχιστον σαν τον Ρούντι Φερνάντεζ στο ΝΒΑ και με τεράστια συμβόλαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Kostas

    Γεια σου Κώστα, φίλε μου! Σε ευχαριστώ για τα λόγια σου και πράγματι αυτό που μετράει είναι η παρουσίαση του καθενός ξεχωριστά. Αυτή η λίστα είναι λίγο ως πολύ υποκειμενική, ήδη έχω ακούσει διαφορετικές απόψεις από φίλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Andreas

    Αντρέα μπασκετικέ, τον Κώστα τον Πετρόπουλο τον θεωρώ μέγιστο παίκτη. Δεν ξέρω, ίσως και να είναι όπως λες αν έπαιζε σήμερα. Σίγουρα πάντως θα είχε παίξει σε μεγάλες ομάδες και με μεγάλα συμβόλαια. Βιρτουόζος της μπάλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως πάντα πολύ έγκυρος και με μνήμη ελέφαντα. Μήπως όμως ρίχνεις λίγο πραράνω βάρος στο παρεθόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ανώνυμος

    Σε ευχαριστώ. Όχι, προσπαθώ να συγκεράσω το παρελθόν με το παρόν, βρισκόμενος από μία πιο ουδέτερη οπτική γωνία όσο γίνεται αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Oikonomou, Lazaros kai Trontzos panw apo Petropoulo, Konto, Giantzoglou kai Papagewrgiou? Aparadekto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θανάση, ότι είναι στο παρελθόν ωραιοποιείται. Ο Οικονόμου έκανε μεγάλη καριέρα σε ΠΑΟ, Εθνική και εξωτερικό. Ο Λάζος κέρδισε μεγάλα συμβόλαια με Δυναμό, Ρεάλ και ήταν βασικός στο χρυσό και αργυρό των 05 και 06. Και ο Τρόνζος ήταν κολώνα της Ελλάδας για πάνω από 10 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. xairetw tin parea.museum einai sigoura upokeimeniko k isos sumfwnw me tin katataksi k sxedon exw upopsiastei k tin prwti 10ada.ligo me...."ksenise" o lazaros papadopoulos.isos gt thewrisa oti pote d agapise tin ethniki elladas k panta noiazetai gia tin parti tou.kalos paiktis,me faneri veltiwsi apo tis proponiseis k tin prospatheia tou,alla d eftase ekei p isws polloi(oxi egw)perimenan.

    P.S.: Exei kanei k to..."foul" me tin camera p ton epiase na vrizei ston pago....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ tonino

    Αγαπητέ φίλε, ο Λάζαρος το αξίζει και με το παραπάνω να είναι στην εικοσάδα. Χρειάζεται να το δούμε με πιο ψύχραιμο μάτι μιας και ειδικά στον ελληνικό χώρο, με εξαίρεση βέβαια κάποιους κορυφαίους γνώστες, οι απόψεις αλλάζουν με το φύσημα του ανέμου. Την αγάπησε την Εθνική και έτσι όπως το θέτεις, όλοι για τον εαυτό τους παίζουν και τα παχυλά τους συμβόλαια. Γι αυτό και είναι οι σκληρότεροι διαπραγματευτές, ας είμαστε ειλικρινείς.

    Υπομονή λίγο για την πρώτη δεκάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ museum

    profanws i omada pou twra odevei sxedon sti dusi tis aksizei na einai se mia tetoia 20ada.meta ti fournia gali,giannaki klp. eferan to basket KSANA oxi apla psila alla stin korufi k malista me diarkeia.isos diafwnisw ligo oti oloi paizoun gia ta paxila tous sumvolaia afou kapoioi d exoun anagi tin ethniki(profanws tous to anagnwrizeis auto kai thewrw tha tous exeis mesa sti 10ada).EPISIS(dilwnw apo twra oti d kserw k polla)itan proedros tou sundikalistikou organou tvn kalathosfairistwn?k eixe megali kontra me surigo pou zitise na min anamignietai pleon o surigos me tin ethniki?vazw "?" gt d eimai sigouros edelws gia olo auto.to psiloparakolouthousa to thema me tis ekaterothen apantiseis kai me "aidiasan" kai oi 2.ton men surigo ftanw st simeio na ton pw mexri kai "ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ" enw ton de LAZARO xarika pou vgike ektws ethnikis.sigoura ta sundikalistika organa einai simantika alla oi kontres mesa se mia OIKOGENEIA d voithisan pote.

    P.S.:sigoura mesa se ena "TOP 20" tha uparxoun k diafwnies apla o LAZAROS(mas thewrousa polu tuxerous pou exoume tetoio 5ari)parasxolithike me to paraskinio k epese polu i apodosi tou.san athlitis tis episimis agapimenis prepei na dexesai tin kritiki k na maxesai sklira,euxaristwntas kai niwthwntas perifaneia pou eisai mesa stous KALUTEROUS 12 ellines mpasketmpolistes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάρα πολύ ενδιαφέρον το site, το βρήκα πολύ πρόσφατα και κρίμα που δεν το είχα εντοπίσει όταν γινόταν η συγκεκριμένη διαδικασία.
    Ένα σχόλιο μόνο: πέρα από τους Κόντο και Παπαγεωργίου, που εκτιμώ ότι είναι για λίγο πιο ψηλά, κατά τη γνώμη μου ο Στεργάκος είναι για Top-5, ακόμα και το Top-10 θα τον αδικούσε. Αφήνω κατά μέρος τα της ελληνικότητας, δεν παύει να είναι ό,τι αρτιότερο και δυνατότερο έχω δει σε 4άρι στη ζωή μου, πάρα πολύ υψηλού επιπέδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. O ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ ΝΟΥΜΕΡΟ 20;
    ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΕΝΤΑΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ο στηβ γιατζογλου και ο πετροπουλος εκτος 10αδας ημαρτον

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τη γνώμη σας εδώ: