Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Οι προσδοκίες από την ομάδα του Γιόνας




Οι πρώτες εικόνες τη Εθνικής του Γιόνας Κασλάουσκας από τα φιλικά και τα δύο πρώτα ματς του Ακρόπολις ήταν ενθαρρυντικές. Βέβαια, μας λυπεί το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν έχουνε ένα κανονικό τριάρι - εκτός ίσως από τον Πεπρέρογλου που έχει μπασκετική κίνηση, δεν υπάρχει άλλος. Ακόμα και ο Βασιλόπουλος δεν είναι γνήσιο τριάρι. Το στοιχείο αυτό φανερώνει την έλλειψη παικτών με τεχνική και μπασκετικές επιλογές στο ελληνικό στερέωμα τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς οι άλλες λύσεις όπως Πρίντεζης, Καϊμακόγλου ακόμα και ο Φώτσης δεν έχουν την στοιχειώδη κίνηση του τρίτου ψηλού. Πέρα από την λίγη αφρόκρεμα, είμαστε η γενιά των άτεχνων παικτών.

Ας πάμε και στα θετικά. Η είσοδος του Καλάθη δίπλα ή σαν αλλαγή του Σπανούλη, πρόσθεσε πόντους μπασκετοσύνης σε μία ομάδα που οι ελπιδοφόροι γκαρντ, πίσω από τους διόσκουρους, πρέπει να έχουν κατά κανόνα μακριά χέρια και ύψος. Ο Κουφός, μέσα στη ρακέτα, θα δώσει νέα ώθηση με το στυλ του banger όπως ήταν παλιά οι λευκοί και δυνατοί Αμερικανοί. Βέβαια, ο Κώστας υπολείπεται σε πείρα και παιχνίδια αλλά το κατέχει το τόπι, πιστεύουμε.


Ο Σπανούλης, αν και ξεκίνησε από πέρσι, γίνεται το αφεντικό της ομάδας σε οργάνωση και εκτέλεση και νομίζουμε ότι θα έπρεπε να μετακινείται περισσότερο στο δύο για να έχει άνεση για μπασίματα, σουτ και δημιουργία. Έχει τα φόντα να γίνει (αν δεν είναι ήδη) από τους καλύτερους γκαρντ όλων των εποχών στη χώρα.

Με πολύ ανακούφιση ξεφύγαμε από το ασφυκτικό άμυνα - άμυνα, και δώσαμε λίγο χώρο στην ανώτερη τεχνική και την ταχύτητα. Βέβαια κάποια καλή άμυνα χρειάζεται αλλά σαν υποστηρικτικό κομμάτι του παιχνιδιού και όχι σαν εξολόθρευση του αντιπάλου (στυλ Λιμόζ, Πίστονς και άλλα αντι-μπασκετικά).


Θα συμφωνήσω με την άποψη ότι το σημαντικό είναι να τεθούν οι βάσεις για το μέλλον στην Εθνική (δύσκολα θυμάμαι να είχαμε στο παρελθόν 20χρονά παιδιά με τόσο πολύ ρόλο στην ομάδα). Ακόμα και μία αποτυχία και αποκλεισμός από το Παγκόσμιο του 2010, μπορεί να καλυφτεί από επιτυχίες προσεχώς μέχρι τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Και το πιο σημαντικό είναι να δοθεί ένα στίγμα όμορφου μπάσκετ, που στην τελική ανάλυση για αυτό διψάει ο κόσμος γενικώς.

------------
ΥΓ: Πότε επιτέλους οι επικεφαλής της ομοσπονδίας θα μας δώσουν τη χαρά να δούμε την Εθνική μας των Ανδρών να αγωνίζεται και στην περιφέρεια εκτός της Αθήνας σε αγώνες εντός της χώρας; Τι να πει κανείς; Δεν βλέπουν το αγκάλιασμα του κόσμου σε κάθε άκρη; Γιατί προτιμούν τις πιο πολύ άδειες κερκίδες του αχανούς ΟΑΚΑ; Ακόμα και σφαιρικά μπασκετικά να το δει κάποιος, το άθλημα χάνει. Και μετά συνεχίζουν να θεωρητικολογούν περί αποκέντρωσης όταν δεν πράττουν τα αυτονόητα.
-

8 σχόλια:

  1. Φίλε μπασκετικέ καλή η Ομάδα του Γιόνας αλλά με Γιαννάκη έπαιζε πραγματική άμυνα που
    στο τέλος καθάριζε τα παιχνίδια. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο του Λιθουανού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Andreas

    Αντρέα, οι επιλογές παιχνιδιού στηρίζονται και σε παίκτες που εδώ λείπουν. Το στυλ του Λιθουανού είναι το ωραίο μπάσκετ χωρίς να υπολείπεται σε αποτελέσματα. Δεν μου λείπει το παλιό στυλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Opws exoume pei kai se proigoumena post anazitoume pleon kati pio....epithetiko.kali i amuna,sigoura dinei titlous,alla isos na dokimazame k ligo epithesi?sto akropolis d eimastan autoi poi perimena.fusika ginotan rotation kai i omada tha einai safws pio demeni sto tournoua tis polonias,alla "kati" mou eleipe.perimena pio epithetiki tin omada,alla isos na eftaikse k i kourasi tis proetoimasias.EPITELOUS o zisis pairnei prospatheies k deixnei na tou feugei to komplex pou tou dimiorgisan tou paidiou pou apo scorer eixe katantisei na ksekourazei apla papalouka,diamantidi,spanouli.sta thetika i parousia koufou-kalathi pou tha dwsoun energeia kai...amerikania.file museum d nomizw oti an apokleistoume apo to mountobasket 2010 tha to doume oi ellines wrima ws mia metavatiki periodos me kerdos ta nea paidia.


    P.S.:makari na parei ton pitsirika papanikolaou.sigoura d tha mporesoume na vasisoume polla panw tou alla o kaimakoglou(apo oso kali xronia k na proerxetai)einai gia na paizei stin ethniki ellados re paidia???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ tonino

    Φίλε Tonino, συμφωνούμε σε όλα αυτά όπως θα έχεις καταλάβει και από παλαιές ‘κουβέντες’ που κάναμε εδώ. Ο Κασλάουσκας από ότι έχω ακούσει δεν εξαναγκάζει τους παίκτες του σε σύστημα σε κάθε επίθεση αλλά τους δίνει μεγαλύτερη ελευθερία να αποφασίσουν (πολύ καλό αυτό). Για την πρόκριση ή όχι στο παγκόσμιο επιμένω ότι θέλει να δείξουμε άλλη στάση στην ομάδα.

    Δυστυχώς η έλλειψη περιφερειακών με τεχνική είναι εμφανής ιδιαίτερα στην θέση 3. Βλέπουμε τα αποτελέσματα των λογικών του ελληνικού μπάσκετ που δίνει έμφαση σε άλλα κομμάτια του παιχνιδιού. Ο Καϊμακόγλου είναι καλός παίκτης, ας του δοθεί μία ευκαιρία γιατί όχι; Εδώ έχουν παίξει τόσοι άλλοι.

    ΥΓ: Αυτή η αναφορά στην έλλειψη του Τσαρτσαρή, πόσο άστοχη είναι. Σε ψηλούς με Κουφό, ανανεωμένο Σχορτσιανίτη, σούπερ Μπουρούση, Φώτση, Πρίντεζη και άλλους από πίσω, είναι το λιγότερο ατυχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ museum


    Tha sumgwnisw pos apo psilous d usteroume se tipota.apla vlepw na min empisteuetai ton Koufo.100-73 tin voulgaria(poia???) kai vazei to paidi sto 36o lepto????opws ksanaeipa elpizw na einai thema kourasis,rotation kai kuriws oti thelei na apofasisei gia tin 12ada kai dinei eukairies sta alla paidia.xtes eixame to mats me tin slovenia.kaki i ethniki mas.eleipsi sugentrwsis,freskadas.elpizw kai ksanalew oti ooola auta einai thema kourasis apo proetoimasia kai thema sunexwn allagwn mesa sto paixnidi.


    P.S.:kali i slovenia(panta mas duskoleve allwste) kai malista eleipe kao o smodis.thewrw omws oti i kali ethniki d xanei apo tous slovenous.Kai min sas tromazei i diafora.pathame black out teleutaia 2 lepta.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ tonino

    Συμφωνώ μαζί σου για τα φιλικά και ότι η εικόνα θα δείξει στα επίσημα. Για τον Κουφό (και τον Καλάθη), το γεγονός και μόνο ότι παίζουν ως εικοσάχρονοι στην πρώτη ομάδα, φτάνει. Από την εποχή του Ρεντζιά και του Παπανικολάου είχαμε να το δούμε (άντε και του Φώτση). Τον Κουφό τον βοηθάει και θέλει και να τον προφυλάσσει λόγω απειρίας του κάποιες φορές.

    Αναμένουμε τις επίσημες συναντήσεις, λίγο support στα γκαρντ χρειαζόμαστε και θα πάμε καλά. Το βλέμμα μας στην προσεχή Δευτέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ museum

    Pleon den exoume xrono gia alles analuseis.to eurobasket eftase.i ispania einai to apoluto favori apo olous,enw oles oi alles theseis paizontai.thewrw oti i nea ethniki,me ta nea prosopa,AN antimetwpisei tin ispania tha tin koitaksei sta matia.(les kai)eixame komplex me tous ispanous,kathe fora kopmlarame.oi neoi(oxi mono ilikiaka)tis ethnikis elpizw na min....."niwthoun" k polu kai na mpoun na paiksoun to matsaki tous opws kseroun.epanalamvanw file blogger vasizw polla se kalathi-koufo logw...amerikanias kai an theleis k logw..."apeirias",giauto epimenw gia koufo.TELOS omws pros to paron oi eikasies mas.
    OLOI MAZI NA STELNOUME MONO THETIKI ENERGEIA STIN E-P-I-S-I-M-I AGAPIMENI MAS!elpizw na sxoliasoume suntoma nikes mas....



    P.S.:enw imoun epifilaktikos polu,"kati" mou areseis ston kazlaouskas kai ton pistevw polu pleon.gia na doume....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν φτάνω τόσο μακριά να μιλάω για την Ισπανία. Ας τα πάρουμε με τη σειρά και σιγά - σιγά. Λίγο όμορφο μπάσκετ, μία καλή προσπάθεια και η οκτάδα κατά αρχάς είναι ικανοποιητικά. Και βέβαια η προσπάθεια για πρόκριση στην Τουρκία του χρόνου στο Παγκόσμιο, αυτός είναι ο αληθινός στόχος μας για να είναι επιτυχημένη η παρουσία μας και με την ανανέωση.

    Πάντως και χαμηλά να πέσουμε, εμείς το ίδιο θα αγαπάμε την Εθνική μας, δεν χωράει αντίρρηση σε αυτό. Ότι παραπάνω καταφέρουμε, καλοδεχούμενο. Οψόμεθα από την Δευτέρα το απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τη γνώμη σας εδώ: