_
Νοέμβριος 2003 και η συνάντηση Ηρακλή - Περιστερίου αναμενόταν σαν από τις πιο αμφίρροπες της 5ης αγωνιστικής. Οι δύο ομάδες, ταλαντούχες και ελπιδοφόρες, μας υπόσχονταν ένα πλούσιο σε εικόνες και δράση απόγευμα. Το βλέμμα μας κεντρίζει σε δύο αριστερόχειρες παίκτες που είναι από τους καλύτερους των συλλόγων τους. Ο 23χρονος Δημήτρης Διαμαντίδης στο χειρισμό της μπάλας και ο 20χρονος Μιχάλης Πελεκάνος στα πλάγια και οι δυο τους έχουν διακριθεί για τη συνέπεια, την ποιότητα και τον ηγετικό τους ρόλο. Μα όμως και από το “ανάποδο” στυλ παιχνιδιού τους. Αριστερό σουτ, αριστερή διείσδυση, αριστερό μπάσιμο, όλα ζερβά. Σύμφωνοι, με τόση εξάσκηση και ταλέντο η δεξιά τους πλευρά είναι κι εκείνη πολύ καλή μα οι έμφυτες κινήσεις τους είναι από την ανάποδη. Οι νεαροί δύσκολα περιορίζονται και σε μία καλή τους βραδιά οι 20 πόντοι στο σκοράρισμα είναι μία άνετη πραγματοποίηση για αυτούς.
Κινήσεις με αστραπιαίες περιστροφές στον άξονά του, μακρινά πατήματα, τεχνική και ταχύτατη χιαστή βρίσκονται στη γκάμα του Καστοριανού άσσου. Διείσδυση σε δεύτερο χρόνο επίθεσης, μπασίματα από την εσωτερική με ανέβασμα πολύ ψηλά στο καλάθι και εκτέλεση με τόση χάρη από την περιφέρεια συναντάμε στο αστέρι από τις δυτικές συνοικίες. Η βραδιά βέβαια ανήκε στον Δημήτρη που ήταν σχεδόν μια ομάδα μόνος του ενώ ο Μιχάλης κινήθηκε σε χαμηλές πτήσεις παρασυρόμενος από συνολικά κακή απόδοση της ομάδας του. Παρακολουθήσαμε το παιχνίδι όχι τόσο με την αγωνία της έκβασής του αλλά προσδοκώντας σε υψηλούς δείκτες μπασκετικού σχεδιασμού και εκτέλεσης.
Δεν είναι τυχαίο πάντως που οι άνω πρωταγωνιστές είναι και αριστερόχειρες. Πρώτιστα στο σουτ και κατ’ επέκταση στην πληθώρα των κινήσεών τους, που είναι εγγενείς, μπορούν να αποδοθούν με τέτοιο τρόπο. Έχουν περάσει πολλές ντουζίνες “αριστερόστροφων” παικτών από το ελληνικό και παγκόσμιο μπάσκετ στις διαδρομές της ιστορίας του. Εκείνο που δεν μπορεί να αγνοηθεί σε καμία των περιπτώσεων είναι πως όλοι τους είχαν μια αξιοσημείωτη παρουσία στις ομάδες τους μέσω της χρησιμοποίησής τους σε κάποιο ρόλο. Δεν υπήρχε παίκτης που να μην έδινε μία νότα ιδιαίτερων δεξιοτήτων στο παρκέ. Ήταν αμυντικοί ειδικευμένοι σε δεύτερες συμμετοχές και αρμοδιότητες, σουτέρ από μακρινή ή μεσαία ακτίνα δράσης, πεπειραμένοι παίκτες ρακέτας με έφεση στις κινήσεις γύρω από το καλάθι, ριμπάουντερ και κόφτες, όλοι τους σημαντικοί. Αλλά και οι επικεφαλής ήταν εκεί, τα αστέρια και τα πρώτα βιολιά των ομάδων τους, οι πραγματικά ελκυστικοί παίκτες για το κοινό.
Μήπως εξαιτίας του περίεργου και μη συμβατικού τους στυλ μόνο να ήταν αναγνωρίσιμοι; Και επομένως για αυτό το λόγο να μας δημιουργείται μία ψευδαίσθηση μεγάλης απόδοσης; Δεν το νομίζουμε. Ασφαλώς το άξιζαν να είναι εκεί που έχουν καταταχθεί σήμερα. Άλλωστε, τα επιτεύγματά τους μαρτυρούν για αυτά.
Ποια είναι όμως τα βασικά σημεία που τους ξεχωρίζουν; Ποια, αντίστοιχα, εκτιμώνται σαν τα αρνητικά τους γνωρίσματα που είναι αδύνατο να εκλείπουν; Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί “αριστεροί” παίκτες, εκείνοι που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο μπάσκετ; Και πως θα φάνταζαν κάποιες αντίστοιχες πεντάδες; Ας τα δούμε λίγο πιο εκτεταμένα στη συνέχεια.
Ανάμεσα στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και πλεονεκτήματα εντοπίζουμε το στοιχείο της μεγαλύτερης έντασης των κινήσεων με το αριστερό, τόσο στην ντρίπλα, όσο και στη διείσδυση. Η ταχύτητα και η εκρηκτικότητά τους είναι εξαιρετική από την αριστερή πλευρά. Δεύτερον, λόγω της αντίστροφης συμμετρίας τους, περιορίζονται πάρα πολύ δύσκολα στην επίθεση. Πράγματι, είναι ελάχιστες οι φορές που έχουμε σημειώσει έναν αριστερόχειρα να δέχεται ένα κόψιμο λόγου χάρη. Και πάντα οι εν λόγω παίκτες εκτελούν με άνεση ακόμα και μπροστά σε ψηλότερους. Τέλος; η σύνθεση “αριστερών” και “δεξιών” ικανοτήτων τεχνικής είναι καταπληκτική στο σύγχρονο μπάσκετ και όταν συναντάται δίνει μεγάλο πλεονέκτημα. Επομένως αυτού του είδους οι αθλητές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ατραξιόν μόνο και μόνο από το ειδικό στυλ τους.
Από την άλλη πλευρά μπορούν να καταγραφούν κάποια μειονεκτήματα σαν αποτέλεσμα της παρατήρησης του τρόπου παιχνιδιού τους και όχι σαν αυταπόδεικτα συστατικά. Αρχικά, διακρίνεται η πολύ φτωχή δεξιά κίνηση που έχουν συνήθως. Λέγεται μάλιστα, ότι για να μαρκάρεις έναν αριστερόχειρα απλά πρέπει να του περιορίσεις το αριστερό μέρος της κίνησής του και τα έχεις καταφέρει. Επίσης υφίσταται και μία προβλεψιμότητα λόγω του χαρακτηριστικού τρόπου παιχνιδιού τους που είναι ορατός και εύκολα αναγνώσιμος. Τέλος, πολλές φορές, τέτοιοι μπασκετμπολίστες έχουν ανορθόδοξο σουτ ίσως επειδή οι προπονητές διδάσκουν και με βάση τις εικόνες που έχουν για το δεξί σουτ ή κίνηση. Άρα κάποιες μη συμμορφώσεις με τη σωστή τεχνική δεν φαίνονται πάντα για να διορθώνονται.
Συνέχεια στο επόμενο
_
_
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ανάποδοι άνθρωποι οι αριστεροί είχαν πάντα μία ιδιαίτερη κλίση σε κάτι και το αριστερό τους χέρι σαν να δουλεύει καλύτερα από τους δεξιόχειρες. Μπασκετικά προτιμώ τους δεξιόχειρες, οι αριστεροί ποτέ δεν θα μπορούσαν να γίνουν κορυφαίοι παρόλο που ποδοσφαιρικά ο μεγαλύτερος που έβγαλε ο κόσμος ο Μαραντόνα έπαιζε με το αριστερό.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Gervin
ΑπάντησηΔιαγραφή'Άνθρωπε παγόβουνο' θα συμφωνήσω μαζί σου για τους δεξιόχειρες. Δεν ξέρω βέβαια αν αυτό είναι τυχαίο γιατί είναι περισσότεροι, ίσως να είναι κι έτσι. Αν κιόλας ο Διαμαντίδης πλησιάσει σε 5-6 χρόνια την κορυφή όλων των εποχών, θα πρόκειται για δικαίωση των ζερβών!
Καλησπέρα στην παρέα.Blogger νόμιζα μας ξέχασες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είχα χρόνο να διαβάσω τις αναρτήσεις σου σε βάθος.οπότε αρκούμαι σε μια απλή καλησπέρα και πολύ σύντομα θα σχολιάσω και γω με την σειρά μου.
@ tonino
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα φίλε tonino! Όπως βλέπεις το blog θα συνεχίσει να υπάρχει έστω και αν έχουμε κάποια χρονικά κενά. Περιμένω το ενδιαφέρον, όπως πάντα, σχόλιό σου.