Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Παρίσι 2010

_
Η Ευρωλίγκα μας τελείωσε γα φέτος με άξια επικράτηση του καθαρού φαβορί. Για όσους παρακολουθούν την Ισπανική ACB League εκτός από την Ευρωλίγκα, οι Καταλανοί απλά πιστοποίησαν την ανωτερότητά τους. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε και το πάλεψε όσο μπορούσε αλλά δεν ήταν δυνατόν να τους πλησιάσει περισσότερο, τα κατάφερε στιγμιαία στους πέντε πόντους.

Τα βασικά σημεία ανωτερότητας της Μπαρτσελόνα:
1. Το σύνηθες επιθετικό ρεσιτάλ με τις απομονώσεις στον Ναβάρο στο ένας εναντίον ενός.
2. Το επιθετικό transition με τον Ρούμπιο να οργανώνει την ομάδα.
3. Η φοβερή κυκλοφορία της μπάλας με τις ασίστ ή τις πάσες για ελεύθερα σουτ στην αδύνατη πλευρά.
4. Οι αμυντικές προσαρμογές και οι βοήθειες κοντά στο καλάθι.
5. Η αποφυγή αιφνιδιασμού των αντιπάλων με γρήγορες επιστροφές.
6. Το διάβασμα κάθε παίκτη ξεχωριστά για βοήθειες ή όχι.


Όσο για τον Ολυμπιακό, η σχετική νοχελικότητα του Τεόντοσιτς, η αποκοπή του Κλέιζα για πολύ χρόνο στην επίθεση και ίσως η έλλειψη ενός ακόμα σουτέρ να είναι κάποιες αιτίες. Ο Παπαλουκάς ήταν πολύ καλός και ο Τσίλντρες προσπάθησε. Όσο για τους ψηλούς, είπαμε, τους διάβασαν οι αντίπαλοι.

Το Final four ήταν ποιοτικά πολύ καλό με εξαίρεση τον πρώτο ημιτελικό Μπαρτσελόνα – ΤΣΣΚΑ. Πλούσια σκορ και συνδυασμός του γρήγορου με το οργανωμένο και (αναπόφευκτα) στατικό παιχνίδι. Μερικά νέα και πιο παλιά αστέρια στον ουρανό: Ρούμπιο, Τεόντοσιτς, Μάριτς, Μακάλεμπ, Βάσεκθ, Χριάπα .. Και βέβαια οι πιο παλαιοί ήταν σταθερές αξίες με πρώτον και καλύτερο τον Ναβάρο.

Μην ξεχάσουμε και κάτι άλλο που εντυπωσίασε και άλλαξε την γνώμη μας για πολλά που υποστηρίζαμε. Οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα με φανέλες της μπασκετικής να πανηγυρίζουν, όλοι σαν ένα με τον Ναβάρο και τους άλλους. Τελικά είναι μπασκετική ομάδα δεν το συζητάμε. Ασφαλώς περισσότερο από πολλούς άλλους συλλόγους. Μας έδωσε και εμάς ένα μάθημα για να μην διαχωρίζουμε τα σπορ, το κάθε πράγμα είναι διαφορετικό.


Μία μικρή παραφωνία ήταν οι άδειες εξέδρες στον μικρό τελικό και στον πρώτο ημιτελικό. Αν κοιτάξει κανείς στα Final four του NCAA, τα γήπεδα είναι τίγκα ώρες πριν από φίλους του μπάσκετ που διψούν πρώτιστα για το πορτοκαλί τόπι. Το μπάσκετ έχει χιλιάδες τέτοιους πιστούς φίλους ώστε να μην παρατηρείται αυτή η παραφωνία.

Και του χρόνου λοιπόν στο Τορίνο στην μεγάλη ολυμπιακή σάλα για νέες συγκινήσεις.
_
_

6 σχόλια:

  1. Πανδαισία μπάσκετ στο Παρίσι. Ότι πρέπει για να ξεφύγεις από το κλίμα των ημερών στην Ελλάδα με την κρίση και τις ειδήσεις. Ο Ναβάρο είναι πολύ μεγάλος παίκτης, μπορεί και ανώτερος του Σαν Επιφάνιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι ακριβώς φίλε μου, πανδαισία! Για τον Ναβάρο, αν εννοείς σε τίτλους και απόδοση, λογικά θα ξεπεράσει τον Έπι, συμφωνώ μαζί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαιρετώ την παρέα.

    ΟΟΟΟλα αυτά που αναφέρεις σαν πιθανές αιτίες ήττας του Ολυμπιακού προέρχονται από μόνο μία λέξη--->ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ.Ναι ήταν διαβασμένη η ΜΠΑΡΤΣΑ(γίνεται να μην είσαι σε έναν τελικό?)Δεν όφειλε και ο ΟΣΦΠ να ήταν εξίσου διαβασμένος?Πάλι ίσως να μην κέρδιζε γιατί όντως ο καλύτερος πήρε τον τίτλο,αλλά όλο το σκάουτινκγ ήταν ο Πεν πάνω στον Ναβάρο???Που και πάλι,όσο και αν προσπάθησε ο Πεν δεν τα κατάφερε. Δεν ξέρω αν τα τόνισε ο Γιαννάκης και οι παίκτες δεν υπάκουσαν,δεν ξέρω αν ήταν κακή μέρα των παικτών του,πάντως ο Γιαννάκης είναι τελικά λίγος.Ο Ομπράντοβιτς θα είχε περισσότερη τύχη.Και μην πείτε πως "ε 2 φορές τον κέρδισε ΑΝΕΤΑ η ΜΠΑΡΤΣΑ τον ΠΑΟ",γιατί άλλο ΤΕΛΙΚΟΣ.Πάντως καλό θα κάνει στον ΟΣΦΠ και θεωρώ θα φτάσει σύντομα στην κορυφή.Άλλωστε το μπασκετάκι σε βάθος 5ετίας είναι πάντα δίκαιο και επιβραβεύει επενδύσεις και σκληρή δουλειά.

    Υ.Γ.: Δε μου άρεσε ΚΑΘΟΛΟΥ το στυλάκι του ΚΛΕΙΖΑ.Οκ,εκνεριμός,πάει στραβά το ματσ κλπ κλπ.Η αμοιβή του ετησίως αντιστοιχεί όσο 4 δημ. υπαλλήλων για 40 χρόνια και ΟΦΕΙΛΕΙ να προσπαθήσει όμορφα,ήρεμα και με υπομονή και ας μην τα καταφέρει(βλ. Τσίλντρες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ tonino καλώς όρισες,

    Συμφωνώ εν μέρει με αυτά που λες, δεν φανερώνουν όλη την αλήθεια όμως. Η απομόνωση για παιχνίδι του Ναβάρο ή η καθοδήγηση του Ρούμπιο είναι και θέμα ατομικού ταλέντου των συγκεκριμένων παικτών. Είπαμε για τον Γιαννάκη, είναι πολύ καλός προπονητής αλλά όχι στους 5-6 πρώτους της Ευρώπης (Μεσίνα, Ομπράντοβιτς, Πασκουάλ, Βουγιόσεβιτς και μάλλον Γκέρσον είναι μπροστά από αυτόν). Άλλωστε η χρονιά που πλησίασε περισσότερο από ποτέ το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός ήταν με Γκέρσον. Δεν σημαίνει όμως ότι ο Παναγιώτης δεν αξίζει.

    Ο Κλέϊζα δεν είναι τυχαίο που το άφησαν οι Νάγκετς. Στο top επίπεδο των τίτλων στο NBA ήταν ασταθής. Βέβαια για τον Ολυμπιακό και την Ευρώπη είναι αστέρι και μπορεί και τίτλους και τα πάντα.

    Ας είμαστε ευχαριστημένοι με τον Ολυμπιακό. Η Μπάρτσα δεν παιζόταν και να θυμίσω φέτος πως έχει 7-1 με την Ρεάλ και σχεδόν +25 πόνους διαφορά στο τελικό του Copa del Rei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξέρεις κάτι αγαπητέ museum? Ότι ο Γιαννάκης αξίζει πολλά μπράβο,είναι καλός αλλά όπως λες όχι για τον ΟΣΦΠ.Αυτό εννοώ με το "λίγος".Θέλω να ρωτήσω κάτι:Λογικά το τεχνικό επιτελείο,οι άμεσοι συνεργάτες του στο σκάουτινγ πιο συγκεκριμένα είναι εντελώς διαφορετικοί από αυτούς που είχε στην εθνική?Η εθνική ΠΑΝΤΑ κατέβαινε άριστα διαβασμένη στα παιχνίδια(κάτι που δεν γίνεται στον ΟΣΦΠ) άρα πλέον πιστεύω ότι κύριοι υπεύθυνοι ήταν κάποιοι άλλοι εκτός του Γιαννάκη.

    Υ.Γ.:Ταλέντο έχει κ ο Ολυμπιακός αλλά δεν είδα να δημιουργεί(να του επιτρέπουν) καταστάσεις ένας εναντίον ενός κάποιος παίκτης του ΟΣΦΠ.

    Υ.Γ.2: Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν ο ΟΣΦΠ είχε έναν καθαρό σουτέρ τύπου Λανγκτον,Νίκολας, θα είχε καλύτερη τύχη.Η ΜΠΑΡΤΣΑ έκλεινε αρκετά την άμυνα εξουδετερώνοντας το inside game(που πιστεύω υπερτερούσε ο ΟΣΦΠ).Χρειαζόταν μακρινό σουτ να ανοίξει λίγο η άμυνά της.

    Υ.Γ.3:Για να μην παρεξηγηθώ γενικά από τα σχόλια μου,ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως η ΜΠΑΡΤΣΑ ήταν καλύτερη ομάδα και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως ο ΟΣΦΠ και ο Γιαννάκης προσπάθησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γενικά συμφωνούμε στη μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού να φτάσει στον τελικό (θυμόμαστε τον αγώνα με την Πατριζαν που μπορεί και να έμενε εκτός τελικού). Από εκεί και πέρα ο Γιαννάκης χτίζει ομάδες αουτσάϊντερς (σε επίπεδο κορυφής) που κλέβουν νίκες και συνήθως δεν προσφέρουν και πολύ όμορφο μπάσκετ. Σαφώς και με επιπλέον προσθήκες ο Ολυμπιακός θα ήταν καλύτερος. Είναι λίγο άτυχος στην Ελλάδα βέβαια γιατί έπεσε πάνω σε αυτόν τον Παναθηναϊκό.

    Οι Έλληνες ας είναι ευχαριστημένοι που έχουν τέτοιο μπάσκετ σε επίπεδο κορυφής και στις μικρές και μεγάλες Εθνικές. Κι ας τους προβληματίσει αυτό να δυναμώσουν το ανυπόληπτο πρωτάθλημά μας της Α1 του ΕΣΑΚΕ. Για να μπορέσουμε να ανέβουμε σε δημοφιλία από τον πάτο που έχουμε πέσει και δεν μας αξίζει για τις δυνατότητές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τη γνώμη σας εδώ: