Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Οι Αγαπημένοι “Αριστεροί” του Μπάσκετ - Μέρος Δεύτερο

_
Η συνάντηση Ηρακλή – Περιστερίου τον Νοέμβρη του 2003 στάθηκε η αφορμή να εκθειάσουμε και αναλύσουμε το παιχνίδι των αριστερόχειρων.


Από τις παραστάσεις που έχουμε στα πολλά χρόνια που παρακολουθούμε μπάσκετ, ίσως να μας διαφεύγουν αρκετοί σημαντικοί παίκτες που να ήταν αριστερόχειρες. Κατά την προσωπική μας άποψη όμως ξεχωρίσαμε μερικούς από αυτούς.

Από το NBA επιλέξαμε τον Ντέϊβιντ Ρόμπινσον και τον Ντέϊβ Κάουενς. Ο Ναύαρχος, με το επιβλητικό του στυλ, χρησιμοποιούσε την αριστερή πλευρά για να διαλύει τις αντίπαλες άμυνες και το στυλ του προσομοίαζε καλύτερα σε έναν παίκτη πολλαπλών θέσεων. Ο άσσος των Σέλτικς ήταν ο ορισμός του μαχητή που θυσιαζόταν στο βωμό της επικράτησης της ομάδας του. Δεν το έχουμε δει ωστόσο παρά μετρημένες φορές και αποσπασματικά.

Στην Ευρώπη, η τριάδα Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Τόνι Κούκοτς και Ζάρκο Πάσπαλιε έχει την τιμητική της. Ο άσσος από το Βίλνιους με τη απίστευτη δύναμη και την εξειδίκευση στο αριστερό του χέρι άνοιξε το δρόμο για τα υπερατλαντικά ταξίδια μιας πλειάδας άλλων Ευρωπαίων. Ο Κροάτης πρωταθλητής μας χάρισε αξιοζήλευτη ποικιλομορφία και πλουραλισμό στις κινήσεις του χωρίς καθόλου να απολέσει τον “αριστερό” του χαρακτήρα. Και ο Μαυροβούνιος αστέρας μας πρόσφερε τα μοναδικά γλιστρήματα και περιστροφές τις μπάλας στο καλάθι παρόλο που η εκτέλεσή του στο σουτ δεν ήταν και η ιδανική.


Ο κορυφαίος Έλληνας αριστερόχειρας που ξεχωρίσαμε είναι ο Ντέϊβιντ Στεργάκος από τους παλαίμαχους. Το αρχοντικό του στυλ στο σουτ κατά κύριο λόγο είναι αξιομνημόνευτο. Είναι κρίμα που δεν έπαιξε πρωτύτερα στην Εθνική ή που δεν συνδύασε τη αθλητική του νεότητα με τις εποχές της έκρηξης του αθλήματος στη χώρα. Από τους ξένους που πέρασαν από τα Ελληνικά γήπεδα, οι τρεις κορυφαίοι, που απέχουν παρασάγγας από τους υπόλοιπους είναι αναντίρρητα ο Ντέϊβιντ Ίνγκραμ, ο Γουόλτερ Μπέρι και ο Ζάρκο Πάσπαλιε. Έτσι απλά, χωρίς λόγια. Να σημειώσουμε μόνο ότι ο “Τρουθ” Μπέρι ήταν κορυφαίος αν και διέθετε ίσως τον πιο ξεπερασμένο και ανορθόδοξο παλμό εκτέλεσης που παρατηρήσαμε ποτέ.

Ας δούμε και κάποιες άλλες ιδιαιτερότητες που έχουν συναντηθεί:

1. Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις παικτών που ενώ το σουτ τους ήταν κανονικό δεξί, ωστόσο η φυσική τους κίνηση-διείσδυση ήταν αριστερή. Τα προβλήματα που δημιουργούσαν στον αντίπαλο ήταν μεγάλα και δύσκολα αντιμετωπίζονταν. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι ο Φάνης ο Χριστοδούλου.

2. Άξιος προσοχής είναι και ο πιο τεχνικός έλληνας μπασκετμπολίστας κατά την άποψή μας, ο Κώστας ο Πετρόπουλος που είχε καταπληκτικά αριστερά σερβιρίσματα και λέη απ της μπάλας λόγω του απαράμιλλου χειρισμού του.

3. Δε λείπουν και άλλοι παίκτες που σούταραν κυρίως με το αριστερό από κοντά όπως ο Τόμας Τζόρνταν της ΑΕΚ ενώ οι κινήσεις τους ήταν με το δεξί.

4. Η πιο οφθαλμοφανής αλλαγή βρίσκεται στον Αργύρη τον Πεδουλάκη, που άλλαξε το σουτ του από δεξί σε αριστερό μία χρονιά όταν αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό.

5. Μία ιστορία από τα παλιά αποτελεί ο Βαρθολομαίος Κιτσούκαλης που, όπως είχε γραφτεί, έκανε όλες τις δουλειές του με το δεξί, και μόνο το σουτ το επιχειρούσε με το αριστερό.


Σαν συμπέρασμα μπορούμε να εξάγουμε το γεγονός ότι η έμφυτη αριστερή κίνηση είναι ένα μοναδικό προσόν, αλλά χρειάζεται και η σύνθεσή της και με άλλα γνωρίσματα απόδοσης όπως είναι και η “δεξιά” πλευρά τεχνικής, δηλαδή ο όχι μονόπλευρος ελιγμός. Επίσης υποστηρίζουμε ότι ένας τουλάχιστον αριστερόχειρας είναι πολύτιμος σε μία ομάδα. για όλους τους θετικούς παράγοντες που μιλήσαμε εδώ. Τέλος είναι βέβαιο ότι δεν έχει περάσει απαρατήρητος κανείς αριστερόχειρας παίκτης άρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως ατραξιόν και είναι καλό να του δίνεται η απαραίτητη προσοχή.

Πριν κλείσουμε, ας φανταστούμε μερικές σπέσιαλ πεντάδες αριστερόχειρων παικτών. Τι πανδαισία θα είναι αυτή στα αλήθεια. Ο “αριστερός”, μπασκετικός, μη συμβατικός μας κόσμος είναι χωρίς αμφιβολία συναρπαστικός!


Ελλάδα:
Διαμαντίδης, Πελεκάνος, Ταπούτος, Κάππος, Στεργάκος.(Αγγέλου)
Είναι ένα κράμα ελπιδοφόρων, ταλαντούχων και βετεράνων υψηλού επιπέδου που θα μας έδινε μία σύνθεση ανεπανάληπτη. Μόνο που όλοι αυτοί δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν χρονικά.

Ξένοι Ελλάδας:
Τόμπσον, Ίνγκραμ, Χάρισον, Μπέρι, Πάσπαλιε (Μπέργουολντ)
Όλοι του ήταν μοναδικές μορφές, τόσο που δεν θα μπορούσε να χωρέσει ένας πραγματικός σέντερ, ενώ δεν είναι μέλη τόσοι άλλοι σπουδαίοι.

Ευρώπη:
Σολοθάμπαλ, Μαρτσουλιόνις, Ε. Μπενιό, Χάρνις, Κούκοτς (Κουντέλιν)
Ο καθένας από τους παραπάνω είναι μία ιστορία μόνος του. Οι σχολιασμοί είναι περιττοί και οι λέξεις ωχριούν στο να αποδώσουν ένα μόνο μέρος από την αξία τους.

NBA:
Κ. Άντερσον, Μάλιν, Όγκμον, Κάουενς, Ρόμπινσον (Πέρκινς)
Η ολ σταρ “αριστερή” πεντάδα των επαγγελματιών θα μπορούσε να βρισκόταν με άνεση στις κορυφαίες και χωρίς τέτοιους περιορισμούς χαρακτηριστικών των παικτών.
_

19 σχόλια:

  1. Ωραίες οι πεντάδες που έγραψες. Εγώ θα πρόσθετα μερικούς ακόμα
    όπως Μακ Ιλντάϊρ, Έρλ Χάρισον, Αλφόνσο Ρέγιες, Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ και
    Παναγιώτη Γκόλαντα την κολώνα της Λάρισας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Gervin

    Σωστά, να προσθέσω λίγους ακόμα που δεν τους έβαλα τότε 6 χρόνια πριν που
    έγραψα το κείμενο:
    Τζέϊμς Ντόναλντσον
    Μαρκ Ίτον
    Χένινγκ Χάρνις,
    βέβαια Γιάκα Λάκοβιτς
    Και ο μεγάλος Ράντβοϊ Κόρατς !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. gervin pou ton thimithikes ton Golanta ?
    Poly sosta !!
    Museum nomizo oti kai o makaritis o tsosits itan aristeroxiras...
    Poly kalo arthro pantos !! Bravo !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Kentavreas

    Φίλε Κενταυρέα, το Γκόλαντα όλοι τον θυμούνται. Ο γκριζομάλλης άσσος ήταν μία εμβληματική φυσιογνωμία του Λαρισαϊκού μπάσκετ! Ο Τσόσιτς βέβαια δεν ήταν αριστερόχειρας άλλα είχε τέτοια τελειώματα λόγω μεγάλης κλάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε museum μου άρεσε πολύ η ανάλυση σου και στα 2 part και μάλιστα σε ένα θέμα που ομολογώ δεν είχα ασχοληθεί ποτέ(τα σημεία που υπερτερούν οι..."ανάποδοι" και τους λόγους που συμβαίνει αυτό).Μου φαίνεται πολύ καλή η τεκμηρίωση ΑΛΛΑ έχω μια μεγααααααλη διαφωνία όσον αφορά στον..."παίκτη" Πελεκάνο. 'Ισως θεωρηθώ εμπαθής(και ίσως να μην το αρνηθώ!!) αλλά ο Μιχάληε Πελεκάνος δε μπορεί να είναι στην καλύτερη πεντάδα ΚΑΜΙΑΣ κατηγορίας. Όταν το 2003 ξεκινούσε να μας κεντρίζει το ενδιαφέρον ειλικρινά περίμενα μεγάλη εξέλιξη.Απίστευτα σωματικά προσόντα, έκρηξη, σκοράρισμα. Θεωρούσα πως σε λίγα χρόνια που θα έχει και μια εμπειρία θα κάνει μεγάλα πράγματα.Άποψη μου είναι πως όχι μόνο έμεινε στάσιμος αλλά ίσως και να έπεσε επίπεδο.ΔΕΝ είναι παίκτης για πολύ υψηλό επίπεδο(βλ. ΟΣΦΠ,ΡΕΑΛ,ΕΘΝΙΚΗ) και πιστεύω πως η μεταγραφή του σε ΡΕΑΛ-ΟΣΦΠ και η παρουσία του στην ΕΘΝΙΚΗ οφείλεται στον Παναγιώτη Γιαννάκη ο οποίος τον έχει...ψυχοπαίδι.Από το Μαρούσι(που όντως ήταν πολύ καλός) σε ΕΘΝΙΚΗ κλπ κλπ.Θεωρώ πως σε όλα τα αθλήματα το να παίζεις σε μεγάλη ομάδα δεν είναι μόνο θέμα ταλέντου αλλά και κράματος.Ο Πελεκάνος μας απέδειξε πως πολύ απλά...δεν το έχει για να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μεγάλη ομάδα.

    Υ.Γ.:Φυσικά είναι η άποψη μου που όπως εξαρχής είπα ίσως δηλώνει εμπάθεια αλλά πηγάζει από τα στοιχεία που μου έχει δείξει ο ίδιος ο παίκτης

    Υ.Γ.2:Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τον Ταπούτο, ο οποίος όμως δεν έκανε ποτέ το ΜΕΓΑΛΟ βήμα αν και νομίζω αγωνιστικά μπορεί αλλά λόγω χαρακτήρα και απειθαρχείας έμεινε στάσιμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ tonino

    Φίλε Τονίνο, ωραίο το σχόλιό σου. Προσωπικά, ήθελα, γράφοντας το έξι χρόνια πριν να αναλύσω κάποια χαρακτηριστικά των αριστερόχειρων και στο τέλος να γράψω “μερικές σπέσιαλ πεντάδες αριστερόχειρων παικτών” όπως έραψα ακριβώς. Δεν είναι επομένως λίστες αξιολόγησης απλά κάποιες ενδεικτικές πεντάδες.

    Για τον Πελεκάνο επειδή το έγραψες εδώ, ας σου πω την γνώμη μου:
    1. Όταν γράφτηκε το κείμενο, ο Μιχάλης ήταν 20 χρονών και ομολογουμένως από τα μεγαλύτερα τότε ταλέντα του Ελληνικού μπάσκετ. Με όλα τα χαρακτηριστικά που παρέθεσα και με όμορφες φάσεις με θέαμα.
    2. Δεν νομίζω πως υπάρχουν καλύτεροι αριστερόχειρες γκαρντ-φόργουορντ από αυτόν στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα. Και ακόμα, αν και είχε ατυχίες με τραυματισμούς, κατόρθωσε και ξανάπαιξε Εθνική και πήρε και συμβόλαιο με Ρεάλ και Ολυμπιακό.
    3. Όσο για το υποκειμενικό κομμάτι της απόδοσης, δεν θα το κρίνω, γούστα είναι αυτά. Ο Μιχάλης μας χάρισε όμως όμορφα μπασίματα και τάπες με κολλήματα στο ταμπλό.
    4. Το παρασκήνιο εγώ δεν το κρίνω αλλά μόνο το αγωνιστικό κομμάτι και τα ατομικά του χαρακτηριστικά. Το αν είχε παραπάνω δυνατότητες δεν σημαίνει πως και τώρα δεν είναι από τους καλύτερους αριστερόχειρες (Έλληνες) στην Ελλάδα.

    Καλημέρα και Καλό Μήνα!

    ΥΓ: Ο Ταπούτος είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην θέση του φόργουορντ, από τους λίγους ψηλούς και όχι μόνο που μπορούν να παίξουν ένας εναντίον ενός. Πιστεύω πως δεν ευνοήθηκε από το στυλ των προπονητών στην Ελλάδα που δεν θέλουν ατομικά καλύτερους παίκτες αλλά στρατιωτάκια μίας μηχανής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ museum

    Καλό μήνα και από μένα!!Τόνισα από την αρχή του σχολίου μου ότι μάλλον βγάζω εμπάθεια για τον συγκεκριμένο παίκτη κάτι που προφανώς επηρεάζει την κρίση μου, αν και είναι κάτι που γίνεται εν γνώσει μου. Θα συμφωνήσω απλά ότι δεν υπάρχουν καλύτεροι από αυτόν στην Ελλάδα αλλά θα συμπληρώσω πως δεν γίναται αυτόματα καλός,απλά παίρνει μια θέση στην 5αδα λόγω έλλειψης καλύτερου.

    Για τον Ταπούτο συμφωνώ απόλυτα και θα σου θυμίσω μια συνέντευξη του πριν 3 χρόνια περίπου που έλεγε "είμαι μαλ...ς και τρελένομαι που βλέπω παίκτες στην εθνική που θα μπορούσα να είμαι στη θέση τους αλλά έκανα λάθος επιλογέσ και τώρα κάθομαι στον καναπέ".(δεν είναι πιστή μεταφορά του λόγου του αλλά μια ελεύθερη απόδοση).

    Υ.Γ.:Είμαι οπαδός των αριστερόχειρων γιατί νιώθω ότι "κουβαλάνε" μια...τρέλα μέσα τους!!(εξαίρεση θεωρώ τον "Μήτσο" που λόγω Ομπράντοβιτς κυρίως είναι ένας από τους πιο ώριμους και κοντρολαρισμένους αριστερόχειρες και μη, στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ tonino

    Εξαρτάται από το τι συγκρίνουμε. Ο Πελεκάνος δεν λέει βέβαια και πολλά πράγματα μπροστά στον Διαμαντίδη ή τον Κούκοτς και τον Πάσπαλιε πιο παλιά. Δεν μπόρεσε, ούτε έγινε ποτέ σταρ. Επειδή όμως τα πάντα είναι σχετικά μην μου πεις ότι σου αρέσει καλύτερα ο Τσαλδάρης, ο Σλούκας, ο Σαρικόπουλος ή και ο Παπανικολάου. Ο Μιχάλης είναι ένα 2-3άρι, 1,98, με εκρηκτικό βήμα και κίνηση στην base line. Γρήγορα χέρια κι εκτέλεση, κλεψίματα, κοψίματα και γοργοπόδαρος στον αιφνιδιασμό. Στον Πανελλήνιο κατάφερε πολλά και τον πήρε η Ρεάλ. Γενικά ήταν ένας ρολίστας που δεν βρήκε χρόνο συμμετοχής στις πολύ μεγάλος ομάδες που πήγε (αν δεν παίξεις πώς να δείξεις;).

    Οι αριστερόχειρες συμφωνώ ότι είναι ιδιαίτεροι παίκτες με ιδιαίτερες κλίσεις στο μπάσκετ αλλά και αλλού στη ζωή. Είναι εξαιρετικοί σε συγκεκριμένους τομείς.

    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ museum

    Μήπως όμως δεν βρήκε χρόνο για κάποιο λόγο?Μήπως δεν άξιζε να τον βρει?

    Μια που το ανέφερες,μήπως ο Παπανικολάου μοιάζει να είναι νέος Ταπούτος?Κυρίως λόγω θέσης λέω Ταπούτος καιόχι Πελεκάνος(3-4αρι και όχι 2-3αρι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε tonino, για τον Ταπούτο, τον έβαλα στην καλύτερη πεντάδα, επομένως δεν διαφωνούμε. Για τον Παπανικολάου, ας τον δούμε πρώτα, μέχρι στιγμής λίγα λεπτά έχει παίξει σε Ολυμπιακό. Ο Πελεκάνος στα δεκαεννιά του και πολύ περισσότερο σήμερα, είναι ανώτερη μπασκετική αξία, με συμμετοχές σε f4 με Περιστέρι (το 2001-02) σε Ρεάλ και Ολυμπιακό σε f4 Ευρωλίγκας, με Εθνική Ανδρών και καλή συμμετοχή. Πέρα από προσωπικές συμπάθειες υπάρχει και η αντικειμενική πραγματικότητα της ιστορίας του καθενός.

    Για τον Παπανικολάου πέρα από ενέργεια και αθλητικά προσόντα, δεν έχω δει μία κίνηση και πάστα όπως του Ταπούτου. Ο Χρήστος μπορεί να δημιουργήσει στο 1-1 που ο μικρός δεν έχει δείξει καν. Δεν υπάρχουν προσωπικότητες σήμερα δυστυχώς, μόνο στρατιωτάκια μίας καλοκουρδισμένης μηχανής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ museum

    Δεν θα διαφωνήσω πως δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα από τον μικρό,αλλά μην ξεχνάς ότι έχει ήδη παρει ευρωπαϊκά και παγκόσμια μετάλλια με τις μικρές εθνικές,έχει βγει MVP το καλοκαίρι(και ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να πάρεις τον τίτλο αυτόν αν δεν είσαι από τους top scorer),έχει ήδη πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό και μάλιστα για ένα μεγάλο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα(και για την ηλικία του φυσικά).

    Θέλω όμως να συμφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΑ μαζί σου σε κάτι που είναι και η βάση όλων των σχολίων που κάνουμε σε αυτό το blog:πλέον έχουμε μόνο στρατιωτάκια.Πάνω σ'αυτήν τη βάση σίγουρα ο Παπανικολάου δεν θα φτάσει στο επίπεδο που ΙΣΩΣ μπορεί.Και να συμπληρώσω ότι αυτός νομίζω είναι και ο κύριως λόγος που ο Ταπούτος έμεινε στάσιμος.Το βλέπεις το παιδί ρε γαμ...το.ΔΕ γουστάρει όλο συστήματα,πάσες και βλακείες.Το βλέπεις ότι μόλις πιάσει την μπάλα σκέφτεται να μπει μέσα και να καρφώσει.Το νιώθεις ότι έχει τρομερή ενέργεια και...ξενερώνει.Οι προπονητές δε το θέλουν αυτό και όπως λες θέλουν στρατωτάκια,γιαυτό δεν "έπιασε" πουθενά.

    Υ.Γ.:Δε θέλω να παρεξηγηθώ και να φανεί ότι ο Ταπο΄τος είναι ο νέος Wade που στο πέρασμά του τα σαρώνει όλα αλλά πιστεύω πως θα μπορούσαμε να είχαμε δει πολλά περισσότερα από αυτόν σε ένα άλλου ειδους μπάσκετ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έρχεσαι στα λόγια μου, δεν θέλω βέβαια να απογοητεύσω όλους τους φίλους της πορτοκαλιάς αλλά μου φαίνεται πως ο Παπανικολάου και τα άλλα ταλέντα δεν έχουν την στόφα του παίκτη που μπορεί να είναι σολίστας του μπάσκετ. Δεν μου έχει δώσει δείγματα ότι μπορεί να παίξει ένας εναντίον ενός, να δημιουργήσει. Ξέρεις πόσοι παίκτες μπορούνε στην Ελλάδα παίξουν 1-1; 2, το πολύ 3. Παπαλουκάς, Σπανούλης και ίσως Διαμαντίδης (το έχει δείξει μερικώς). Εκεί ξεχωρίζει ο παίκτης και ανεβαίνει επίπεδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. & ο Λόρενς Φάντερμπερκ. ο φοργουορντ του ΠΑΟΚ και των Αμπελοκήπων ήταν ένας αριστερόχειρας που αξίζει να αναφερθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Ανώνυμος

    Πολύ μου άρεσε ο Λόρενς Φάντερμπερκ, καλά έκανες που μας τον θύμησες! Πολύ καλή τεχνική μαζί με αθλητικές ικανότητες. Χαιρόμουνα να πληρώνω εισιτήριο να τον βλέπω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μου κάνει επίσης εντύπωση πως τόσο καιρό δεν αναφέρθηκε το όνομα ενός από τους σπουδαιώτερους παίκτες της εποχής μας, του μεγάλου Μανού Τζινόμπιλι, που θα χωρούσε κάλλιστα σε οποιαδήποτε 5άδα. Ν.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Ανώνυμος

    Ανώνυμε φίλε το κείμενο γράφτηκε το Νοέμβρη του 2003, τότε που ο Τζινόμπιλι ήταν σχετικά άσημος εκείνη την εποχή πριν πάει στην Αμερική. Όπως και να έχει, ίσως και να ήταν παράλειψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χαίρομαι που το περί αριστερόχειρων το πέτυχα λίγο πιο σύντομα μετά την ανάρτησή του! Και πάλι συγχαρητήρια, καταπληκτικά τα αφιερώματα. Ως αριστερόχειρ ο ίδιος, και με καλή ας πούμε επίδοση στο άθλημα, χαιρετίζω!
    Απόλυτα συμφωνώ για τον Στεργάκο, όπως ανέφερα και στους τοπ Έλληνες είναι ό,τι σημαντικότερο έχουμε δει ποτέ στις θέσεις 4-5, ακόμα και σήμερα θα ήταν ένας πολύ ξεχωριστός παίκτης. Έχω κρατήσει αγώνες του Παο με Άρη/Παοκ/ΟΣΦΠ γύρω στο 84-85 και όποτε τους βλέπω παθαίνω πλάκα πάλι...
    Σούπερ όλες οι αναλύσεις και τα σχόλια, να προσθέσω μόνο από Ευρωπαίους τον φανταστικό σκόρερ Πρέντραγκ Μπένατσεκ που έθελξε στον Πανιώνιο για κάποια χρόνια. Επίσης, τον Γερμανο-καναδό Μίκαελ Γιάκελ και τον Νάντο Τζεντίλε που ειδικά στην Ιταλία μέχρι τα μέσα της καριέρας του ήταν εξαίρετος.
    Επίσης, από Έλληνες, το Γιώργο Ζευγώλη που ήταν ανώτερος π.χ. από το Βαγγέλη Αγγέλου (επίσης καλός), αλλά έπαιξε μόνο σε Νηαρ Ηστ-Σπόρτινγκ.
    Τέλος, από Αμερικανούς εκτός ΝΒΑ εν γένει, πρώτα απ' όλα τον Λιν Γκριρ, έναν καταπληκτικό σκόρερ, αλλά και τους παλιότερους Γκλεν Μπλάκγουελ που ήρθε γύρω στο '90 στον ΟΣΦΠ 1 χρονιά και Κένι Σϊμπσον, που δυστυχώς δεν ήρθε τελικά ποτέ από την Ισπανία στον Σπόρτινγκ (όπου έπαιξε και ο Τόνι Κόστνερ, ένας αξιόλογος σέντερ). Τέλος, ο Λανς Μπέργουωλντ του Περιστερίου, αρκετά καλός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Α, να μην ξεχάσουμε να βάλουμε και τον Ελληνοκαναδό Βαγγέλη Βουρτζούμη στην ομάδα μας,έναν guard που έχει γράψει τη δική του ιστορία στα γήπεδά μας ην 10 ετία του '90. Ν.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μάικλ Γιανγκ (Λιμόζ), Χένρι Ουίλλιαμς (Μπενετόν Τρεβίζο), Αλμπέρτο Τονούτ (Καντού Τριέστε κλπ), Νάντο Τζεντίλε, Στεφάν Ρισασέ και χάριν αστείου ο τιτανομέγιστος Μάρκ Εμ Μπαιά (Λιμόζ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τη γνώμη σας εδώ: