Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Κλήρωση και στόχοι Παγκοσμίου

_
Η Κλήρωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος (Τουρκία, 28 Αυγούστου - 12 Σεπτεμβρίου, 2010) έγινε την Τρίτη που μας πέρασε στην Κωνσταντινούπολη. Η Εθνική μας κληρώθηκε στον όμιλο της Άγκυρας με τις Τουρκία, Κίνα, Πουέρτο Ρίκο, Ρωσία και Ακτή Ελεφαντοστού. Δύσκολη η κλήρωση απέναντι σου οικοδεσπότες μπροστά στο φανατισμένο τους κοινό με πάνω από 10,000 κόσμο, τους Ρώσους του Κυριλένκο και την Κίνα του Γιάο.


Ο όμιλος της εθνικής μας στη φάση των “16” θα διασταυρωθεί με τον Δ΄ όμιλο της Σμύρνης στον οποίο υπάρχουν οι Ισπανία, Γαλλία, Καναδάς, Λιθουανία, Νέα Ζηλανδία και Λίβανος σε νοκ-άουτ παιχνίδι.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ που θα αγωνίζεται στην Κωνσταντινούπολη θέλει να διαμένει στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας και να πηγαινοέρχεται καθημερινά για τις προπονήσεις και τα παιχνίδια.

Η γνώμη μας για την κλήρωση είναι πως τα δύσκολα παιχνίδια στην αρχή δυναμώνουν μία ομάδα και δεν βλέπουμε κάτι το αρνητικό. Λίγη προσοχή χρειάζεται στον πρώτο χιαστί αγώνα των 16 να μην πέσουμε πάνω σε Ισπανία ή κατά δεύτερο, Γαλλία. Η Λιθουανία δεν νομίζω να μας δημιουργήσει πρόβλημα.


Όσο για τους πρώτους στόχους της Εθνικής, αν και είναι νωρίς ακόμα, εννοείται είναι πρώτα η είσοδός μας στην οκτάδα και αν γίνεται και στα ημιτελικά. Ο Κασλάουσκας θα έχει πια τους “διόσκιουρους” στην διάθεσή του και μεγαλύτερη άνεση χρόνου να υλοποιήσει τις μπασκετικές του ιδέες. Ο Σπανούλης θα είναι πιο απελευθερωμένος και οι Σοφοκλής και Μπουρούσης κι άλλο βελτιωμένοι. Ελπίζουμε και ο Κουφός να επιστρέψει πιο δυνατός. Ξανά το στοίχημα της Εθνικής είναι να αφήσει το στίγμα ενός πιο γρήγορου κι επιθετικού μπάσκετ μαζί με την προσδοκώμενη αύξηση της δημοφιλίας του πιο ωραίου παιχνιδιού. Για το τελευταίο βέβαια πρέπει να βάλουν λιγάκι και το χεράκι τους οι ομάδες με τον ΕΣΑΚΕ που κρατούν το ενδιαφέρον του κοινού κάθε βδομάδα σε όλη τη σαιζόν.


Για τις υποτιθέμενες αναμετρήσεις μας με τις ΗΠΑ και Ισπανία και αν μπορούμε να τους δυσκολέψουμε, υπάρχουν κάποιες ελπίδες κυρίως με την Ισπανία, ειδικά αν μπορέσουν οι σταρ της ομάδας, βασικά ο Σπανούλης, να κάνουν τη διαφορά. Η ομάδα πρέπει να δώσει περισσότερο τα κλειδιά στα αστέρια της να αναπτύξουν πρωτοβουλίες αν θέλουμε να κάνουνε το βήμα παραπάνω. Και οι ρολίστες ας είναι πιο πολύ βοηθητικοί, σε δεύτερο πλάνο.
_

14 σχόλια:

  1. Η κλήρωση στους ομίλους δεν παίζει κανένα ρόλο αφού αν είναι εύκολος ο όμιλος θα έχεις δύσκολο χιαστί μετά και το αντίστροφο. Είναι υποκειμενικό τι είναι δύσκολο και τι εύκολο. Οι υπολογισμοί της Εθνικής πρέπει να γίνουν για τα νοκ-άουτ ματς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν ερθει ο κουφος... (χτυπα ξυλο)

    γιατι θα μενουν στην Αθηνα οι Αμερικανοι? τι κουφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Gervin

    Φίλε iceman συμφωνώ απολύτως για την κλήρωση. Απλά το ανέβασα αυτό σαν ερέθισμα να μπούμε στο κλίμα του Παγκοσμίου του χρόνου. Τα χιαστί είναι όλα τα λεφτά και προσωπικά είναι θεμιτό να διαλέξεις αντίπαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ mary

    Μαίρη ο Κουφός είναι το μέλλον! Για τις ΗΠΑ, φοβούνται τρομοκρατικές ενέργειες, κάτι που είναι υποτιμητικό βέβαια για τους γείτονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαιρετώ την παρέα!

    Το μόνο "κακό" που βρήκα στην κλήρωση(που αντικειμενικά θα μπορούσε να είναι λίγο πιο εύκολη),είναι ότι έχουμε τους οικοδεσπότες στον όμιλο.Φανατικό κοινό,ένας "ιδιαίτερος" αγώνας(Ελλάδα-Τουρκία),καλή ομάδα με ΝΒΑers που καλό θα ήταν να αποφύγουμε.Επίσης από το 4ο γκρουπ θα μπορούσαμε να πάρουμε καλύτερο αντίπαλο όπως επίσης και από το 5ο.Δε βρίσκω κάτι κακό και γς και θεωρώ θα δυναμώσουμε,ΑΝ όμως καταφέρουμε και βγούμε 1οι-2οι.Γιατί αλλιώς αυτό που λέτε πως ένας δύσκολος όμιλος φέρνει εύκολο χ-στι ΔΕΝ ισχύει.Θα προτιμούσα εύκολο όμιλο,σίγουρη 1-2 θέση,"εύκολο" χ-αστι,8-αδα.Και μετά όλα για όλα.Τώρα θεωρώ ότι θα δούμε πολλές εκπλήξεις στον όμιλο,ο οποίος θα μπερδευτεί πολύ.ΦΥΣΙΚΑ θεωρώ πως δε θα έχουμε ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα και τελικά θα καταλήξουμε στις δικές σας απόψεις ότι ένας δύσκολος όμιλος θα φέρει εύκολο χ-αστι.

    Υ.Γ: Για μένα ρυθμιστής του ομίλου θα είναι η Ρωσία και το πως θα εμφανιστεί στο τουρνουά

    Υ.Γ.2:"Φοβάμαι" λίγο τον όμιλο γιατί με ήττα από Τουρκία-Ρωσία λογικά θα μας φέρει με Γάλλους-Ισπανούς.Όπως είπα και πιο πάνω θεωρώ δε θα έχουμε πρόβλημα απλά θα προτιμούσα να μην υπήρχε καν αυτό το σενάριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ tonino

    Φίλε Τονίνο με το πλούσιό σου σχόλιο, καλά μου τα γράφεις. Η δικιά μου η σκέψη είναι πως αν αποφύγουμε τα μεγαθήρια ΗΠΑ (πρώτα) και Ισπανία (έπειτα) πριν τους 4 (όταν και αν φτάσουμε εκεί βέβαια) είναι μια χαρά. Ακόμα οι δύσκολοι αγώνες στην αρχή σε χαλυβδώνουν – ακόμα και κάποιες ήττες, παρά να κάνεις κοιλιά μετά. Βλέπε και Ισπανία φέτος ή και Ελλάδα το 87 κλπ.

    Όσο για τους αγώνες, αντιπάλους και τα σχετικά είναι νωρίς από τώρα, 8+ μήνες πριν. Δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση και τι πρόοδο θα έχουν κάνει οι δικοί μας και οι αντίπαλοι, τους τραυματισμούς, το δέσιμο των ομάδων και άλλα. Είναι και τα φιλικά με τις ΗΠΑ που θα μας κάνουν πολύ καλό (βλέπει και Ιταλία που κέρδισε τις ΗΠΑ σε φιλικό το 2004 στην Κολωνία και τελικά τερμάτισαν αργυροί στην Ολυμπιάδα της Αθήνας!).

    ΥΓ: Το ΣΚ ο Η/Υ πάει για φτιάξιμο, επομένως η επόμενη απάντηση μάλλον από Δευτέρα. Εσύ να στείλεις βέβαια αν θέλεις αλλά για να ξέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ museum

    Ο υπολογιστής ελπίζω να επέστρεψε πάλι ακμαίος και δυνατός!!

    Πάμε πάλι στα της εθνικής.Θεωρώ πως η ομάδα των ΗΠΑ δε θα έχει κανένα πρόβλημα να κατακτήσει το χρυσό.Οπότε ψάχνουμε από εκεί και κάτω.Δε θα σταθώ στην κλήρωση,απλά πως βλέπω αυτή τη στιγμή βέβαια τη δυναμικότητα των ομάδων.
    Είμαστε ένα κλικ κάτω πιστεύω από Ισπανία που όμως αν βρεθούμε σε καλή μέρα ίσως να είναι πιθανόν να τους κερδίσουμε-επιτέλους.
    Από κει και πέρα στν ίδια μοίρα με μας βάζω την Αργεντινή.Από τους υπόλοιπους θα επαναλάβω ότι βαρόμετρο του τουρνουά μπορεί να είναι η Ρωσία.

    Υ.Γ.:Έπαθα πλάκα με την μεταγραφή του Jaric στην ΡΕΑΛ.Οκ, έχει να παίξει από τον Απρίλιο,αλλά θεωρώ θα βοηθήσει αρκετά(γιατί δεν έκλεισαν τον "σίγουρο" Jaric από το καλοκαίρι,να κάνει προετοιμασία και να βρεθεί μετά τα Χριστούγεννα σε καλή κατάσταση και πήγαν στον Ουειφερ????)

    Υ.Γ.2:Για τον ΟΣΦΠ μιλάω πιο πάνω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ φίλε, ο υπολογιστής δυστυχώς θα επανέρθει μετά τις γιορτές, μάλλον λόγω αλλαγής δίσκου! Μέχρι τότε θα βολεύομαι με άλλα μηχανάκια.

    Όσο για το παγκόσμιο, διάβασα για την απουσία του Πάου Γκασόλ και μάλλον του Γιάο Βλέπεις πως ανατρέπονται τα πράγματα; Για την Αργεντινή, αν αυτοί παίξουν πλήρεις, δεν τους έχουμε δυστυχώς. Έχουν πιο πολύ ταλέντο και είναι το match τέτοιο που δεν μας ευνοεί. Και για την Ισπανία, μόνο σε μία κακή τους μέρα και άριστη δική μας τους νικάμε. Ελπίζω όμως ο Γιόνας να αναδείξει περισσότερο την ατομικότητα και το ταλέντο των παικτών μας για να ανεβάσουμε επίπεδο. Τότε κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει.

    Για τις ΗΠΑ, αν παίξουν πλήρεις, θα κάνουν περίπατο, χαλαρά, πιο άνετα από το Πεκίνο.

    -----------
    ΥΓ1: Ο Γιάριτς μπορεί να αποδειχθεί κίνηση ματ για τη Ρεάλ. Κι εγώ αν θέλεις είμαι ευτυχής που τον πήρε η Ρεάλ που είναι η και ομάδα μου στην Ισπανία, με έναν μεγάλο προπονητή.

    ΥΓ2: Αν έπαιζαν οι Αμερικάνοι στα τουρνουά της FIBA με διαστάσεις, χρόνους και κανονισμούς NBA, οι διαφορές με τους άλλους αντιπάλους θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

    Ίσως είναι νωρίς αλλά θέλετε να κάνουμε προβλέψεις για την 12αδα της εθνικής μας?Ουσιαστικά από ποιους παίκτες θα πάρουν τη θέση ο "Μήτσος",ο Παπαλουκάς και ο Βασιλόπουλος.

    Η δική μου εκδοχή:
    Διαμαντίδης(αντί Καλαμπόκη)
    Παπαλουκάς(αντί Γλυνιαδάκη)
    Καλάθης
    Σπανούλης
    Ζήσης
    Περπέρογλου
    Βασιλόπουλος(αντί Καϊμακόγλου)
    Φώτσης
    Πρίντεζης
    Μπουρούσης
    Κουφός
    Σχορτσιανίτης

    Υ.Γ.:Η προϋπόθεση είναι φυσικά να είναι έχουν όλοι την υγεία τους

    Υ.Γ.2:Θεωρώ πως δε θα υπάρξει επιστροφή Τσαρτσαρή(είτε γιατί δε θα θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της εθνικής, είτε γιατί δε θα επιλεγεί ούτως ή άλλως)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια Πολλά και σε σένα φίλε Τονίνο!

    Αν και είναι νωρίς από τώρα για δωδεκάδες, με βάζεις στον πειρασμό να γράψω τα δικά μου προγνωστικά. Ας πάρουμε σαν βάση την δικιά σου δωδεκάδα που δεν έχω πολλές αλλαγές.

    Αρχικά δεν μου αρέσει να ξαναμπεί ο Βασιλόπουλος. Άλλους ρολίστες δεν μπορώ, μπούχτισα. Θα έβαζα Ταπούτο εκεί ή και Παπανικολάου. Ελπίζω και οι δύο τους να κάνουν καλή σεζόν.

    Για την παρουσία του Κουφού δεν είμαι απόλυτα βέβαιος. Αν θα έρθει ή αν θα τον επιλέξει ο Γιόνας μετά τα περσινά (πολύ ώρα στον πάγκο ή και κάποιες γκρίνιες που ακούστηκαν). Οπότε ίσως να έχουμε κάποιον άλλον εδώ. Και ο Καϊμακόγλου (σκληρό καρύδι) παίζει δυνατά και ο Μαυροειδής.

    Για τον Ζήση, προσωπικά δεν είναι στους αναντικατάστατους. Γιατί με τέτοιο Καλαμπόκη που είδα με τον Ολυμπιακό, ίσως αυτός μας ωφελήσει περισσότερο.

    Για τον Τσαρτσαρή συμφωνώ απόλυτα, ο κύκλος του έκλεισε – εκτός εξαιρετικού απροόπτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο τι πιστεύω και στο τι θέλω για την 12αδα.

    Αν ξεκινήσω από τον τελευταίο(Ζήση) θεωρώ κάτω από 1% να μην είναι στην 12αδα.Προσωπικά τον θέλω στη 12αδα γιατί είδα πως στον τομέα ψυχολογία βγήκε μπροστά δεδομένων των απουσιών που υπήρχαν και μου άρεσε πολυ.

    Για Βασιλόπουλο ΜΑΛΛΟΝ τον θέλω.Ξέρεις τη γνώμη μου για Ταπούτο και πως μου αρέσει η μπασκετική του "μαγκιά" αλλά αν δεν κάνει εξαιρετική χρονιά δεν το βλέπω ούτε στην προεπιλογή.Καϊμακόγλου δε νομίζω πως τον θέλω και με βάση αυτά που λες,ούτε εσύ θα τον προτιμούσες αφού αυτός και αν είναι ρολίστας(σκληρό καρύδι όπως λες,αλλά ρολίστας).
    Στην ίδια κατηγορία βάζω και τον Μαυροειδή.

    Όσο για τον Καλαμπόκη,συμφωνώ.ΑΛΛΑ βλέπεις πως με το που μπαίνει στο παρκέ με τη γαλανόλευκη γίνεται απλά ένα στρατιωτάκη για να ξεκουραστεί ο Σπανούλης και δε μου αρέσει καθόλου αυτό.

    Για το κεφάλαιο "Κουφός" έχεις απόλυτο δίκιο και μάλλον πιο πάνω έγραψα την επιθυμία μου.ΘΕΛΩ τον Κουφό γιατί τον θεωρώ το μέλλον μας.

    Γενικό σχόλιο μου είναι ότι ο Γιόνας έδειξε να "φοβάται" να ρισκάρει με τους..."νεόφερτους".Γιαυτό προτιμώ να επιστρέψει η παλιά φουρνιά(που είναι δοκιμασμένοι παίκτες και λογικά θα πάρουν όλοι καλό και μοιρασμένο χρόνο συμμετοχής)από το να βλέπω πάλι 6-7 παίκτες να βγάζουν όλο το τουρνουά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα και Καλή Χρονιά!

    Ήμουνα ταξίδι, μακριά από υπολογιστή και όταν έμπαινα ήταν για λίγο, για αυτό και άργησα να γράψω. Ας διευκρινίσω ότι τα πιστεύω μου ταυτίζονται με τα θέλω μου εδώ. Δεν μπορώ να μαντέψω το τι σκέφτεται ο κόουτς επομένως γράφω τις δικές μου (λογικές) επιθυμίες. Ο Βασιλόπουλος είναι ένας ακόμα ρολίστας με θέση σταρ στην Εθνική (γιατί αυτή είναι ή ήταν θέλω να ελπίζω η φιλοσοφία μας: σούπερ ρολίστες). Προτιμώ επομένως πραγματικούς σταρ και πραγματικούς ρολίστες (δεν τους απορρίπτω επειδή χρειάζονται και αυτοί), διαχωρισμό ρόλων. Αυτή είναι η λογική η δικιά μου. Σταρ σήμερα είναι ο Σπανούλης με τον Μπουρούση τολμώ να πω και μετά οι Διαμαντίδης, Παπαλουκάς, Σχορτσιανίτης (σούπερ ρολίστες που είναι βέβαια απαραίτητοι, ανάλογα με τη μέρα τους για ασίστ, κλεψίματα, σκορ κλπ).

    Αυτό που εύχομαι πάντως είναι ο κόουτς να δώσει ευκαιρίες αξιοκρατικά σε πολλούς που μπορούν να διεκδικήσουν θέση ανάλογα με την απόδοση στις ομάδες τους. Και στο τέλος οι καλύτεροι να είναι στην τελική δωδεκάδα.

    ΥΓ: Σύντομα αναμένεται το νέο μου post εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή χρονιά!!

    Μόλις άκουσα ότι ο Γιόνας είναι υποψήφιος για τον πάγκο του ΑΡΗ.Αυτό θα σημάνει και το τέλος του μετά το καλοκαίρι στην εθνική.Είναι σχεδόν σίγουρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και να πάει ο Κασλάουσκας στον Άρη, δεν είναι απαγορευτικό για την Εθνική. Όπως και για τους πιο πολλούς προπονητές. Αν και ακούσαμε κάτι για Μπλατ στον Άρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τη γνώμη σας εδώ: