Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Το μπάσκετ που θέλουμε και η ‘δικτατορία’ του ποδοσφαίρου

_


Η Εθνική μας των ανδρών τερμάτισε τρίτη κι εμείς συζητάμε για το αν παίξαμε καλό μπάσκετ. Ο Λιθουανός λένε μας υποσχέθηκε γρήγορο μπάσκετ κι έπαιξε τελικά τσούκου τσούκου ή μάλλον κοντρόλ τέμπο και άμυνα που είναι ένα στυλ που μας ταιριάζει. Δεν ξέρω τι μπάσκετ παίξαμε και δεν είμαι υποστηρικτής του Κασλάουσκας ή του Γιαννάκη ή κάποιου άλλου. Αυτό που νοιάζει εμένα και όλους τους φίλους είναι πως θα βλέπουμε όμορφο μπάσκετ, πώς θα το βελτιώσουμε και θα το κάνουμε ελκυστικότερο για τους φίλους μας. Ευτυχώς η Εθνική μας είναι στον αφρό χρόνια τώρα, ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ευρώπης, ο Ολυμπιακός στο Φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, οι Έφηβοι και οι Νέοι στα πρώτα μετάλλια στον κόσμο και στην Ευρώπη.

Τι μένει επομένως; Το όμορφο μπάσκετ. Ας το ορίσουμε πρώτα αυτό, τι είναι και πώς το θέλουμε, γιατί δυνατότητες υπάρχουν πολλές. Ας ρωτήσουμε φιλάθλους, ειδικούς και μη, και πρώτιστα τα αστέρια -πρωταγωνιστές του παρελθόντος και του σήμερα. Ο Γκάλης, ο Αμερικάνος, ο Διαμαντίδης, ο Γιαννάκης, ο Παπαλουκάς, ο Σπανούλης εδώ και οι άλλοι μεγάλοι του εξωτερικού όπως Σαμπόνις, Κούκοτς, Μαρτσουλιόνις, Νοβίτσκι, Γκασόλ είναι ανάμεσά τους. Ας μην ρωτάμε μόνο τους σημερινούς προπονητές – άλλοτε παίκτες ρολίστες περιορισμένων δυνατοτήτων - για να χαράξουμε τις μπασκετικές μας πορείες.


Δυστυχώς το αμυντικό παιχνίδι με τα χαμηλά σκορ δεν αρέσει, το είδαμε παντού και αυτό είναι το βέβαιο. Αν μας αρέσει να βλέπουμε αγώνες με άδειες εξέδρες όταν δεν παίζει η Εθνική ή ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, πάω πάσο. Η προσωπική και εκφρασμένη άποψη είναι πως βασικά το ολοκληρωτικό μπάσκετ κερδίζει φίλους, με επιθετική άμυνα και κυρίως επίθεση, εμπλουτισμένη και με ατομικές επινοήσεις όταν είναι δυνατό. Δόξα τω Θεό ταλέντα-σταρ που να κάνουν τη διαφορά έχουμε μπόλικους. Αυτό το μπάσκετ πρέπει να λανσάρεται σαν το ιδανικό, αυτό να επιδιώκεται.



Από την άλλη είναι και ο ‘δυνάστης’ που έχει απλωθεί παντού και πρέπει να αναπνεύσουμε. Για αυτό το λόγο το άθλημά μας δεν μπορεί να γίνει αλλιώς ανταγωνιστικό στο κοινό αν δεν αλλάξει με πιο ‘επιθετική’ πορεία. Η κρατική προβολή του ποδοσφαίρου, στην Ελλάδα κυρίως αλλά και αλλού, είναι δυσανάλογη με το ενδιαφέρον του ανθρώπου για τα σπορ – μιλάμε για κρατική γιατί ο ιδιώτης κάνει και δείχνει ότι θέλει.

Είναι πρώτο το ποδόσφαιρο στη δημοφιλία στην Ευρώπη, σύμφωνοι, αλλά όχι με ποσοστά 99%-1% σε σχέση με τα υπόλοιπα, όπως προβάλλεται. Τις προάλλες έπαιζε η Γιουτα με το Σικάγο στο Λονδίνο κι έπειτα η Ρεάλ με την Γιούτα στη Μαδρίτη. Μαζεύτηκαν κοντά 20 και 15 χιλιάδες νοματαίοι σε κάθε ματς, ήταν γιορτές μεγάλες. Κι εμείς στην Ελλάδα βλέπουμε εκπομπές ποδοσφαίρου με χειροκροτητές στο στούντιο και ούτε καν αναφέρουμε τα παιχνίδια. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό σε σύγκριση με 10-20 χρόνια πριν; Άλλαξε μήπως το θέαμα και πλήθυναν τα αστέρια των γηπέδων του ποδοσφαίρου; Ή ο κόσμος ανακάλυψε σε αυτό μία κρυμμένη ομορφιά; Όχι δα. Όλα αρχίζουνε και τελειώνουν στα απίστευτα ποσά που διακινούνται στον τζόγο που έχουν στηρίξει ένα τέρας που πρέπει να μας το πλασάρουν σε υπερθετικό βαθμό κάνοντας τα άλλα αθλήματα να μαραζώνουν.


Τα ποσά του τζίρου στο Ελληνικό ‘Πάμε Στοίχημα’ ας πούμε είναι πολλαπλάσια από όλων των άλλων τυχερών παιχνιδιών μαζί. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και η δικτατορία του ποδοσφαίρου καλά κρατεί. Αυτή είναι η κύρια αιτία που μας λένε ότι: ποδόσφαιρο θα βλέπουμε μόνο και θα μας αρέσει. Σαν να λένε στο μικρό παιδί: “ Κωστάκη θα το φας το φαΐ σου και θα μάθεις να σου αρέσει.”

Ο μεγάλος ανταγωνιστής μας έχει φυσικά ‘ξεσηκώσει’ μπασκετικούς τρόπους ανάπτυξης: Πλέη μέϊκερ, ασίστ, ριμπάουντ, προβολή και διόγκωση των αστέρων (σε αυτό είναι μάστορες και καλύτεροι μας, συνήθως τα δικά μας αστέρια είναι αληθινά). Το Ευρωπαϊκό μπάσκετ, τι απαντάει σε όλα αυτά; Άμυνα, ριμπάουντ και ομαδικότητα συχνά. Λίγες αναφορές σε αστέρια. Χρειάζεται πιο συχνή αναφορά των πλεονεκτημάτων μας. Εδώ βλέπουμε αγώνες ποδοσφαίρου υπνηλίας με σκορ 1-0 ή 0-0 να κατορθώνουν να πουλάνε. Το περιτύλιγμα είναι καλύτερο ασφαλώς εδώ.


Το άθλημά μας είναι σαφώς πιο γρήγορο, με πολύ πιο πλούσιο σκορ, ανατροπές σε δέκατα δευτερολέπτου, μπάλα πάνω κάτω, μάχες βασικά στον αέρα, ατομικούς αστέρες που αναδεικνύονται πιο εύκολα, μάχες σώμα με σώμα να σου κόβουν την ανάσα και πολλά άλλα. Ας χτυπήσουμε με τα πλεονεκτήματα μας και όχι με την άμυνα και το κοντρόλ. Λίγο κοινό νου θέλει να γίνουμε ξανά το νούμερο ένα άθλημα στο κόσμο όπως το 1992 με την Ντριμ Τιμ της Βαρκελώνης - σε δημοτικότητα μιλάμε γιατί σε ομορφιά και Τέχνη ήμαστε και θα είμαστε πάντα κορυφή.

ΥΓ1: Μη αγωνιστικές παραμέτρους ανάπτυξης δεν θα δώσουμε εδώ αλλά ας αναφέρουμε ενδεικτικά την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών εσόδων και την οικονομική διαφάνεια και ισονομία των συλλόγων στα κορυφαία πρωταθλήματα (κυρίως στην Α1 και Α2 μας).


ΥΓ2: Διαβάσαμε ότι ο προπονητής του Σαν Αντόνιο, Γκρεγκ Πόποβιτς, κάλεσε σε δείπνο τον Παναγιώτη Γιαννάκη και το υπόλοιπο τεχνικό τιμ του Ολυμπιακού για να μιλήσουν για το μπάσκετ! Μπράβο τους!
_

22 σχόλια:

  1. Φίλε museum, επειδή σε ξέρω ότι είσαι φανατικός με το μπάσκετ σε καταλαβαίνω για αυτά που γράφεις πολλά από τα οποία είναι σωστά. Πάντως κι εμένα μου αρέσει πιο πολύ η επίθεση και οι παίκτες που βάζουν 30 πόντους όπως παλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Kostas

    Αγαπητέ Κώστα, δεν αντιλέγω, είμαι φανατικός, δογματικός θα έλεγα με το μπάσκετ. Μα νομίζω ότι η υπερπροβολή του ποδοσφαίρου είναι άδικη και οφείλεται εν πολλοίς στα στοιχήματα που παίζονται. Κυρίως όταν χαράσσονται κρατικές πολιτικές του αθλητισμού με βάση αυτά. Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. File Museum, diafwnw me ta perissotera apo auta pou les. Staxuologontas:
    1.Einai h "Athlhtikh Kuriakh" h aitia olwn twn kakwn? Mia ekpomph 90 leptwn upeuthnh gia th kuriarxia tou podosfairou?

    2.Htan to basket "to noumero ena athlhma sto kosmo to 1992"? Oxi pantws sto planhth gh...To basket den einai kan numero ena sthn Amerikh (trito kai kataidromeno pisw apo American football kai baseball). Sto gunaikeio athlhtismo einai me diafora prwto to podosfairo (soccer). Giati? Den uparxei h Anna Karamanlh ekei...Allos prepei na einai o logos...

    3. Sugharhthria sthn Ethnikh omada gia to xalkino mettalio. Kapoioi omws (basketanthrwpoi)th kathgorhsan sto parelthon an kai shmeiwse megaluteres epituxies paizontas kalutero basket epidh den tous arese h filosofia twn proponhtwn. Sth Polwnia pantws den eidame kalutero basket apo thn Ethnikh se sxesh me prohgoumena xronia.

    4. Ginontai kai sto Wembley agwnes American football. Theates? 100,000 me parallhlh zwntanh thleoptikh metadosh.

    5. O tzogos einai apotelesma ths dhmofilias kai oxi to antitheto. Yparxei tzogos kai sto basket alla omws den mporei na sunagwnistei se tziro alla athlhmata (akoma kai sthn Amerikh)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Thanasis

    Φίλε Θανάση λατρεύω να διαφωνούμε και να συζητάμε. Αν και ξέρεις πως αν και είμαι δογματικός μπασκετικός, θα προσπαθήσω να σου απαντήσω. Το 1992 αμέσως μετά την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης, σε μετρήσεις δημοφιλίας, οι περισσότεροι είχαν πει: μπάσκετ. Αυτό βέβαια δεν κράτησε πολλούς μήνες, μέχρι που άρχισαν τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ευρώπης.

    Για το Ουέμπλεϊ, και τους 100 χιλιάδες σε αγώνα football, ίσια-ίσια που αυτό καταδεικνύει τον πλουραλισμό του φίλαθλου κοινού, αντίθετα με την μονόπλευρη προβολή του Ευρωπαϊκού soccer.

    Ο τζόγος και το ποδόσφαιρο έχουν μία αμφίδρομη σχέση. Οπωσδήποτε δεν ανακαλύφθηκε πρώτος ο τζόγος αλλά αργότερα, η ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξή του γιγάντωσε το ποδόσφαιρο σε πολύ παραπάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα επειδή πολύ απλά το χρήμα είναι γλυκό για να το αγνοήσεις. Εδώ έθιξα πως μιλάμε για κρατικό φορέα και όχι ιδιώτη, έχει διαφορά.

    Για την Εθνική φέτος, ήταν μεγάλη επιτυχία και μπράβο τους. Στο παρελθόν δεν νομίζω να την κατηγόρησε κανείς, αν εξαιρέσουμε το 2007 στην Ισπανία που είχε άσχημη απόδοση. Αν την κρίνουμε αυστηρά κάποιες φορές είναι γιατί έχουμε υψηλές προσδοκίες από αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. File Museum,

    Kapote stis xwres tou Yparktou Sosialismou apagoreuotan o tzogos. Epipleon, uphrxe epishmh kratikh politikh enisxushs allwn athlhmatwn (ektos podosfairou) kuriws gia logous propagandas. To podosfairo omws paremeine prwto se dhmofilia para tis megales epituxies allwn omadikwn spor (basket, volley se Yugoslavia, USSR ktl). Dhladh, akoma kai otan efarmosthkan akraies politikes (tis opoies shmera proteinoun orkismenoi exthroi tou podosfairou opws o F. Surigos) h kuriarxia tou podosfairou den kamthhke...
    Pisteueis oti h ethnikh epaikse kalutero basket sth Polwnia ap'oti sthn Ispania? Den to nomizw...Palaipse to krisimo paixnidi me thn diorganotria Ispania sta isia kai sfagiasthke apo tous diaithtes...Sth Polwnia diasurthhke apo tous Ispanous....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Thanasis

    Θανασάκο, για τις χώρες του ανατολικού μπλοκ μιλάς για αθλήματα όπως κολύμβηση και ξιφασκία, που τα βλέπουν λίγοι. Το μπάσκετ είναι τρομερά δημοφιλές, καμιά σχέση με αυτά. Ο μαζικός αθλητισμός είναι άλλο πράγμα από τον πρωταθλητισμό. Εδώ το κράτος πρέπει να αναπτύσσει όλα τα αθλήματα δίκαια για να αθλείται η νεολαία σε πολλά διαφορετικά σπορ, αυτό δεν είναι ακραίο. Ακραίο είναι το 99,5%- 0,5% του ποδοσφαίρου που κοιμίζει τα πλήθη στο όνομα του τζόγου. Ακραίο είναι να δείχνει ταυτόχρονα η Ελληνική τηλεόραση ποδόσφαιρο και στα δύο κρατικά κανάλια και να μην έχω δικαίωμα επιλογής. Ακραίο είναι μία εκπομπή που λέγεται αθλητική να έχει μόνο ένα σπορ.

    Για την Εθνική, ξέρεις τι πιστεύω, έλλειπαν οι 2 ηγέτες της και 2 ρολίστες. Αν έβλεπε πριν κανείς τι είχαμε στον πάγκο, θα γελούσε. Ας είμαστε ευχαριστημένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια φίλε museum. Ιδιαίτερα εύστοχη η παρέμβασή σου. Ποιός ακούει όμως; Σε μια χώρα σαν τη δική μας η άποψή μου είναι πως αν αναπτυχθεί ο μαζικός λαικός αθλητισμός και σταματήσει η εμπορευματοποίηση τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους και το μπάσκετ (και όχι μόνο) θα βρουν τη θέση που τους αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. όπου ανώνυμος: Γκομελσκυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. xairetw tin parea.den exw na pw polla apla file museum apo ekei pou prospathoume na fwnaksoume estw oti to basket uparxei,vriskomaste na apologoumaste kai na mas lene kai..."kompleksikous" kapoioi parapanw.to podosfairo einai No1 file thanasi giati de xreazetai kai kamia idiaiteri gnwsi na to parakolouthiseis.ena topi,trexoun 20 atoma k vazoun goal.to duskolotero simeio einai to offside.gia na deis basket prepei na ksereis na vlepeis.40 KATHARA lepta basket gemata stratigiki,theama,piesi klp.na xairontai oloi to podosfairo kai na to exoun se ola ta kratika-kai mi-kanalia sunexeia.emeis pou theloume basket,vriskoume na doume.kai logika file thanasi isoun k su enas apo autous pou eipes:"e edaxei.ena mikro simeio stin efimerida arkei gia tin ethniki basket pou pire metalio.afou einai 3o-4o athlima.emeis goustaroume na vlepoume ekswfulla me geka kai elladara pou kerdise 5-2 tin letonia(poia?)".auto mou edeikses me auta pou les.

    P.S.:file blogger oloi kseroun oti to basket einai ethniko athlima.des to anapoda.exoun apaitiseis apo tin omada mas giauto an kai xalkino metalio,mas..."tin lene" gia to kako(?) theama.oi apaitiseis apo tin podosfairiki ethniki einai i niki me louxevourgo(poio?) kai i parousia se mundial.epanalamvanw-->"i parousia".epeidi de maresei na sumvivazomai me ta liga,protimw kritiki gia xalkino kai diasurmo apo tin MEGALI ispania,para paniguria kai proseuxes gia niki me letonia.

    P.S.2:sugnwmi an kourasa :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Ανώνυμος – Γκομελσκυ

    Το μπάσκετ μπορεί να είναι ανταγωνιστικό και δεν έχει ανάγκη από κρατικές επαιτείες. Κατά την γνώμη μου πρέπει να φύγει από το ‘μεγάλο αδελφό’ ΟΠΑΠ που το περιορίζει και να αναζητήσει αλλού τις τύχες του γιατί είναι ένα πηγαία λαϊκό και δημοφιλές άθλημα που μας έχει βγάλει στους δρόμους και θα μας βγάζει. Έχει ο καιρός γυρίσματα αγαπητέ. Οι δικτατορίες ξέρεις πέφτουν κάποια στιγμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ tonino

    Φίλε Tonino, πέρα από αισθητικές προτιμήσεις που δεν ασχολούμαι, ο καθένας έχει τα γούστα του (βέβαια συμφωνώ τελείως σε αυτά που λες), το θέμα είναι να κοιτάξουμε τα δικά μας εμείς. Πώς θα δημιουργήσουμε ένα πιο δυνατό πρωτάθλημα και αυτό γίνεται μόνο από την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών, τη διαφάνεια, το καλύτερο μάρκετινγκ, για να αναφέρω κάποια επιγραμματικά. Και πιο πλατιά, ας συνεργαστεί στενότερα η Ευρώπη με το ΝΒΑ για την εξάπλωση του μπάσκετ στην ήπειρό μας με βάση τις επιτυχημένες συνταγές τους.

    Τα υπόλοιπα για συγκρίσεις Εθνικών ομάδων των δύο αθλημάτων τα προσπερνώ, απλά θα συμβουλεύσω τους φίλους και ειδικά τους άντρες να κάνουν καμιά βόλτα απόψε, θα έχει και πολλές γυναικείες παρέες - θα λείπουν οι αποχαυνωμένοι.

    Τελειώνοντας, είναι τίτλος τιμής οι κατά ευφημισμό αθλητικές φυλλάδες να μην μας αναφέρουν, συγχωρώ μόνο τους μπασκετικούς δημοσιογράφους που πρέπει να δουλέψουν σε αυτές για τα προς το ζην - αυτό είναι σεβαστό. Επίσης θα επιθυμούσα την άρνηση κάθε μπασκετικού που σέβεται τον εαυτό του να παραβρεθεί, ή να δώσει συνέντευξη σε εκπομπές παρωδίες όπως η .. Σιχαμερή Κυριακή.

    Να είσαι καλά. Με μπασκετικούς χαιρετισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ museum

    file blogger oxi egw den tous sugxwrw toso eukola oso esy tous..."athlitikografous" tous basket.diavaza mia sunenteuksi tou printezi kai elege to paidi(profanws kai polloi alloi)oti apogoiteutikan tin alli mera to prwi otan stis efimerides eidan ena mikro plaisio pou asxolithike me autous.kapoioi(oi perissoteroi mallon) apo tous paiktes d exoun anagi tin ethniki gia na vroun omada,afou oloi sxedon(ektws tou kalampoki)eixan sumvolaio kai malista me prwtagwnistiko rolo ston sullogo tous.sunepws to kanoun giati polu apla GOUSTAROUN na paizoun gia tin ellada kai na fernou diakriseis kanontas mas perifanous.giauto tha eprepe na tous prostatepsoun oi...basketikoi dimosiografoi.giati min ksexname pos prin to eurobasket OLOI thimithikan tin ethniki basket kai ekrinan tous paiktes pou den itan stin apostoli(diamantidi,papalouka,tsartsari) legontas oti varethikan klp klp.apodeixtike telika oti tin ethniki basket sta duskola oloi tin xtupane enw stis epitixies KANEIS den milaei(peran elaxistwn ekseresewn fusika).

    Eimai eilikrina apogoitevmenos me auto to thema kai elpizw ta paidia na min ta paratisoun apogoiteumenoi apo auto pou eklamvanoun apo tous ellines opadous.

    P.S.:sumfwnw APOLUTA mazi sou na min parevrisketai stin SIXAERI-opws les-KYRIAKI kaneis baksetikos gia na mas leei ta apotelesmata stis...02:00 to prwi afou exoume dei oles tis gam....menes "paracameres".

    P.S.2:APAITW omws na min asxolithoun me to basket oute sto FINAL 4(pou euelpistw na einai pali OSFP-PAO) alla k oute stous ellinikous telikous.giati tote pou exei teleiwsei i "super"league poulaei to baksetaki.

    sugnwmi kai pali gia ton xwro pou xrisimopoiisa.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ tonino

    Αγαπητέ φίλε δεν φταίνε οι μπασκετικοί δημοσιογράφοι σε τίποτα αν οι εργοδότες τους επιλέγουν να βάλουν άλλα θέματα. Ίσως να μπορούσαν να πιέσουν για περισσότερη προβολή του μπάσκετ, μα δεν νομίζω ότι τα εξώφυλλα είναι στη δικιά τους αρμοδιότητα. Πριν το Ευρωπαϊκό ασχολούνταν ίσως γιατί δεν είχαν άλλα θέματα να βάλουν.

    Η κατάσταση προβολής του μπάσκετ και των άλλων αθλημάτων είναι απελπιστική: Μέτρησα χθες Κυριακή ότι η TV είχε μεταδόσεις 24 αγώνων ποδοσφαίρου, ενός φόρμουλας ένα και ενός moto gp (αυτό δεν ήταν στο πρόγράμμα). Πολλές φορές, αγώνες μπάσκετ δεν βρίσκονται καν στα προγράμματα μεταδόσεων της TV σε πολλά sites κι εφημερίδες. Ο αθλητισμός, όπως τον ξέρουμε, έχει τελειώσει ή φθίνει δραματικά. Όλα στο βωμό του τζογαρισμένου παιχνιδιού. Σαν να σου λένε, όσοι δεν σας αρέσει ας κόψετε το λαιμό σας ή να μάθετε να το βλέπετε. Τις προάλλες είχε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Γυμναστικής στο Λονδίνο. Ήταν στις κορυφαίες αναζητήσεις στο Yahoo! Πήρε κανείς μυρωδιά;

    Τα θέμα όμως για το μπάσκετ μας είναι τί κάνουμε εμείς, σε αυτό το περιβάλλον που ζούμε; Οι Κροίσοι και τα μυθικά συμβόλαια των δύο αιωνίων μαραζώνουν το πρωτάθλημα και τελικά θα τους γυρίσει από την ανάποδη στους ίδιους. Για να υπάρξει παιχνίδι χρειάζεται και ο αδύνατος κύριοι. Αλλιώς θα παίζουν μόνο οι αιώνιοι μπροστά στους ανεγκέφαλους οπαδούς τους (όχι πως δεν υπάρχουν και οι φίλαθλοι αλλά δυστυχώς οι πρώτοι κυριαρχούν). Κεντρική διαχείριση λοιπόν, μετριασμός των χρημάτων των μεγάλων για να επιβιώσει και ο μικρός.

    Και κάτι άλλο σημαντικό που το έχουμε πει και έχουμε γίνει κουραστικοί, είναι επιτέλους η αλλαγή πλεύσης του παιχνιδιού στην Ευρώπη: πιο επιθετικό, γρήγορο που να ευνοεί το ταλέντο και το θέαμα. Τα στυλ της άμυνας και του συστήματος του προπονητή δεν αρέσει. Ας ξυπνήσουμε πια. Ας είναι οδηγός μας το ΝΒΑ σε όλα αυτά για να αξιοποιήσουμε καλύτερα τη δυναμική του μπάσκετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. thewrw oti ena motivo san to salary cap polu kalo kai dikaio."moirazei" se oles tis omades apo enan super star, me apotelesma na auksanetai o antagwnismos kai an theleis kai to marketing me tin dimotikotita tis omadas,mesw provolis tou paikti.episis ta draft einai mia polu eksipni diadikasia,i opoia kuriws enisxuei tis "adunames" omades tis proigoumenis season,dinontas tous tis eukairia(meta apo scouting k swsti epilogi)na prosthesoun sto roster tous enan.."next big thing", pou mesa se 2-3 xronia mporei na anevasei to status tis omadas.

    to salary cap einai gia mena mazi me tin kentriki diaxeirisi(oxi san to podosfairo pou..."tuxaia" osfp-xanthi de summetexoun)ta 2 simantikotera vimata gia eksisoropisi tis terastias diaforas metaksi osfp-pao kai twn upoloipwn.i omada pleon gia na ksexwrisei tha prepei na vasistei stous scouters kai tous general managers gia na kanei swstes epiloges(kai trades fuskika)kai kali oikonomiki diaxeirisi.na min eksartwntai OLA apo tis orekseis twn megaloepixeirimatiwn kai tin tsepi tous.

    P.S.:file museum pleon oi 2 aiwnioi kseroun oti den agwnizontai sto elliniko prwtathlima.ola ginontai gia tin euroleague.stin ousia auto einai to prwtathlima tous.k molis teleiwsei asxolountai kai me ta..3,4,5 derby pou tha exoun gia tous telikous.a!uparxei kai o telikos kupellou kapou ekei kai ta 2 mats se SEF kai OAKA.dustuxws etsi einai...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ tonino

    Το σάλαρυ καπ δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε καν στην Ευρώπη. Θέλει οικονομική ευρωστία και μίνιμουμ εγγυήσεων σε θέματα γηπέδου, προϋπολογισμού, μάρκετινγκ, θεατών, εσόδων κλπ. Εδώ δεν έχουμε τα βασικά. Ας ξεκινήσουμε βήμα - βήμα με την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών να βοηθηθούν οι χειρότεροι και βλέπουμε

    Για την ανάδειξη αστεριών χρειάζεται αλλαγή πλεύσης στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Πιστεύω, με την αλλαγή του τρίποντου στα 6,75 του χρόνου θα ανοίξουν οι άμυνες με αποτέλεσμα πιο όμορφα ματς. Επίσης δεν μπορείς να περιορίσεις τον προπονητή. Μόνο μπορείς να αλλάξεις κανονισμούς για την προστασία του επιθετικού, κάτι που μπορεί να γίνει. Ακόμα, και με την αλλαγή φιλοσοφίας σφυριγμάτων και κανονισμών.

    Δεν λέμε το Ελληνικό κι ευρωπαϊκό μπάσκετ να γίνουν ΝΒΑ, δύσκολο να μπορέσουν, μα τουλάχιστον να μην πηγαίνουμε στο γήπεδο να βλέπουμε 65-63 και να είμαστε χαρούμενοι για τη νίκη της ομάδας μας.

    Οι αιώνιοι είναι δύσκολο να ξεπεραστούν στην Ελλάδα, τουλάχιστον όμως να υπάρχει λίγος συναγωνισμός. Και οι ίδιοι το έχουν καταλάβει για την απαξίωση που βαδίζει το πρωτάθλημά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ museum

    einai gnwsto gia tis eguiseis pou zitaei to nba alla as to prosarmwsoume sta ellinika-eurwpaika dedomena.as mikrinoume ta diathesima budget se sxesi me nba,as mikrinoume to orio twn elaxiston theatwn,genika as ta mikrinoume ta oria olwn ton proupothesewn.alla as ginoun auta.as valoume plafon stous theates,giati oxi?an den mporoun kapoies "geitonies" as min einai A1.As anevoun omades apo tin perifereia.as rikoun tis times.as proothisoun pio kala to "proion" tous oi omades,as dwsoun enan allo tono ston agwna(opws kapoia mikroevents)pou tha kanoun tis oikogeneis na pane sto gipedo,as diwksoume tous hooligans apo ta gipeda.as...as....as.giati oxi file museum?an den "strimwkseis" tis KAE na dwsoun autes luseis,tote min perimeneis kai polla.oi aiwnioi tha einai panta ekei,kapoies doulemenes omades tha einai 3es(opws marousi,paniwnios,aris klp),oi upoloipoi tha maxontai gia swtiria i playoff.thewrw oti prepei na iothetisoume polla stoixeia NBA apla na einai prosarmwsmena.ston agwna NBA pou eixa tin tuxi na parakolouthisw live eixe diarkeia 3+ wres.o kosmos summeteixe sta time out,sto imixrono klp klp.

    Sumfwnw apoluta oti ta vasika prepei na ginoun prwta,omws prepei na strimwksoume tous paragontes na doulepsoun k alla pragmata(to marketing pleon kuriarxei san epistimi stin pagosmia agora kai sto elliniko basket-fusika kai allou-einai mia leksi agnwsti).

    Oson afora tin taxitita tou paixnidiou,eimai ligo sugratimenos gia ta thetika pou tha prokupsoun apo to 6.75 tou tripontou.oso ta mats einai 28(!) ola ta "koukia" einai metrimena.oi omades kseoun panw-katw poies nikes tha paroun.den mporoun-dustixws-na koitaksoun to theama.stin...alli akri einai 82(!!!) den tous peirazei kai toso na xasoun kapoia mats.oso kai an katigoroun tin regular season(nai ok,den vlepoume kai kamia taktiki klp klp)prosferei authono theama pou emas den mas aresei giati polu apla "e les kai einai filiko".eimaste ethismenoi sto apotelesma kai stin niki opws les.65-63 kai na kerdisw,para 95-90 kai na xasw.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ tonino

    Χαίρομαι που έχεις σωστές ιδέες! Ο σκοπός είναι πώς θα κάνουμε το μπάσκετ μας πιο όμορφο, πιο καθαρό, πιο δημοφιλές, χωρίς να χάσει την ανταγωνιστικότητά του και με ρεαλιστικές προτάσεις.

    Αν η Ευρωλίγκα θέσπιζε αυστηρά κριτήρια προσέλευσης, δεν θα τα έπιαναν πολλοί. Πάντως, συμφωνώ να υπάρχουν γήπεδα συγκεκριμένης minimum χωρητικότητας και θεατές και άλλοι στόχοι μέσα σε πραγματοποιήσιμα επίπεδα όμως.

    Για το ΝΒΑ και τους βαρετούς αγώνες, δεν διαφωνώ ότι δεν υπάρχουν, δεν είναι όμως λιγότεροι από ποδοσφαιρικά παιχνίδια χωρίς ή με ελάχιστο σκορ στα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Στο κάτω-κάτω τα γήπεδα του ΝΒΑ είναι τίγκα τα πιο πολλά και, όποτε παίζουν οι υπόλοιποι με αυτούς, εισπράττουν τεμάχια πολλά.

    Ας σημειώσω πως οι ήττες του ΝΒΑ από τον υπόλοιπο κόσμο έγιναν με κανονισμούς, διαστάσεις, χρόνο, σφυρίγματα και όλα FIBA. Όταν παίζουν με τους δικούς τους κανονισμούς, οι λοιποί εισπράττουν.

    Να στέλνεις επιστολές και σχόλια και σε γνωστούς δημοσιογράφους του χώρου που έχουν επιρροή και γνωριμίες για να διαδοθούν και περάσουν οι ιδέες μας και αν θέλεις να γράφεις με Ελληνικούς χαρακτήρες για να μην χάνει καθόλου το γραπτό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για να καταλάβω θέλετε να αλλάξει η πρωτοκαθεδρία του ποδοσφαίρου και να πάρει την θεση του το μπάσκετ ?
    Να μπει στον κόσμο και την λογική του ποδοσφαιρικού στοιχήματος?
    Αν είναι απλά να πάρει την θέση του ποδοσφάιρου με τα χίλια μύρια κακά του καλά είναι και έτσι το ζήτημα είναι να κάνει την υπέρβαση του(ταιριάζει με τεκτενόμενα σε πολιτικό κόμμα!) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ xanthibasket

    ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ.ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Χ-Ω-Ρ-Ι-Σ ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ.

    P.S.: blogger ΜΑΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ xanthibasket

    Αγαπητέ φίλε γεια σου. Άργησα να σου απαντήσω αλλά είχα στενότητα χρόνου. Δεν θέλω να γίνει το μπάσκετ ποδόσφαιρο με το στοίχημα, ούτε να έχουμε εκπομπές με τεχνητούς χειροκροτητές και ουρλιαχτά για κάθε ασήμαντο. Την δικτατορία του ποδοσφ. ήθελα να επισημάνω που είναι δυσανάλογη με το ενδιαφέρον του κόσμου για τα σπορ.

    Ευχαριστώ για το σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ tonino

    Έχεις δίκιο φίλε Τονίνο. Έχω στενότητα χρόνου όμως, πρώτον αυτό και δεύτερο έχω απογοητευτεί με την αδράνεια του χώρου. Για να σε ικανοποιήσω όμως, θα ανεβάσω ένα post που είχα γράψει σαν κείμενο παλιότερα σε περιοδικό, παραπονιάρη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εγώ να κάνω μια ερώτηση...στον αγώνα Κυπέλλου ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, ενοχληθήκατε από την εξέδρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τη γνώμη σας εδώ: