Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Χτίζοντας μία παιδική ομάδα μπάσκετ



Του Μιχάλη Καλαϊτζάκη: mike_coach35@yahoo.gr
προπονητή, μέλους Σ.Ε.Π.Κ.

Ας περιγράψουμε την ετήσια διαδρομή μιας παιδικής ομάδας μπάσκετ. Το πρωτάθλημα τελειώνει αρχές Μαρτίου και προφανώς οι νεαροί αθλητές δεν φεύγουν διακοπές αλλά συνεχίζουν να συμμετέχουν στις προπονήσεις . Για ένα διάστημα περίπου πέντε μηνών, προπονητές και παίκτες δουλεύουν (οι πιο διεστραμμένοι κάνουν και διπλές προπονήσεις συμμετέχουν σε τουρνουά, καμπ κ.τ.λ. κ.τ.λ. ) με ένα συγκεκριμένο στόχο: την ατομική βελτίωση.
Κατακαλόκαιρο οι δεκατετράχρονοι και οι δεκαπεντάχρονοι περνούν γύρω στις πέντε ώρες μέσα στο γήπεδο και όχι πάντα με τις ιδανικές καιρικές συνθήκες. Στις αρχές Αυγούστου και για 20 μέρες φεύγουν για διακοπές και μετά η προετοιμασία ξεκινάει! Έξι έως οκτώ εβδομάδες σκληρή δουλειά για να είναι όλοι έτοιμοι σωματικά, τεχνικά και αγωνιστικά για το ξεκίνημα της χρονιάς.

Χωρίς πολλές λεπτομέρειες, κάπως έτσι ετοιμάζεται μια ομάδα καλαθοσφαίρισης. Τραυματισμοί, ευμετάβλητη ψυχολογία, εντάσεις και απογοητεύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη. Όλα αυτά συνθέτουν αυτό που με μια λέξη λέμε ΟΜΑΔΑ.




Γιατί τα γράφω τώρα όλα αυτά;

Έτσι για να ενημερωθούν όλοι όσοι λένε: 'Έλα μωρέ μαζεύτηκαν 20 πιτσιρικάδες και παίζουν για πλάκα''. Επίσης για όλους αυτούς που είναι έτοιμοι να κρίνουν αυστηρά ως απλοί παρατηρητές μικρά παιδιά! Όλα τα παραπάνω τα ζω εδώ και πολλά χρόνια με την ομάδα μου και δεν είναι απλά θεωρίες.

Τρεις ερωτήσεις:
1. Ποιος από όλους όσους εμπλέκονται με το μπάσκετ δουλεύει τόσο πολύ όσο οι αθλητές;
2. Ποια είναι η ανταμοιβή για αυτά τα παιδιά, τους προπονητές, τους και τους παράγοντες που στηρίζουν με μεγάλη δυσκολία τις ομάδες μπάσκετ σε περίοδο κρίσης;
3. Ποιοι είναι οι πραγματικοί ''πρωταγωνιστές'' του αθλήματος;

Και μια παραίνεση : Σταθείτε απέναντι σε αυτά τα παιδιά με μεγάλη σοβαρότητα. Αυτά είναι το μέλλον του αθλήματος!

Πηγή εικόνας:
http://www.waltersherald.com/articles/2014/12/03/walters-blue-devils-high-school-basketball-teams-boys-and-girls

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε τη γνώμη σας εδώ: