Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Πάει τελείωσε και το ΝΒΑ

.
Αγαπητοί μπασκετικοί φίλοι,

Πάει τελείωσε και το ΝΒΑ. Τώρα χρειάζεται υπομονή μέχρι τον Οκτώβριο, να δούμε κάτι (το καλό) ξανά. Εντάξει και οι Ευρωπαϊκοί αγώνες και το τουρνουά της Πολωνίας μας κάνει. Προς το παρόν, να δούμε τι θα μας αποκαλύψει το προσεχές draft.

Χάρηκα πολύ τις μεταδόσεις από τους φίλους Βασίλη και Τάσο που μου κράταγαν συντροφιά το πρωί και το απόγευμα όταν έβλεπα τα ματς στο βίντεο – κρίμα, γιατί θα έστελνα ένα σωρό μηνύματα στο live. Ας αφήσω και τα δικά μου σχόλια ή αλήθειες μετά του τελικούς και τα πλέη οφ του ΝΒΑ γενικότερα. Επιγραμματικά:

1. Ο Κόμπε δίκαια βγήκε MVP των τελικών φέτος.
2. Ο Κόμπε σήμερα, δεν είναι καλύτερος του Κόμπε των 81 πόντων του 2006 (το τότε τέλειο πακέτο).


3. Ο Κόμπε κατέκτησε το πρωτάθλημα χωρίς να νικήσει στα ίσια τον Λεμπρόν.
4. Οι Λέϊκερς του Κόμπε κέρδισαν τους Νάγκετς όμως ο Καρμέλο ήταν τουλάχιστον ισάξιος του Κόμπε.
5. Η επικράτηση των Λέϊκερς μας θύμισε ότι υπάρχει και όμορφο μπάσκετ μετά το μη θεαματικό παιχνίδι των Σέλτικς και τις φωνές του Ρίβερς για άμυνα.
6. Η σύγκριση Νοβίτσκι - Γκασόλ είναι αδόκιμη γιατί παίζουν σε διαφορετικές θέσεις και με άλλους ρόλους. Έστω κι έτσι όμως ..
7. Ο Νοβίτσκι μέχρι πριν τους φετινούς τελικούς ήταν ανώτερη αξία από τον Γκασόλ.
8. Ο Γκασόλ είναι ανώτερος του Νοβίτσκι αυτή τη στιγμή.
9. Ο καλύτερος παίκτης του κόσμου αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να αποφασίσουμε. Μάλλον ισοπαλία μεταξύ 3-4 παικτών (Κόμπε, Λεμπρόν, Ουέιντ, Καρμέλο, ίσως και Χάουαρντ, είναι όλοι πολύ κοντά).
10. Κάθε σύγκριση με τον Μάικλ Τζόρνταν είναι αδόκιμη ή και άδικη για τους αστέρες του σήμερα. Τζόρνταν είναι μόνο ένας – εκτός και αν θέλουμε να αστειευτούμε.
11. Το πιο δίκαιο σκορ των τελικών φέτος θα ήταν 4-2 υπέρ των Λέικερς.
12. Αν δεν υπήρχε το ΝΒΑ, το μπάσκετ δεν θα ήταν τόσο μεγάλο άθλημα..
13. Το μπάσκετ είναι πρώτα ομαδικό παιχνίδι – αλλά και επιμέρους ατομικό. Για το αυτό και οι τίτλοι των MVP ανακοινώνονται επίσημα, αμέσως μετά την ομαδική απονομή. Άλλωστε, όταν είσαι μόνος σου και σουτάρεις ή όταν παίζεις ένας εναντίον ενός, είσαι βασικά εσύ με το άτομό σου.
14. Θέλουμε σχολιασμό και από παίκτες όχι μόνο προπονητές. Έχουμε πήξει στο σκριν επιλογής και τελευταία στο κάνει .. tip την μπάλα. Το κοινό δεν είναι προπονητές και θέλουν σαφή και απλή γλώσσα (όχι τεχνικές φράσεις).
15. Ελάχιστοι μας έχουν μιλήσει για την ατομική τεχνική και κατάρτιση (π.χ. ριβέρς ντρίπλα ή ραχιαία. και άλλες τεχνικές ή χαρακτηριστικά (π.χ κάθετο άλμα, αριστερό μπάσιμο, άλμα με φόρα ή επιτόπιο κλπ). Όχι στην ισοπέδωση του ατόμου, ναι στην ομαδικότητα με προσωπικότητες.


16. Ο Ντουάιτ Χάουαρντ είναι σήμερα άνετα ο νούμερο ένα ψηλός στο ΝΒΑ και μπορεί να εξελιχθεί σε εφάμιλλο ή καλύτερο του Σακίλ και των άλλων μεγάλων αν δουλέψει το σουτ του και δεν κατεβάζει την μπάλα χαμηλά πριν σουτάρει. Είναι δύσκολο αλλά εφικτό.
17. Δύσκολο να θυμηθείς άλλη συγκυρία στο παρελθόν με τόσα αστέρια στο ΝΒΑ, κι ας λένε για τα παλιά.
18. Κάθε σύγκριση με άλλες εποχές και περί δήθεν διαφορετικών αθλητικών ικανοτήτων είναι άτοπη. Ίσως και σε 10-20 χρόνια οι σημερινοί να μοιάζουνε με περιπατητές.
19. Ο Λεμπρόν ήταν άτυχος στο τέλος φέτος και του αξίζει μία αναφορά γιατί ήταν πρώτος σε κανονική περίοδο και δυόμισι σειρές στα πλέη οφ.
20. Ένας συνειρμός μου έρχεται: Ιαπωνία 2006 – ΝΒΑ 2009, ημιτελικοί: Ελλάδα - ΗΠΑ 101-95, Μάτζικ – Καβαλίερς 4-2. Κάποιοι έκαναν χώρο στους Ισπανούς και τους Λέικερς για να το πάρουν, αντί για τα φαβορί ΗΠΑ, Καβαλίερς.
21. Δίκαια και πανάξιοι πρωταθλητές οι Λέϊκερς.

Καλό καλοκαίρι, καλή μπασκετική παρέα.

Δ.Μπασκετικός
.

24 σχόλια:

  1. Καλή αρχή museum!
    Βλέπω ασχολείσαι και με άλλα θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. museum, χαιρομαι για τα νεα σου "καθήκοντα"
    Χαίρομαι γιατι με αφορμή το νέο θεματικό σου blog, μου έρχονται σκηνές από τον Τάφο του Ινδού, όταν παιδάκι εγώ ( έστω και γαύρος βρέθηκα μέσα στο πράσινο ναό) το 1982, κατέβαινα τις σκάλες και το τεράστιο στα μάτια μου γήπεδο απλωνόταν περιμένοντας να πατησω κάθε του γωνιά τα επόμενα 120 λεπτά που κράταγε η προπόνηση. Μου έφερες στο μυαλό τον Απόστολο Κόντο, τον Παπάζογλου και τον Παπαντωνίου, τον David και τον Κορωναίο που τους βλέπαμε μετά τη προπόνησή μας να κατεβαίνουν σαν ημίθεοι αποτελώντας πραγματικά και γνήσια ινδάλματα... Θυμάμαι τον Μέμο , μικρός τότε στην ομάδα των ανδρών και φέρνω στη μνήμη μου τον προπονητή μας τον Κώστα Κότση (καλή του ώρα όπου νάναι τώρα) να μας προτρέπει να σουτάρουμε ακριβως με το στυλ του Μέμου..
    Θυμάμαι που ο Κόντος δεν μπορούσε να κάνει΄μπάσιμο με πρώτο πόδι το αριστερό γιατί ο άνθρωπος δεν είχε καν αριστερό χέρι. Δεν το χρειαζόταν άλλωστε. Έγραφε με το δεξί, από παντού !. Θυμάμαι που επειδή εμείς οι πάιδες συνληθως χάναμε στο πρωτάθλημα όταν αγωνζόμαστε μπροστα σε κλοσμο, κανόνισε ο προπονητής μας και παίξαμε ενα φιλικό μισή ώρα πριν τον αγώνα των ανδρών με τη Μπόσνα Σεράγεβο. Κατέβηκα στο γήπεδο τυφλωμένος από τα φώτα και τη θολούρα από το καπνό των τσιγαρων και είχα βάει 2 πόντους με βολές.. Επειδή μάλιστα εγώ ανήκα στην όμάδα με τις λευκές μπλούζες και οι άλλη πεντάδα έπαιζε με πράσινα, ο κόσμος νόμιζε ότι οι άσπροι ειμαστε κάποια άλλη ομάδα και όταν κάθησα στη γραμμή των βολών 2.000 άνθρωποι με γιουχάρανε. Έτρεμα..

    Να σαι κλά φίλε museum για όλα αυτα που μου θύμισες και συγχώρα μου που κατανάλωσα όσο από το χώρο σου...

    Πάντα τέτοια και μακάρι και η συγχρονη νεολαία να βρει ινδάλματα μέσα από τα γήπεδα, αγνά , γνήσια αυθεντικά... Σε αντίθεση με τόσους και τόσους πειρασμούς που κυκλοφορούν στις μέρες μας, οι άνθρωποι αυτοί, αν μη τι άλλο, έχουν κάτι να σε διδάξουν...

    Καλή συνέχεια σε όλους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Kostas

    Σε ευχαριστώ πολύ καλέ μου φίλε! Είναι κι αυτό ένα μεράκι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ DSK

    Δημήτρη, ωραίο το κείμενο που άφησες εδώ. Μέσα από τον μπασκετικό θέλω να γράφω για την άλλη μεγάλη μου αγάπη. Σε πιο χαλαρό κι ελεύθερο στυλ.

    Που λες είναι άλλη, τελείως διαφορετική η αίσθηση να έχεις παίξει ένα άθλημα από τον να μην έχεις ασχοληθεί καθόλου. Και ειδικά σε αγώνες με κανονικές συνθήκες. Καταλαβαίνεις εκεί πως έχουν τα πράγματα, τον τρόπο σκέψης των παικτών και όλων των εμπλεκομένων. και το σημαντικότερο αγαπάς πάνω από όλα το ίδιο το παιχνίδι. Ο αθλητισμός και σε καλό επίπεδο προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις. Μία μάχη να βρεις τα όριά σου και να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, αν συνυπάρξεις με άλλους σε δύσκολες στιγμές, μία μικρογραφία της ζωής που βγαίνεις πιο δυνατός.

    Να είσαι πάντα καλά κολλητέ μου φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kali arxi file mou.apla exw enstaseis gia to keimenaki sou.o KOBE einai o kaluteros.kai me diafora apo carmelo,wade,lebron,howard.odigise tous LAKERS se 2 statherotates xronies kai ena daxtulidi.episis nikisan 2 fores tous CAVS tou Lebron.MONADIKO 2plo(e ekanan kai mia itta oi cavs stin edra tous teleutaio-adiaforo-mats).episis oi LAKERS tha epairnan pali to champ etsw kai an eixan tous cavaliers apenanti tous.ekanan se oles tis seires 2pla otan xreiastike.episis fanike oti o KOBE einai kaluteros olwn kai stous olumpiakous agwnes.oloi xamogelakia kai xalara karfwmatakia se olo to tournoua alla ston teliko pou i ispania tous kodrare sta isia oloi ton KOBE epsaxnan.kai i sugrisi me JORDAN einai anapofeukti k dikaiotati.as min kollame se.."enas einai o jordan,enas einai o maradona,enas einai o senna.." klp klp.D exei na zilepsei tpt o KOBE.me metrious sumpaiktes pire daxtulidi k katafere na sikwsei MONOS tou tous LAKERS apo ton pato.

    Υ.Γ.1:den to exane fetos to champ kai itan pio wrimos apo pote.
    Υ.Γ.2:lebron,carmelo,howard edeiksan LIGOI mprosta tou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ανώνυμος

    Καλή σου μέρα. Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως εδώ δεν σκοπεύω να γράψω κατά του Κόμπε ή υπέρ παρόλο που είμαι μέγας θαυμαστής του. Κάποιες αλήθειες θέλω να πω και είμαι πολύ προσεκτικός στο τι γράφω και πως το διατυπώνω.

    Ότι οι Λέικερς πήραν το πρωτάθλημα χωρίς να νικήσουν τους Καβαλίερς στα πλέη οφ είναι μία πραγματικότητα που κανείς δεν διαφωνεί. Όπως και τα ισάξια νούμερα του Καρμέλο στη σειρά Λέικερς – Νάγκετς. Επίσης είναι αλήθεια ότι ο Λεμπρόν ήταν ο καλύτερος παίκτης στη λίγκα στην κανονική περίοδο και 2,5 σειρές στα πλέη οφ (βγήκε MVP και σκούπισε τις 2 πρώτες σειρές, την ώρα που το L.A. αγκομαχούσε με το Χιούστον).

    Οι διαφορές φίλε μου ανάμεσα στους πρώτους είναι ελάχιστες, είναι όλοι τους εξαιρετικοί. Οι ίδιοι που λένε τώρα ότι ο Κόμπε είναι ο καλύτερος στον κόσμο, θα έλεγαν το ίδιο για τον Λεμπρόν αν, υποθετικά, οι Κάβς έπαιρναν ο πρωτάθλημα. Αυτά έχουν μία δόση οπαδισμού πέρα από την ψυχρή αλήθεια. Ο καλύτερος του κόσμου είναι μία σοβαρή υπόθεση που θέλει παραμέτρους και ανάλυση περισσότερες από μία κατάκτηση πρωταθλήματος που πέρσι ήταν ένας και του χρόνου κάποιος άλλος.

    Για τον Τζόρνταν τώρα μιας και το ανέφερες, οι ομαδικοί και ατομικοί του τίτλοι είναι ασύγκριτοι. Το ίδιο και οι κριτικές ειδικών του μπάσκετ και μη. Ας τελειώσουν την καριέρα τους με το καλό ο Κόμπε και οι άλλοι, να δούμε τον απολογισμό τους.

    Γενικώς οι συγκρίσεις αυτές μεταξύ παικτών και οι σκέψεις σε άλλα πράγματα δεν μπορούν να βγαίνουν σαν παρορμήσεις ή συνθήματα με τόση ευκολία.

    Σε ευχαριστώ για το σχόλιο, να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. sigoura ola einai k thema protimisewn alla epimenw pos me cavs vrethikan k nikisan oi LAKERS 2 fores.to oti d pigan oi cavs teliko e d nomizw na euthynetai o kobe.oson afora sto sweep twn cavs kai oti oi lakers agwmaxousan me houston,e de nomizw na sugrineis anatoli-dusi oson afora tin 8ada.uparxoun POLU mprosta CAVS,CELTICS,ORLANDO alla apo kei k pera tpt.anamenomeno na kanoun 4-0 oi cavs mexri p epesan se orlando.ekei piran ena mats me 3ponto lebron k ena akomi pou oi orlando d kaigontan.oso gia ton kalutero tou kosmou,anaferthika pio panw k se olumpiakous agwnes pou oloi autoi p tous thewreis isaksious tou KOBE(sumfwnw apoluta sto oti einai ekseretikoi,alla diafwnw oti ekei mazi tous einai k o kobe)fovotan na paroun tin mpala ston teliko me ispania.MAKARI na ginoun akomi kaluteroi tou KOBE o lebron,o carmelo kai oi upoloipoi.allwste einai mikroi akoma.pros to parwn oi cavs kai o lebron d eftasan OUTE teliko.

    P.S. etuxe kai eida KNICKS-DENVER live apo new york p imoun taksidi.o carmelo scorare opote ithele.apisteuto itan :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Ανώνυμος - 2

    Υποκλίνομαι στον Κόμπι. Απλά σου εξήγησα πως με ενοχλεί που τον λιβανίζουν τώρα όσοι υποστήριζαν πριν τον Λεμπρόν και που αν νικούσε ο Λεμπρόν πάλι θα λιβάνιζαν εκείνον. Η άποψή μου δεν είναι όπου φυσάει ο άνεμος. Εξακολουθώ να πιστεύω πως εκείνο το πράγμα με τους 81 πόντους του ήταν κάτι το ασύλληπτο και ανώτερο του σήμερα. Για το 4-3 των Λέϊκερς με τους Ρόκετς, θα σου θυμίσω πως το Χιούστον ήταν αποδεκατισμένο χωρίς Γιάο και Μακ Γκρέϊντι!

    Χαίρομαι που υπάρχει η κουβέντα και η ανταλλαγή απόψεων γιατί είναι πολύ γόνιμη.

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. to 2007 poioi itan antipaloi twn spurs stous telikous tou nba?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. eimai o...parapanw "anwnumos" alla tha ithela na exw k onoma plaon.pali na s euxithw kali arxi kai elpizw na ginoume megali parea.k makari na..."malwnoume" gia YPERpaiktes KOBE,LEBRON,CARMELO klp kai na min ftasei to blog na vgazei(oxi apo sena)opadika sxolia.

    P.S.1:o kobe gia mena einai kaluteros apo lebron(epimenw :P) alla adunatw na antilifthw ta TAIRASTIA fusika prosonta pou exei o LEBRON.o anthrwpos einai teras tis fusis(me tin kali ennoia)

    P.S.2:gnwrizeis gia kanena ixiro trade??kobe menei,MING menei,oi cavs tin psaxnoun gia carter alla tpt pio..psagmeno???pio eguro kai proxwrimeno?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ tonino

    Ακριβώς κι εγώ μέχρι πέρσι έλεγα Κόμπι, άνετα, ο καλύτερος, ήμουνα φαν του αλλά φέτος βλέποντας Λεμπρόν με στατιστικά τύπου 42 πόντοι, 14 ριμπάουντ και 12 ασίστ, λέω για κάθισε και δες το πιο ψύχραιμα. Για ανταλλαγές δεν ξέρω, ας τα βρούνε οι ομάδες αυτά, θέλω όμως δυνατές ομάδες για ανταγωνισμό και καλό θέαμα. Ελπίζω και πιστεύω να έχουμε μάχες στα πλέη οφ και πιο πριν όπως φέτος που είδαμε φανταστικά παιχνίδια στο τέλος.

    Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. file museum to ixera poioi itan stous telikous to rwtisa dioti enas filos pio panw eipe oti o lebron den pige telikous kai i8ela mesw ereunas na dei oti eixe kanei la8os

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. file anwnume exeis dikio.dikia m vlakeia.dikia m paralipsi.exw svisei edelws tous telikous twn spurs gt d maresei katholou to "eurwpaiko" tous basket.parolo p dinei titlous.exeis apoluto dikio pantws.ante as diorthwsw-->o lebron d exei parei niki s telikous :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. file tonino me tetoia apantisi pou mou exeis dwsei fenese entaksei an8rwpos kai pragmatika xarika sigoura na milame gia to nba dioti spanizei sta ellinika site olo gia pao kai osfp milame. na pw oti ime kai gw uper tou kobe magepse fetos. o lebron an kai freak of nature tou leipei i texniki katartisi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παιδιά , οι προσωπικές προτιμήσεις καμιά φορά δεν μπαίνουν σε κριτική. Θυμάστε που το 2006 λέγαμε τον Κόμπι το τέλειο πακέτο; Μετά είχε τις (άδικες πιστεύω) ιστορίες με τον βιασμό που τον πήγαν πολύ πίσω. Αλλά μπόρεσε να φορέσει το δακτυλίδι, μπράβο του. Κι επειδή μιλάμε για ποιος είναι καλύτερος, στην δικιά μου αισθητική είναι ο Καρμέλο από παίκτες στην περιφέρεια και ο superman κοντά στο καλάθι. Για τον superman άδικα έλεγαν για πολλές αδυναμίες, αλλά εγώ πιστεύω πως με τον Γιούιν δάσκαλο έχει κάνει βήματα προόδου και θα ανέβει κι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ontws einai kuriws thema proswpikwn protimisewn.eimai opados tou kobe apo to..."TOTAL '97"(basketaki tou P.S.1 :P)kai apo tote epsaksa,ematha,k ton thavmazw apo tote.stin upothesi viasmou thewrisa pos ola teleiwsan gt opws kserete tetoies katagelies mporoun na se isopedwsoun oloklirwtika(estw kai na dikaiwtheis telika).exase sumvolaia me etairies diafimistikes,sponsores klp.eilikrina d perimena na kerdisei pali tin apodoxi tou kosmou.profanws apla eixe kanei ena...atopima suzigiko alla thelw na pistevw pos i alli kople ato ekane me ti thelisi tis.tespa gia howard kaneis d mporei na diafwnisei pos einai idi polu mprosta k me ewing tha ginei apisteutos.episis opws eipa parapanw eixa tin apisteuti tuxi na dw carmelo apo konta kai apla....scorare OPOTE ithele.apla einai mikros akomi gia na thewreite kaluteros apo kobe.exei ola ta fonta na ton perasei omws.

    P.S.:ante file anwnume pare ena onomataki gia na megalwnei..."episima" i parea!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. fetos stous telikous tis dysis o melo sto game 1 me entypwsiase me tin apodosi tou kai to zilo pou edeixe propantwn sta epi8etika ribaount. meta san na epese i apodosi tou san na emeine apo dinameis. paidia pws to kanw gia na parw name? den xambariazw kai polla apo ypologistes sorry

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ anwnumos

    pane--> ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ ΩΣ... πατας βελακι και επιλεγεις:"ονομα/διευθυνση URL" vazeis to onoma sou.tha t kaneis kathe fora p grafeis!!

    oson afora sto MELO,egrapsa pio panw pos itan ligos giauron akrivws ton logo.ksekinise apisteuta,alla gia na ftaseis na eisai LEADER(KOBE)prepei na paikseis se OLA ta krisima mats kai na pareis apo to xeri tin omada sou.einai neos,apeiros akoma(sxetika)kai thewrw pos oi fetinoi telikoi tis dusis kai i "kontra" me kobe tha tou dwsoun megali emepiria k parastaseis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παιδιά, είναι ευχάριστο να συζητάμε για Κόμπι, Λεμπρόν και Μέλο. Ο Μέλο μου αρέσει γιατί έχει κάτι το ντελικάτο παρόλο που είναι και δυνατό παιδί. Ήταν φανερό πως με Άιβερσον δεν χωρούσαν και οι δύο. Τώρα ανεβαίνει. Το θέμα είναι να βρει την ομάδα winner για να μαγέψει. Και το Ντένβερ ενισχύεται σημαντικά για να τον κρατήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. pisteuw oti o melo 8a prepei na varaei perissotera triponta ti lete?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @tsags11

    (sorry museum gia tin apantisi m)
    theleis sovari basketiki apantisi file?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. nai 8elw afou ta vazei.to 2006 me tin e8niki perissotero triponta varage

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. afinw ton blogger na apantisei gia ta triponta pou..."varage" o melo

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τη γνώμη σας εδώ: