Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Κασλάουσκας, παιδεία, νέα φιλοσοφία

_
Η νέα Εθνική αρέσει στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πολωνίας, το ακούμε από πολλούς φίλους του αθλήματος που είχαν γυρίσει την πλάτη στην πορτοκαλί θεά μετά το στείρο αμυντικό παιχνίδι που βλέπαμε χρόνια τώρα. Με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, είναι αλήθεια, όπως η κορυφαία νίκη με τους Αμερικανούς - αποτέλεσμα του επιθετικού ταλέντου και του ολοκληρωτικού μπάσκετ, που δεν ήταν κανόνας για εμάς, και όχι της άμυνας και της ανάσχεσης του παιχνιδιού του αντιπάλου. Και στο Βελιγράδι είδαμε πολύ καλό παιχνίδι από την Εθνική – αλλά περισσότερο ήταν η ορμή του πρωτάρη και η δίψα για νέες νίκες.

Το παιχνίδι της Εθνικής με το Γιαννάκη μας έβαλε σταθερά στην κορυφή, δεν το παραγνωρίζουμε και τον ευχαριστούμε, αλλά δυστυχώς με ένα σκληρό και αμυντικό παιχνίδι που προσωπικά δεν είμαι περήφανος. Επειδή ο Έλληνας έχει το ταλέντο να παίξει καλύτερα. Πιο επιθετικά, δημιουργικά, με δυνατότητες πρωτοβουλιών και καινοτομίας στο παιχνίδι. Με διεισδύσεις και ατομικές ενέργειες, που είχαν περίπου δαιμονοποιηθεί - όχι από τους πολλούς αλλά από γνωστούς αυλοκόλακες της γραμμής της ομοσπονδίας μέχρι και πέρσι, κάποιοι λίγοι βέβαια είναι ακόμα εκεί κολλημένοι.


Ο Κασλάουσκας σκοπεύει στο όμορφο μπάσκετ. Με ταχύτητα, transition και μπασίματα, μαζί και με την άμυνα που έρχεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά σαν αφετηρία και όχι σαν το παν στο παιχνίδι. Αυτό είναι και το στυλ του ελληνικού μπάσκετ, μαζί με την ύπαρξη ενός περιφερειακού ηγέτη και ενός σέντερ κατά δεύτερο λόγο στην Εθνική - που είναι και ο καθρέφτης. Εδώ είμαστε: Σπανούλης, Σχορτσιανίτης και ακολουθούν οι υπόλοιποι.

Μας αρέσουν στην Εθνική πολλά ακόμα, σε σχέση με το παρελθόν, κυρίως:

1. Οι βαθμοί ελευθερίας στους περιφερειακούς να δημιουργήσουν με πιο πολλές ατομικές ενέργειες και όχι το στείρο πάσα – πάσα - πάσα του παρελθόντος.
2. Οι διεισδύσεις που μας είχαν λείψει τόσο και είναι το πιο θεαματικό κομμάτι του παιχνιδιού.
3. Η επιδίωξη συνεχώς του up tempo και του transition.
4. Η σωστή αμυντική προσήλωση αλλά με το σκεπτικό να σου πάρω την μπάλα επειδή ξέρω καλύτερο μπάσκετ και όχι γιατί θέλω να καταστρέψω το ρυθμό σου.
5. Η συνειδητοποίηση ότι πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες και σαν ομάδα αλλά και σαν άτομα - ηγέτες, κάτι που πήγαμε να ξεχάσουμε.(περίπου απαγορευόταν να μιλάμε για έναν παίκτη, θυμάστε;) Οι προπονητές, ας είναι παραδίπλα να τους βοηθούν να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και όχι να τους εγκλωβίζουν ή περιχαρακώνουν.



Προγνωστικά για το Ευρωμπάσκετ δεν θα κάνω όπως αρκετοί που χαζοχαρούμενα προεξοφλούν νίκες και προσπέρασαν την χθεσινή αναμέτρηση με τους Ρώσους, πηγαίνοντας κατευθείαν στους Γάλλους. Και οι άλλοι μπάσκετ παίζουνε, μην είμαστε τόσο εγωιστές. Άλλωστε, και όγδοοι να βγούμε, το wild card για την Τουρκία το έχουμε στο τσεπάκι. Η ομάδα αυτή έδωσε ένα στίγμα ανανέωσης και πιο όμορφου παιχνιδιού.

Και μας θύμισε ότι η πεμπτουσία του μπάσκετ είναι τα όμορφα καλάθια και η δημιουργικότητα και όχι μία καλή άμυνα, ένα ριμπάουντ ή μία κερδισμένη μπαλιά. Αν ήταν αυτά, τότε θα βλέπαμε το καλό τόπι “εμείς κι εμείς”. Κι όχι οι εκατομμύρια φίλοι που λατρεύουν την πορτοκαλιά. Που απολαμβάνουν μαζί με εμάς ένα συναρπαστικό Ευρωπαϊκό τουρνουά , γεμάτο μοναδικές συγκινήσεις.
_

10 σχόλια:

  1. Όσα και να λέμε και να γράφουμε, καλά είναι αλλά η ομάδα θα κριθεί από το αποτέλεσμα ..

    υγ: Αυτοί οι σχολιαστές της ΕΡΤ είναι απέριγραπτοι. Βοήθεια ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Theloume na blepoume agwnes epideikshs (Harlem Globetrotters) h na nikame? Na doume ti psaria tha piasoume fetos....Protimame na bgoume ogdooi me epithetiko paixnidi h prwtoi me asxhmo tropo paixnidiou? To 99% tha protimouse th deuterh epilogh....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Andreas

    Φίλε Αντρέα το αποτέλεσμα κρίνει αλλά και η απόδοση μένει. Για τους σπίκερ, τα έχουμε γράψει πιο παλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Thanasis

    Θανάση φιλάρακι το παράδειγμα είναι ακραίο. Μπορούν να συνδυαστούν το θέαμα με το αποτέλεσμα κατά το δυνατόν. Συνήθως, σε όλα τα αθλήματα, κερδίζουν όσοι έχουν όμορφη απόδοση. Οι εξαιρέσεις πήγαν στο delete της ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kalispera stin parea.tin apopsi mou gia to epithetiko basket pou (EPITELOUS) vlepoume apo tin ethniki tin exw ekfrasei,opote tha asxolithw me tin ekseliksi tou eurobasket."KALI" itta apo tin ethniki,giati ontws i apeiria tha mas kostize se kapoia krisimi stigmi(8ada).d piran ta muala tous aera,apla opws eipe k o zisis isos kapoioi pistepsan oti rimaste idi omadara kai prwtathlites eurwpis.makari na tous prosgeiwsei i itta k simera na kerdisoume tous gallous.d me endiaferei i omada pou tha paroume sto xiasti mats.prepei na paroume k kanena sovaro mats gia na pame 4ada,etsi d einai?d ginetai ola na einai teleia strwmena.as einai opoios thelei.an eimaste etoimoi tha fanei.ok,polloi lene servia.isos sumfwnw,alla d exei kanena noima.i omada paizei oraio,DIAFORETIKO,basket kai o kaslaouskas exei desei(ews ena vathmo)tin epithetiki amuna(klevw gia na vgw aifnidiasmo) me to grigoro paixnidi.eimaste sti mesi tou tournoua kai stin 8ada ksexwrizoun oi antres apo ta paidia(opws lene kai oi..."apo kei" amerikanoi).

    OLOI MAZI ME TIN ETHNIKI XWRIS GRINIA!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ tonino

    Καλώς ήρθες φίλε tonino. Η χθεσινή ήττα της Εθνικής ήταν γλυκιά γιατί δεν μας στέλνει πάνω στο θηρίο. Νομίζω, μετράμε 6 ήττες σερί από ους Ισπανούς. Θυμάμαι μόνο μία νίκη τελευταία στο Περιστέρι με Ρεντζιά για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού του 2003. Και γενικώς νικάμε σπάνια. Έχουμε ένα ομαδικό miss match εδώ. Ελπίζω σε αντίπαλο την Σλοβενία στους οκτώ για να πάμε στους τέσσερις.

    Μέχρι εδώ είμαστε ικανοποιημένοι από την Εθνική, και αν φτάσουμε στα ημιτελικά θα είμαστε πολύ επιτυχημένοι! Το θέμα των διεισδύσεων που μας έκοβαν οι αθλητικοί Γάλλοι αλλά και ο πύργος Μογκτζόβ, λύνεται με ενδιάμεσο μπάσιμο και σουτ λίγο πριν πλησιάσουμε. Δεν χρειάζεται να βγαίνει πάντα η μπάλα έξω. Αν έχουμε και καλύτερο αμυντικό ριμπάουντ ποιος μας πιάνει;

    Την Εθνική την υποστηρίζουμε και θα την υποστηρίζουμε ακόμα και αν τερματίζει 16η στα Ευρωπαϊκά ή παίζει συνεχώς προκριματικά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ante de vlepw energitikotita sto blog!!!!deutera apologismos alla as panigirisoume mia megali niki k mia megali epivevaiwsi gia mas(d periautologw alla exoun dikio ta paidia na lene oti "oi ellines d mas pistevan")pou pistepsame stin "NEA" ethniki.avrio xwris agxos pame na paiksoume to matsaki mas.ENNOEITAI oti prepei na kanoume ligotera lathoi k ENNOEITAI oti tha ta dwsoume ola gia ti niki.avrio tha einai ena edelws diaforetiko mats.


    TRELANE MAS KAI KANE MAS NA PSAXNOUME AEROPORIKA GIA POLONIA!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ tonino

    Αγαπητέ φίλε, όλοι στη γωνία είναι για να κριτικάρουν την Εθνική. Άκουσα σήμερα ότι έπαιξε αμυντικό μπάσκετ και ας έλεγε ο Γιόνας ότι θα γίνουμε πιο γρήγοροι. Δεν μας άφησαν να παίξουμε γρήγορα το αμυντικό σκληρό παιχνίδι, το αργό τέμπο των αντιπάλων, μπορεί και η κούρασή μας. Πάντως μου αρέσει που έχουμε καθαρά τον ηγέτη μας που είναι ο Σπανούλης που έχει πια το ελεύθερο για να κάνει ότι θέλει (συμφωνώ). Χρειάζεται καιρός να αφομοιώσουμε μία νέα φιλοσοφία από αυτή του κλειστού, αμυντικού μπάσκετ.

    Μπράβο στην Εθνική μας για το χάλκινο μετάλλιο! Χωρίς τους βασικούς 3/5 της πεντάδας! Ας πάρουμε το παράδειγμα του Σπανούλη να βγάλουμε κι άλλους παίκτες με αυτό το στυλ, με προσωπικότητα και πρωτοβουλίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ museum

    Eimai pragmatika PERIFANOS gia tin ethniki.imastan i 2i kaluteri omada pisw apo tin makran kaluteri omada tou tournoua tin ispania.apla paiksame imiteliko mazi tis opote kataliksame sto xalkino.AHDIASA simera me tis efimerides pou asxolithikan PALI me podosfairo kai Super League.ELEOS re paidia,ELEOS.oli tin gam....xronia auta tha vlepoume.MIA mera eprepe kai ofeilate na afierwsete stin ellada pou vgike 3i se EURWPAIKO PRWTATHLIMA.aman me to podosfairo pia.na pw imastan primera division,ante na to katalavw.alla....tespa.1000 bravo stin ethnikara pou me POLLES SIMANTIKOTATES apousies einai KSANA stin korufi.

    P.S.:Agapite blogger epetrepse mou na exw mia enstasi.mazi sou,igetis mas o spanoulis.mazi sou na exei eleutheria kinisewn.ALLA na katevazei tin mpala,na triplarei 16 deutera mprosta apo ti grammi tou kentrou,na erxetai ena screen,na kanei split out(polles fores me lathos pasa)kai na exoun meinei 3-4 deutera emena d maresei.me ispania-slovenia auto eidame.kourastike to paidi,eixe panw tou olous tus rolous.me "mhtso" kai "papalouk" elpizw na ginei 2ari kai na kanei auto p kserei kala,na scorarei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Τονίνο,

    Ο Σπανούλης κουράστηκε και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα με Ισπανία και Σλοβενία. Συμφωνώ με τον Γιόνας και καλά έκανε που του έδωσε το ελεύθερο να κάνει ότι θέλει. Όπως γίνεται με τον Ναβάρο ή παλαιά με τον Γκάλη ή τον Τζόρνταν. Μας φαίνεται λίγο παράξενο γιατί δεν είχαμε συνηθίσει τέτοια αστέρια ή προπονητές με ανοιχτά μυαλά αλλά είναι καλύτερα έτσι. Γιατί οι πρωτοβουλίες και επινοήσεις του συνολικά μας έχουν δώσει ώθηση (παρά τα λίγα λάθη) και κάτι τέτοιο θα γίνει και στο μέλλον.

    Ο Γιόνας ας πούμε επέμενε στο Σόφο για πιο πολύ ώρα και τον ανέδειξε, όπως και τότε στον Ολυμπιακό. Να ευλογείς που επιτέλους έχουμε προσωπικότητες που παίρνουν πρωτοβουλίες και όχι στρατιωτάκια του προπονητή.

    Μπράβο στην Ελλαδάρα που τα κατάφερε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τη γνώμη σας εδώ: