Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Οι πιο μπασκετικές ομάδες στην Ευρώπη


Με βάση το πόσο δημοφιλείς είναι αυτές οι ομάδες, κυρίως στο σήμερα, πόσα εισιτήρια κόβουν, πόσο λατρεύουν το παιχνίδι διαχρονικά χωρίς να το αφήνουν όταν δεν έχουν επιτυχίες, το πόσο συχνά αναδεικνύουν παίκτες πρώτης γραμμής μέσα από τα σπλάχνα τους, σχηματίσαμε μία λίστα κατάταξης των πιο μπασκετικών ομάδων της Ευρώπης. Ομάδες που όταν ακούς το όνομά τους η λέξη μπάσκετ και μόνο σου έρχεται στο μυαλό και ηχεί στα αυτιά σου. Και μαζί της ο ήχος της μπάλας που σκάει στο παρκέ μαζί το γλίστρημα των παπουτσιών των χορευτών της πορτοκαλιάς. Και τις τελευταίες .. γιαγιάδες να ρωτήσεις στα μέρη τους, ξέρουν τα συστήματα και τις τεχνικές απέξω και ανακατωτά.


1. Εστουντιάντες
Οι φοιτητές της Καστίλης είναι το ίδιο το μπάσκετ! Τι Ρεάλ και Μπαρτσελόνα; αυτοί είναι ο πιο αναγνωρίσιμος μπασκετικός σύλλογος στην Ισπανία. Με εισιτήρια πάνω από δέκα χιλιάδες μέσο όρο, μετακόμισαν στο Βισταλέγκρε των δεκατεσσάρων χιλιάδων θεατών γιατί δεν χώραγαν στο Communidad de Madrid. Και για κάποια επιλεγμένα παιχνίδια στο αχανές Παλάθιος Ντε λος Ντεπόρτες. Όρθιο το πλήθος αποθεώνει την ομάδα του σε κάθε ματς, μπασκετικές ψαγμένες φάτσες παντού και οι φανέλες του Pinone και του Azofra να σπάνε ακόμα τα ταμεία στις πωλήσεις. Έχει δώσει σημερινά ταλέντα όπως ο Σουάρεζ και ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ και είναι δημοφιλής ακόμα και στις μέτριες χρονιές της.


2. Μακάμπι Τελ Αβίβ

Το σύμβολο του Ισραήλ σήμερα είναι η Μακάμπι, η ομάδα του λαού- και όχι μόνο του αθλητισμού και του μπάσκετ. Η Nokia Arena (πρώην Γιαντ Ελιάου) είναι γεμάτη δεκαετίες τώρα στα ευρωπαϊκά ματς. Συνδυάζει το μπασκετικό πάθος με τις μεγαλύτερες ομάδες όλων των εποχών. Μεγάλο παιχνίδι με επιθετικό, ολοκληρωτικό στυλ παιχνιδιού, πέρα από τυποποιημένες νόρμες, που σε καθηλώνει. Πέντε κύπελλα πρωταθλητριών, αμέτρητοι τελικοί και ονόματα όπως Μπέρκοβιτς, Αροέστι, Τζάμσι, Μαγκί, Πέρι και Γιασικεβίτσιους έχουν παρελάσει προσφέροντας στιγμές υψηλής μπασκετοσύνης. Δεν νοείται ευρωπαϊκό μπάσκετ χωρίς αυτούς.



3. Βαρέζε
Η Ίνις Βαρέζε είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Ιταλία κι ας τον βάζουν στην ίδια ευθεία μα την Ολύμπια Μιλάνο. Απίστευτο μία πόλη με μόλις 80 χιλιάδες πληθυσμό να έχει 5 κύπελλα πρωταθλητριών και δέκα συνεχείς παρουσίες σε τελικούς! Η κλειστή αρένα της πόλης είναι συνήθως γεμάτη από 5,300 κόσμο. Μόνο δέος σε πιάνει όταν θυμάσαι τα ονόματα του Ντίνο Μενεγκίν, του βιρτουόζου της μπάλας Μανουέλ Ράνγκα, των θρυλικών Μπομπ Μόρς και Ρομέο Σακέτι, του Ρουσκόνι και άλλων. Από το 1964, είναι από τα μεγαλύτερα κλαμπ που έχουν χτίσει την ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι φίλοι της είναι πιστοί, ατόφιοι μπασκετικοί. Σεβασμός.


4. Μάλαγα
Από τις νέες ανερχόμενες μπασκετικές αγορές της ηπείρου μας. Με μικρή ιστορία, μόλις από το 1977 έφτασε να είναι στους κορυφαίους ατόφιους συλλόγους της πορτοκαλιάς. Η Μαρτίν Καρπένα Αρένα έχει 11 χιλιάδες κόσμο σε κάθε αγώνα και οι φίλοι της παίζουν ασταμάτητα με το σαξόφωνα αντιδρώντας σε κάθε φάση. Με μόλις ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο Ισπανίας και ένα Κόρατς αποδεικνύει πως η λατρεία για το παιχνίδι δεν είναι μόνο συνάρτηση της ιστορίας και των τίτλων. Από τα φαβορί της ACB League και τις σταθερές δυνάμεις της Ευρωλίγκας σήμερα, απολαμβάνουμε κάθε αγώνα στην έδρα της ανεξαρτήτως αντιπάλου.

5. Σκαβολίνι Πέζαρο
Στο απόκεντρο των μεγαλουπόλεων της Ευρώπης χτυπάει κι εδώ δυνατά η καρδιά του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και μόνο που θυμάσαι τους Μανίφικο, Νορμ Νίξον, Ντέϊ, Κουκ, Μάγιερς και κυρίως τον μεγάλο Κιτσάνοβιτς, φτάνει. Μία πόλη με πληθυσμό ούτε 100 χιλιάδες να γεμίζει την Αντριάτικα Αρένα των 10.400 χιλιάδων, δεν είναι θαυμαστό, έτσι; Σήμερα λέγεται Victoria Libertas Πέζαρο αλλά όλοι την θυμούνται σαν Σκαβολίνι. Μας χάρισε μεγάλες στιγμές στην δεκαετία του 80 και είναι ένα από τα πιο συνεπή δημοφιλή κλαμπ στην Ευρώπη.


Εύφημος μνεία και στους παρακάτω συλλόγους.

6. Κάχα Λαμποράλ: Έχει λανσάρει ένα στυλ μπάσκετ μεγάλης ομάδας, με φλόγα πρωταθλητή, αναδεικνύοντας παράλληλα και έτοιμους παίκτες από τα σπάργανά της.
7. Γιουβεντούτ Μπανταλόνα: Η κατεξοχήν ομάδα ταλέντων του Ευρωπαϊκού μπάσκετ με πρόσφατους τους Ρούμπιο και Ρούντι. Μπασκετομάνα.
8. Παρτιζάν Βελιγραδίου: Η μεγαλύτερη δύναμη της Σερβίας στο μπάσκετ θα την βάζαμε πιο ψηλά στις ατόφιες μπασκετικές δυνάμεις αν δεν είχε την συγγένεια με την ποδοσφαιρική ομάδα.
9. Άλμπα Βερολίνου: Πώς να προσπεράσεις μία ομάδα με 12 χιλιάδες διαρκείας που έχει εξελίξει το μπάσκετ σε τόσο δημοφιλές στην πρωτεύουσα της ποδοσφαιρικής υπερδύναμης;
10. Καντού: Τι να πεις εδώ; Άλλη μεγάλη μπασκετούπολη από τις μικρές πόλεις της Ευρώπης. Τα Κύπελλα Πρωταθλητριών και οι Ρίβα, Φλάουερς, Μαρτζοράττι αρκούν για να την πεις μεγάλη.

------------------------------------
ΥΓ: Συγγνώμη ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, που αγαπάτε και το μπάσκετ. Εμείς εδώ γράψαμε για ατόφιους μπασκετικούς συλλόγους που έχουν την πορτοκαλιά, κορώνα στο κεφάλι τους.
_
_

19 σχόλια:

  1. Efes Pilsen, Villeurbanne, Limoges, Pau-Orthez, Caserta, Benetton, Siena, Lietuvos, Zalgiris, Cibona etc.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο μεγαλύτερος μπασκετικός σύλλογος στην Ευρώπη είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, που έχουν παίξει ο Ντράζεν και ο Άρβιντας, εδώ κι αν νιώθεις δέος. Και με 8 Κύπελλα Πρωταθλητριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Olympia Milano, Zadar, Jugoplastika, Olimpija Ljubljana, Ulker, Hemofarm etc.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Saba 1,2

    Σε ευχαριστώ φίλε Σάμπα που μου συμπληρώνεις την εικοσάδα και τριαντάδα. Την δεκάδα την διάβασες μόλις στο post.

    Να γράψω κι εγώ: Σιμπένκα Σιμπένικ, Βίρτους Μπολώνια, ΑΣΚ Ρίγα, Μπόσνα Σαράγεβο. Τις Ούλκερ και Χέμοφαρμ μάλλον τις έγραψες από τυπογραφικό λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Gervin

    Φίλε iceman, η Ρεάλ είναι το μεγαλύτερο κλαμπ του κόσμου συνολικά σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, δεν το αμφισβητεί κανείς. Εδώ όμως μιλάμε για ατόφια μπασκετικά σωματεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!
    Αλλά νομίζω πως η τηλεοπτική εικόνα διαψεύδει το σχόλιό σας για την Estudiantes. Και με ΠΑΟΚ αλλά και με την Badalona που έτυχε να δω,η εικόνα απείχε από το γήπεδο με 10.000 θεατές.Ιδίως με τον ΠΑΟΚ απογοητεύτηκα διότι θυμόμουν από τις μεταδόσεις του ΣΠΟΡ+ πως και το γέμιζαν,αλλά κι ωραία ατμόσφαιρα έφτιαγναν.


    υ.γ. με τον ΠΑΟΚ είδα πάντως παληκαράκια στην κερκίδα που φόραγαν ποδοσφαιρομπλούζες της Athletico.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βέβαια η Partizan έχει κι αυτή ποδόσφαιρο!
    Noμίζω πως κακώς ξέχασες και την Olympija Lubliana αλλά και την Cibona Zagreb που εγώ προσωπικά ανατρίχιασα με την φάση που έκαναν εναντίον της Barcelona.
    Όπως επίσης και τους τρελοΛιθουανούς...

    υ.γ.(1)
    βλέπω μια εμμονή με τα 80ς/70ς και καλό είναι αυτό,αλλά γιατί όχι αναφορά π.χ. στην Cholet που κατάφερε και επιβίωσε εν αντιθέσει με τις άλλες ιστορικές της Γαλλίας;
    υ.γ. (2)
    χμμμ,καλό θα είναι κι η αναφορά στα αρχικά βαπτιστικά ονόματα,την Caja Laboral νομίζω πως την λένε Vaskonia ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Πιζήτα - 1

    Αντιγραφω απο το σάϊτ της ACB League ανά αγωνιστική για τα εισιτήρια που κόπηκαν:

    1η ASEFA ESTUDIANTES - REAL MADRID, 13000
    3η ASEFA ESTUDIANTES - DKV JOVENTUT, 12000
    6η ASEFA ESTUDIANTES - GRAN CANARIA 2014, 9000
    8η ASEFA ESTUDIANTES - MERIDIANO ALICANTE, 8500

    Χωρίς σχόλια. Αυτό για τις φανέλες της Ατλέτικο μόνο σαν αστείο το λαμβάνω, θα γελούσαν μαζί σας όλοι οι φίλοι της Εστουντιάντες. Στατιστικά βεβαια κάποιοι θα έμπαιναν, όπως π.χ. εγώ φοράω το πουκάμισό μου με ένα άσχετο με στολή ομάδας ρούχο, δεν απαγορεύεται. Άλλο όμως φίλοι να φωνάζουν με λάθος στολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει κοψει και πανω απο 15000εισιτηρια σε ενα αγωνα πριν μερικα χρονια.. μπραβο της μαγκια της.. αλλα αυτο τι μετραει στο τελος.. Αυτο που εχει σημασια ειναι το μ.ο καθε χρονιας.. και αυτο ειναι 8-8,5χιλιαδες.. που κιαυτο δεν ειναι λιγο.. επισης τα τελευταια χρονια ειναι στη 4η - 6η θεση στα εισιτηρια στην Ισπανια.. Τελος νομιζω οτι η Εστουντιαντες ως μεγεθος.. ειναι μια εσωτερικη υποθεση της χωρας..και στην Ευρωπη υοαρχουν πολυ πιο σημαντικες ομαδες νασχοληθουμε..!

      Διαγραφή
  9. @Πιζήτα - 2

    Ασφαλώς και τα 70s έως και 90s έχουν το ζουμί. Δεν είναι τυχαίο πως τότε έπαιξαν ίσως οι πιο μεγάλοι με διαφορά σε ΝΒΑ και Ευρώπη (Τζόρνταν, Τζαμπάρ και Ντράζεν, Σαμπόνις, Γκάλης). Η Λουμπλιάνα με τίποτα, ενώ οι Σλοβένοι σαν μπασκετικοί υπολείπονται. Για την Τσιμπόνα ίσως θα συμφωνούσα με Ντράζεν αλλά από την πρώην Γιουγκοσλαβία μάλλον θα έβαζα την Γιουγκοπλάστικα. Έμεινε σαν θρύλος για το σούπερ μπάσκετ που έπαιξε και τα 3 ευρωπαϊκά τρόπαιά της. Όσο για την Βασκόνια, το πιο δημοφιλές όνομά της ήταν Ταουγκρές και Ταού Κεράμικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεκτά τα στατιστικά...Εξάλλου ήμουν σαφής πως η εικόνα μου ήταν από οθόνη Η/Υ αφού αν δεν έχεις δορυφορικό δέκτη δεν βλέπεις αλλιώς αγώνες από Ισπανία.
    Αλλά για το Eurocup;
    Όσο για τις φανέλες κανένα αστείο!Ούτε το θεωρώ τυχαίο,με λίγο ορθολογισμό γίνεται κατανοητό.

    Δεν έχω πολυκαταλάβει το κίνητρο του άρθρου,μιας κι ο όρος "μπασκετική ομάδα" αγγίζει -επιμένω- και Σλοβενία και Λιθουανία. Δηλαδή,η Γερμανία δεν υπολείπεται μπασκετικά;Ποιανών χωρών οι φίλαθλοι γεμίζουν τα κλειστά στις διοργανώσεις της FIBA; Όλοι οι της τέως ΟΔΓ,καθώς κι οι της Βαλτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Πιζήτα - 3

    Στα διοργανώσεις της FIBA δεν γνωρίζω, πάντως η Euroleague και το Eurocup δεν είναι δικές της. Όσο για τις ποδοσφ. φανέλες το νόημα είναι πως οι φίλοι της Εστουντιάντες είναι πρώτα φίλοι με την ομάδα τους και το μπάσκετ και μετά με όλα τα άλλα. Εξάλλου κι εγώ κι η παρέα μου έχουμε πάει να δούμε τον ποδοσφ. ΠΑΟ με φανέλες Σάρας και Διαμαντίδη. Ευτυχώς πάντως που σιγά-σιγά οι μπασκετικές ομάδες προχωράνε στο μάρκετινγκ και οι φίλοι τους έχουν τις δικές τους εμφανίσεις και φανέλες, σε σχέση με δέκα χρόνια πριν ας πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σου γράφω περί FIBA ώστε να σου αποδείξω (δεν ξέρω τί άλλο να κάνω...),πως κι οι της Οlympija Λιουμπλιάνα και της Cibona Ζάγκρεμπ και της Zalgiris Κάουνας και της Lietuvos Rytas Βίλνιους αλλά και η VEF Ρίγα κατάγονται από μπασκετοχώρες,άρα και μπασκετικούς οπαδούς.


    Σας στηρίζω κάργα για τις φανέλες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαλλον φιλε θα εννοεις την Ask Riga με τα 3συνεχομενα champions cup.. η Vef Riga ειναι αλλη ομαδα δεν εχει παιξει ποτε στη πρωτη τη ταξει διοργανωση..Οι σλοβενοι λιθουανοι & κροατες.. πραγματι εχουν μεγαλη μπασκετικη παραδοση.. οι λετονοι οχι και τοσο..!

      Διαγραφή
  13. Φιλε μου τωρα σε ανακαλυψα και βρισκω το blog σου καταπλητικο και οαση για τους αληθινους φιλους του μπασκετ(και οχι αυτους που το εχουν για 'ξεπετες' οταν δεν εχει κατι καλο στη μπαλα να δουνε).Φοβερα ευστοχη επιλογη η estudiantes στο 1, μονη παραλειψη κατ εμε η μη αναφορα στη zalgiris της ΜΠΑΣΚΕΤΟΧΩΡΑΣ λιθουανιας.Πολλα μπραβο και συνεχισε απτοητος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Δημήτρης

    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η Ζαλγκίρις είναι από τις μεγάλες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ ναι, απλά δεν την έβαλα γιατί δεν είναι και οι πιο φανατικοί στην Ευρώπη, μόλις 5 χιλιάδων θέσεων γήπεδο και ο Σαμπόνις έπαιξε λίγα χρόνια εκεί. Ίσως να άξιζε στο top-10. Να έρχεσαι να διαβάζεις και να σχολιάζεις, μου δίνει κίνητρο να γράφω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λιστα με τις πιο μπασκετικες ομαδες τις Ευρωπης.. χωρις Ρεαλ Τσσκα Παναθηναικο Ολυμπιακο ΟλιμπιαΜιλανου Μπαρσελονα Ζαλγκιρις και χωρις καμια κροατικη.. δε γινεται..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οταν το μπασκετικο τμημα της ΜακκαμπιΤελΑβιβ.. επαιρνε τον πρωτο του τιτλο.. το ποδοσφαιρικο ειχε ηδη 22τιτλους.. Οταν το μπασκετικο τμημα της Παρτιζαν επαιρνε του τιτλο.. το ποδοσφαιρικο ειχε ηδη 10τιτλους.. Επισης επαιξε τελικο κυπελλου πρωταθλητριων..26χρονια πριν παιξει το μπασκετικο τμημα του συλλογου..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τη γνώμη σας εδώ: