Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Θετικά και βελτιώσεις στην πορεία του Ελληνικού μπάσκετ


Ας δώσουμε κάποιες σκέψεις για το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού μπάσκετ. Πρώτα ας εστιάσουμε στην καταγραφή κάποιων θετικών:

1. Μπορείς εύκολα να βρεις άτομα με προσόντα εφόσον στην πλειοψηφία τους τα ψηλά και αθλητικά παιδιά στην Ελλάδα, καλώς ή κακώς, παίζουν μπάσκετ και όχι βόλεϊ ή χάντμπολ κ.λπ. Ανάμεσα σε αυτούς θα βρει κανείς και τα αμιγώς μπασκετικά ταλέντα. Βέβαια να μην παραγνωρίζουμε πως τα σπουδαία ταλέντα δεν πρέπει να παραβλέπονται ακόμα κι αν δεν έχουν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα. Είναι και η φυσική εξέλιξη του σωματότυπου στις γενιές.

2. Η εκμετάλλευση των μπασκετικών κόουτς-σκάουτερς ταλέντων στις μικρές ηλικίες, ολοένα και βελτιώνεται με αποτέλεσμα να μην πάει χαμένο σχεδόν κανένα ταλέντο με προοπτικές. Για παράδειγμα, ο Έσπερος Πάτρας με τον Κώστα Πετρόπουλο για χρόνια επικεφαλής στις ακαδημίες του, παρήγαγε σπουδαίο έργο.

3. Η αγάπη για το μπάσκετ και η ολοένα και καλύτερη γνώση του στην Ελλάδα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι βελτιώνονται: φίλαθλοι, παράγοντες, προπονητές, παίκτες, διαιτητές. Σε προπονητικό επίπεδο, η επιμόρφωση ακόμα και των χαμηλότερων κατηγοριών προπονητών, έχει προχωρήσει. Και οι μπασκετικές παραστάσεις λόγω της διάχυσης της πληροφορίας μας κρατούν κοντά στις τελευταίες εξελίξεις.

4. Το τέλος της στείρας αμυντικολαγνείας. Κάποτε η άμυνα μονολογούσε την ανάγνωση, τον τρόπο προσέγγισης του παιχνιδιού και τις αιτίες της νίκης ή ήττας. Τώρα έχουμε συνειδητοποιήσει πως το παιχνίδι είναι 50% άμυνα και 50% επίθεση, δουλεύοντας επομένως και το δημιουργικό κομμάτι. Έχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε το παιχνίδι προς το καλύτερο.

5. Τα νέα παιδιά παίζουν και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις κατηγορίες εκτός από την Α1 (basket league) με αποτέλεσμα να αποκτούν εμπειρίες από μικρή ηλικία. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης τους καθώς προτιμούν να έχουν συμμετοχή σε μια μικρότερη ομάδα από το να κάθονται στον πάγκο μίας μεγάλης, φρενάροντας έτσι την εξέλιξή τους.Κάποιες βελτιώσεις που θα βλέπαμε για το άμεσο και το απώτερο μέλλον δίνονται παρακάτω:

1. Η χαλάρωση των προπονητών. Κυρίως στις μικρές ηλικίες αλλά και στους άνδρες. Ο Χαραλαμπόπουλος πήρε πρωτοβουλίες με αυτή την χαλάρωση.

2. Η αποφυγή συμμετοχής σε πολύ μεγάλες ομάδες ταλέντων αν δεν έχουν και πολλές πιθανότητες να παίξουν.

3. Η εξεύρεση τρόπων για φτιάξουμε πρωταγωνιστές-ηγέτες του παρκέ που θα τραβήξουν τον κόσμο. Έμφαση στα βασικά του μπάσκετ στις μικρές ηλικίες και όχι στα συστήματα.

4. Η ενθάρρυνση των παικτών να προσπαθούν να συμμετέχουν όλο και περισσότερο στο ΝΒΑ που θα μας βελτιώσει αγωνιστικά και σαν θέαμα.

5. Διαχρονικός παράγοντας βελτίωσης. Το άμεσο διώξιμο της αλητείας από τα γήπεδα και η άμεση και αυστηρή εφαρμογής κανόνων καλής συμπεριφοράς στα γήπεδα στα πρότυπα της Ευρωλίγκας και του ΝΒΑ.

Πηγή εικόνας:
http://www.gazzetta.gr/basketball/article/950845/ehei-soyter-elliniko-mpasket-pics-vids


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε τη γνώμη σας εδώ: