Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Εθνικές επιλογές για την Πολωνία και το Παγκόσμιο

.
Μόλις πληροφορηθήκαμε τους αρχικούς δεκαεπτά της Εθνικής μας κι ομολογώ ότι ήταν αναμενόμενοι. Οι παλαιοί που έκλεισαν τον κύκλο τους (Μιχάλης Κακιούζης, και Δήμος Ντικούδης) ή που δεν θέλησαν να συμμετάσχουν (Kώστας Τσαρτσαρής) βρέθηκαν εκτός, όπως και κάποιοι άλλοι που ο κόουτς έκρινε πως δεν χρειάζεται σήμερα (Μιχάλης Πελεκάνος. Κώστας Βασιλειάδης). Ποτέ δεν μπορεί κάποιος να ταυτιστεί με τις επιλογές ενός ανθρώπου, έστω κι αν αυτός είναι γνώστης και καταξιωμένος. Τέσσερα στα δεκαεπτά νέα πρόσωπα ίσως να δώσουν νέες υποσχέσεις: Κώστας Καϊμακόγλου, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Νικ Καλάθης, Κώστας Κουφός.


Νομίζω ότι αυτό το Ευρωμπάσκετ είναι μία ευκαιρία για σταδιακή ανανέωση της Εθνικής (ταυτόχρονα την με επίτευξη του στόχου της πρόκρισης στο παγκόσμιο της Τουρκίας), όπως έχει προαναγγείλει και ο Κασλάουσκας, και είδαμε από την προεπιλογή. Για να μην αποδυναμωθούμε βέβαια, η λογική λέει πως δεν πρέπει να λείψει παραπάνω από ένας σταρ σε ψηλούς ή κοντούς. Δηλαδή μόνο ένας από Διαμαντίδη, Παπαλουκά και Σπανούλη να μείνει εκτός. (ας τα βρουν οι Διόσκουροι μεταξύ τους να πάει τουλάχιστον ένας τους). Και στους ψηλούς μόνο ένας από Μπουρούση, Πρίντεζη (πλέον τον λογίζω ως σταρ στην Εθνική) και Φώτση, αν και εδώ ελπίζουμε σε πληρότητα. Αν αθροίσεις και 2 τριάρια (Περπέρογλου, Βασιλόπουλος) και αν λείψουν ένας από κοντούς κι ένας από ψηλούς, έχουμε 6 παίκτες. Συν Κουφό και Ζήση, έχουμε οκτώ. Για την δεκάδα ακόμα Λουκάς Μ. Και Καλάθης. Για τις άλλες δύο θέσεις έχουμε πολλούς: αρκετά ψηλά γκαρντ και ψηλούς να δώσουν βάθος (π.χ. Καλαμπόκης, Τσλαδάρης και Καϊμακόγλου. ή Γλυνιαδάκης). Σενάρια είναι όλα αυτά και υποθετικά.


Πέρα από υποθέσεις, ικανές και αναγκαίες συνθήκες, επιθυμίες να αγωνιστούν ή να ξεκουραστούν, να προσθέσουμε ότι το ελληνικό μπάσκετ στην Εθνική του ομάδα δεν πάσχει από βάθος, συγκριτικά πάντα με τις άλλες ευρωπαϊκές ή παγκόσμιες ομάδες. Λύσεις παικτών υπάρχουν και θα υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι οι ηγέτες στο δημιουργικό παιχνίδι και το ατομικό σκορ συγκεκριμένα. Λείπει ο μεγάλος σκόρερ ή έστω δύο πολύ καλοί που να κάνουν τη διαφορά με συνέπεια το ανεβασμένο δημιουργικό κομμάτι.

Αυτά που θα επιθυμούσαμε να δουλέψει ο Γιόνας κατά τη γνώμη μας είναι:

1. Η αύξηση μίας ταχύτητας στην επίθεση με τον καθορισμό επιθετικών ρόλων.
2. Το μπόλιασμα με νέους παίκτες ηγέτες – μελλοντικούς σταρ, όπως είναι ο Κουφός και ο Καλάθης.
3. Η απομάκρυνση από την στείρα αμυντικολαγνεία του παρελθόντος και το ανασταλτικού μπάσκετ των παικτών-στρατιωτών, με την αντικατάστασή τους από το δημιουργικό παιχνίδι.
.

2 σχόλια:

  1. nomizw oti einai megalh eukairia na
    aifnidiasoume tous antipalous mas meta thn
    allagh proponhth kai filosofias.
    elpizw apantes na dwsoun to parwn gia na to
    kataferoume. alla kai na apotuxei h omada mas
    emeis edw 8a eimaste gia na thn sthrixoume.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Ανώνυμος

    Ελπίζω να συνοδευτεί η αγωνιστική επιτυχία με ελάχιστο στόχο το Παγκόσμιο του 2010, με μία νέα πρόταση παιχνιδιού και να κερδίσει η ομάδα ένα-δύο νέους παίκτες. Αισιοδοξώ με Γιόνας ότι θα παίξουμε λίγο πιο ελκυστικό μπάσκετ αυτή τη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τη γνώμη σας εδώ: