Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Μπασκετική αποκέντρωση - Μέρος Πρώτο

_
Το κείμενο είχε δημοσιευθεί από τον υποφαινόμενο στο περιοδικό ‘Τρίποντο’ στις αρχές του 2004

Η γέννηση, η άνθηση και η παραπέρα ανάπτυξη του μπάσκετ μέσα στα εκατό και πλέον χρόνια της ιστορίας του σχετίζονταν συχνά με πόλεις ή και περιοχές των οποίων η πολιτική, η οικονομική, καθώς και εκείνη η πολιτιστική τους θέση πιθανόν, δεν βρισκόταν απαραίτητα στις κορυφαίες των χωρών τους και παγκόσμια. Αν και - για να υπερασπίσουμε τη θέση μας εμείς οι μπασκετικοί - η εντύπωσή μας παραμένει πως οτιδήποτε αναφέρεται στο άθλημά μας δεν μπορεί να μην εμπεριέχει μία ιδιότυπη κουλτούρα. Η Τέχνη αυτή έγκειται ασφαλώς στην πρωτόγνωρη εμπειρία των αισθήσεων του θεατή όταν έρχεται σε επαφή με το “μαγικό” παιχνίδι. Και ακόμα βέβαια περισσότερο στο βίωμα του ίδιου του παίκτη που συμμετέχει.


Τα παραδείγματα που συνηγορούν σε αυτή την άποψη είμαι μία πλειάδα, δεν έχουν τελειωμό. Τι να πρωτογράψουμε και τι να μην παραλείψουμε; Να αρχίσουμε από τη μπασκετομάνα Ιντιάνα που δίχως την πορτοκαλί θεά θα βρισκόταν στην ανωνυμία της Αμερικάνικης υπαίθρου ή να θυμηθούμε τις κωμοπόλεις ή τα χωριά όπως η Λιμόζ και το Πο στη Γαλλία; Μήπως μας έχει ξεφύγει τι έχει συμβεί στο Βαρέζε, στο Καντού και το Πέζαρο; Θέλετε να σας θυμίσω μήπως το Σιμπένικ και το Ζάνταρ; (τι ρίγη συγκίνησης είναι στα αλήθεια αυτή τη στιγμή που μας κατακλύζουν;). Σε όλα τούτα τα μέρη το μπάσκετ λατρεύεται σα θρησκεία και αυτοί είναι οι ονειρεμένοι προορισμοί του αληθινού μπασκετικού, σωστά; Ακόμη και οι γιαγάδες αυτών των περιοχών ξέρουν απέξω και ανακατωτά τα ζον πρες που παίζει η ομάδα ή τα give and go σαν τη βασική ανάπτυξη στην επίθεση, διαφωνεί μήπως κανείς;


Καμιά αντίρρηση ασφαλώς δεν εμφανίζουμε στο ότι και οι μητροπόλεις, τα τεράστια αστικά κέντρα ήταν ανέκαθεν πρωταγωνιστές στο μπάσκετ. Θα ήταν ιεροσυλία διαφορετικά. Οι Σέλτικς, οι Λέικερς, το Μιλάνο και η Ρεάλ είναι οι κορυφαίες στις χώρες και τις ηπείρους τους και δεν το αμφισβητούμε. Αλλά όμως, η μαγεία ότι το μπάσκετ είναι τα πάντα δεν συναντιέται παρά μόνο στις αυτές τις μικρές πόλεις, στο απόκεντρο του γενικότερου ενδιαφέροντος. Είναι αγαπητοί μου η αποκέντρωση του μπάσκετ που ήταν ανέκαθεν χαρακτηριστικό του και το συνόδευε σε αυτή την μακρά του διαδρομή. Τι γίνεται όμως εδώ στην Ελλάδα; Πώς εμφανίζεται σήμερα η κατάσταση και τι μπορεί να καλυτερέψει;

Αρχικά ας κάνουμε δύο διαπιστώσεις για την εντός των συνόρων κατάσταση. Πρώτον, ότι ο συγκεντρωτισμός σε δύο πόλεις είναι κυρίαρχος στο κορυφαίο επίπεδο (και μιλάμε ασφαλώς για την Α1) και δεύτερον, πως παρόλες τις προβλέψεις και τα ευχολόγια η κατάσταση μένει η ίδια και απαράλλακτη ή βαδίζει με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς βελτίωσης. Σήμερα στην Ελλάδα όλοι μιλούν για αποκέντρωση αλλά ουσιαστικά μόνο με απλή “συμπάθεια” βλέπουν τις ομάδες τις περιφέρειας. Με σκέψεις ή εκφράσεις του τύπου:
- Ας βοηθήσουμε τον μικρό αδύνατο να προχωρήσει (άσχετα αν συχνά όταν εκείνος δυναμώνει και μας γίνεται ενοχλητικός θέλουμε να τον ξεφορτωθούμε) ή
- Πάω να κάνω το αγροτικό μου στην επαρχία (λες και μία πόλη των 200-250 χιλιάδων είναι χωριό).


Βέβαια, δεν μπορούμε να αδικήσουμε κατάφωρα τους σκεπτόμενους όπως παραπάνω, εφόσον σχετίζονται με το ίδιο το υδροκέφαλο “τέρας” που συντηρείται στο κέντρο της χώρας, αναγκάζοντας την περιφέρεια σε οικονομικό μαρασμό και, μοιραία, σε βοηθητικό έως ανύπαρκτο ρόλο. Η πληθώρα των οικονομικών πόρων αλλά και εκείνων των αθλητικών έργων υποδομής συνεχίζονται να σωρεύονται στην Αθήνα και κατά δεύτερο στην συμπρωτεύουσα του βορρά με αποτέλεσμα η υπόλοιπη Ελλάδα να παραμένει ουραγός, τελευταία και καταϊδρωμένη.

Το λυπηρό της όλης υπόθεσης είναι ότι η περιφέρεια έχει επανδρώσει τα Ελληνικό μπάσκετ με μοναδικούς παίκτες, οι οποίοι όμως δεν βοήθησαν τις ομάδες στις περιοχές προέλευσής τους παρά ελάχιστα, έστω και αν εκείνες βοήθησαν στην αξιοποίηση και ανάδειξη αυτών των ταλέντων. Έτσι, ταλέντα από την Πελοπόννησο ή τη Θεσσαλία καταλήγουν σε ομάδες του κέντρου ή της Θεσσαλονίκης. Και πώς να γίνει διαφορετικά όταν οι τοπικές περιφερειακές ομάδες είναι αδύναμες ή η έγκαιρη ανίχνευση των ταλαντούχων σε τοπικό επίπεδο βρίσκεται πολύ πίσω; Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα αποτελούν ο Ρεντζιάς, ο Γιαννούλης, ο Βασιλόπουλος, λιγότερο ο Χατζής και πολλοί άλλοι.

Συνέχεια στο επόμενο σε λίγες μέρες
_

6 σχόλια:

  1. Τι να πει κανείς; Εδώ εξαφάνισαν από το χάρτη τη Λάρισα; Ποια, τη Λάρισα. Μπασκετομάνα με παράδοση χρόνων που έχει βγάλει ένα σωρό παικταράδες. Το πρωτάθλημα ως έχει δεν ανταποκρίνεται πανελλαδικά γιατί αν το καλοσκεφτούμε μόνο ο Κολοσσός και η Καβάλα είναι εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης - άντε να προσθέσουμε και τον αποπροσανατολισμένο φέτος Πανελλήνιο που είναι σαν χαμένος πια στη Λαμία. Το πρωτάθλημα έχει ανάγκη ομάδες από περισσότερα μέρη της Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Bball lover

    Φίλε εραστή της πορτοκαλιάς, λυπούμαστε για τη Λάρισα αλλά φταίνε και οι ίδιοι. Όταν συγχωνεύτηκαν με την ποδοσφαιρική ΑΕΛ, δεν ενδιαφέρονταν παρά λίγοι για το μπάσκετ. Όλο ποδόσφαιρο και το παραμέλησαν το τόπι μας. Ελπίζω όμως σε ανάκαμψη και εκεί και σε άλλες πόλεις. Αρχικά πρέπει να γίνει κάτι με τη μείωση του χάσματος με τους δύο πρώτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μα πως να μην επικρατει η λογικη του 'παω να κανω το διδακτορικο μου στην επαρχια' οταν περαν των(δυο)αθηναικων ομαδων δεν υπαρχει χρημα?εχουμε φτασει σε μια εποχη οπου ενας ταλαντουχος παιχτης αν δεν καταφερει να κλεισει σε εναν απο τους 2 αιωνιους η αμεσως επομενη λυση ειναι εξωτερικο..το μπασκετ χρειαζεται καταρχην κανα δυο ακομη πλουσιους παραγοντες(που να τους βρεις?) να αναλαβουν τον αρη αντε και κανενα παοκ και να ξεπεταχτουν ακομη καποια παραδειγματα σαν του κολοσσου ροδου με πιστο κοινο και κανα δυο ελπιδοφορα ονοματα(πχ παππας).τοτε και σε συνδυασμο με το καταλληλο μαρκετινγκ ισως γινοταν κατι..αλλα αυτα ειναι ονειρα θερινης νυκτος και στην ουσια δεν φανερωνουν το πραγματικο προβλημα.οτι στην ουσια ο ελληνας σημερα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ.και στη σερβια πχ που το πρωταθλημα ειναι ερασιτεχνικο η στη λιθουανια(που δεν λες οτι φυσαει και το χρημα)ο κοσμος παει και στηριζει το αθλημα.εδω δυστυχως φοβαμαι οτι η χρυση 10ετια του 90 περασε οριστικα..αντε λιπον στη 'μεσογειακη'λιγκα με τη μακαμπι, την εφες, τους βεδουινους της ερημου και αγιος ο θεος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Δημήτρης

    Η έκφραση αγαπητέ είναι το αγροτικό μου στην επαρχία, το διδακτορικό θα ήταν τιμητικό, γιατί συνήθως τότε πας σε καλύτερα μέρη. Όσο για τα σημερινά ταλέντα, οι πρακτικές των προπονητών τους περιορίζουν, τα έχουμε πει αυτά. Επίσης να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω ότι ο Έλληνας δεν είναι μπασκετικός. Έχει μπασκετικές ιδέες και άποψη, απλά το σύστημα της άμυνας και του μπάσκετ ξυλοκόπων και άτεχνων παικτών προσπαθεί και τα έχει καταφέρει σε ένα βαθμό να φιμώσει οποιαδήποτε άποψη ή ιδέα για την παραγωγή ταλέντων και παικτών ηγετών. Γι’ αυτό και οι μπασκετικοί που φύγανε και βλέπουνε σήμερα ποδόσφαιρο, έχουν καλύτερη άποψη για το μπάσκετ από πολλούς σημερινούς που παρακολουθούν, που λιβανίζουν την άμυνα και τους προπονητές άλλοτε παίκτες-ρολίστες. Φτάσαμε στο σημείο το ποδόσφ. να έχει γίνει πιο επιθετικό άθλημα από το μπάσκετ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τη γνώμη σας εδώ: