Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η μεταγραφή του Μαυροκεφαλίδη και η αποχώρησή του από την Εθνική

_
Το θέματα της αποχώρησης το Λουκά Μαυροκεφαλίδη από τον Ολυμπιακό και κυρίως την Εθνική συζητήθηκαν πολύ. Και κυρίως με αρνητικό τρόπο για τον παίκτη. Αυτό βέβαια δεν ξενίζει μιας και οι περισσότεροι υπερασπίζονται τα συμφέροντα των ομάδων που καλύπτουν το ρεπορτάζ. Πολλά άρθρα που διαβάσαμε, θαρρείς πως είναι ανακοινώσεις εκπροσώπων τύπου του Ολυμπιακού ή της Εθνικής όσο κι αν προσπαθούν να καλύψουν τις απόψεις τους και να τις παρουσιάσουν σαν ουδέτερες. Αν προσθέσουμε και τον άψογο χαρακτήρα, μαζί με την χαμηλών τόνων συμπεριφορά του παίκτη, κάτι τέτοιο θεωρείται από υπερβολικό έως άδικο και οι συγκεκριμένες απόψεις εναντίον του παίκτη, μονομερείς κριτικές - χωρίς πειστικά επιχειρήματα. Οι σημαντικότερες αιτίες φαίνονται παρακάτω – έτσι, για να παρουσιάζεται και η άλλη άποψη, που μάλλον είναι και η βασική αλήθεια:

1. Ο Μαυροκεφαλίδης θα πάρει 2,4 εκατομμύρια στη Ρωσία γα δύο χρόνια συμβόλαιο σε σύγκριση με τα 1,5 του Ολυμπιακού αν ίσχυε η προσφορά του. Δηλαδή 60% παραπάνω, Δεν υπάρχει σύγκριση. Επιπλέον η προσέγγιση του Ζντοβτς έδειξε πως τον υπολογίζει για ηγέτη στη νέα του ομάδα.
2. Ο ρομαντισμός όπως λέει και ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, χρειάζεται. Αλλά μόνο αφελείς αναγνώστες θα πιστέψουν ότι ρομαντισμός είναι να δεχθείς 60% λιγότερα. Αφού υπάρχει ρομαντισμός γιατί δεν τον πράττουν οι αδερφοί Αγγελόπουλοι; Οι διαφορές στα ποσά είναι αστείες για τα δικά τους μεγέθη.


3. Ο Λουκάς έκανε το μεγάλο ξεπέταγμα στον ΠΑΟΚ κυρίως μετά το 2004 κι από εκεί έκανε συμβόλαια στη Ρόμα και τη Βαλένθια. Το πρώτο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό (07-08) ήταν πισωγύρισμα. Στο Μαρούσι έδειξε πάλι την αξία του κι επέστρεψε στον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός (όπως και ο ΠΑΟ) με τις στρατιές παιχτών τους, εμποδίζουν πολλούς Έλληνες να αναδειχθούν. (βλέπε Βασιλειάδης, Χατζηβρέττας, Πελεκάνος, Βεργίνης, Σάκοτα κλπ). Δεν βοήθησε ο Ολυμπιακός τον Λουκά να αναδειχθεί, κυρίως μόνος του πάλεψε και τα κατάφερε.
4. Οι Αγγελόπουλοι με το φεύγω-ξανάρχομαι, είναι βέβαιο πως δεν εγγυούνταν μια σταθερότητα στην απόφαση του Λουκά εκείνη τη στιγμή.
5. Το ενδιαφέρον για να κρατήσουν τον Λουκά στο μεγάλο λιμάνι ήταν κατόπιν εορτής. Αν ενδιαφέρεσαι δεν κάνεις πρόταση στο και πέντε. Αλλά από πριν λες: αυτός θα είναι ο ηγέτης μας στο post.

Για την Εθνική:
1. Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι και διαμορφωτές απόψεων έγραφαν ότι σίγουροι ψηλοί είναι ο Μπουρούσης, ο Φώτσης και ο Σοφοκλής και οι υπόλοιποι θα παλέψουν για μία θέση. Που είναι βασικός, λοιπόν, ο Μαυροκεφαλίδης; Γιατί να τσαλακώσει το image που έχει φτιάξει και να ρισκάρει τα εκατομμύρια του με ένα πιθανό αποκλεισμό του από την Εθνική; (Θα έλεγαν οι Ρώσοι: δεν δίνω ξανά 1,2 Ευρώ το χρόνο για ένα παίκτη που αποκλείεται από την Εθνική). Ο Λουκάς έχει καλύτερες δυνατότητες από τον Μπουρούση αλλά αυτό δεν το βλέπουν εδώ στην Ελλάδα.
2. Για κακόβουλες κριτικές κάποτε κατά παικτών που δεν έχουν παίξει κάποτε στην Εθνική, όλοι τα γνωρίζουμε. Βλέπε την απαράδεκτη αντιμετώπιση στο Φώτση το 2007 (τον είπαν λιποτάκτη όταν έπαθε κάταγμα στο χέρι και δεν μπορούσε να παίξει στα τελικά της Ισπανίας). Σιγά μην αποτελούσε εξαίρεση ο Λουκάς. Άλλωστε η αυταρχική συμπεριφορά κύκλων της ομοσπονδίας σε παίκτες στο παρελθόν είναι γνωστή.


3. Ο άνθρωπος επικαλέστηκε ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα κι έτσι ήταν άψογος στην συμπεριφορά του – άσχετο αν ήταν αλήθεια ή όχι.
4. Ο Λουκάς είπε αυτά που είπε, εντάξει. Γιατί σώνει και καλά να σημαίνει πως δεν θα ξαναπαίξει ή δεν τον ξανακαλούμε στην Εθνική; Τον τιμωρούμε; Γιατί;
5. Που ήταν η Εθνική μας όταν ενδιαφερόταν για την ανανέωση και τα ταλέντα, όταν μάγευε ο Λουκάς; Τώρα στα 26 και στα 27 τον θυμήθηκε; Και τους ενοχλεί που είπε όχι; (σαν πιθανός 9ος ή 10ος παίκτης στην καλύτερη περίπτωση;)

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, αυτός ο παίκτης των 2,10 μέτρων του αρμονικού σώματος και της τεχνικής, θα μας λείψει από το Ελληνικό μπάσκετ για φέτος. Ελπίζουμε μόνο οι επικείμενες εξαιρετικές του εμφανίσεις με τη Σπάρτακ Αγίας Πετρούπολης να τον οδηγήσουν σε θέση ηγέτη της Εθνικής μας του χρόνου στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου. Όπως άλλωστε του αξίζει αλλά επειδή αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο. Του ευχόμαστε την καλύτερη επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του.
_

5 σχόλια:

  1. Δημητρό, καλά τα λες.. Αυτοί οι αθλητικογραφοι , οι αγράμματοι, που εν μια νυκτί βαφτίστηκαν δημοσιογράφοι, χωρίς να έχουν ουτε καν τα τυπικά προσόντα για να αποκαλεστούν έτσι, ευθύνονται για αρκετά από τα κακά του ελληνικού (σε επίπεδο συλλόγων τουλάχιστον) αθλητισμού. Ευχομαι η επόμενη χρονιά να αναδείξει την αλητεία που διέπει το χώρο, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά. Κι ευχομαι αυτό να γίνει με τη μείωση των εισιτηρίων τουλάχιστον και αρχικά στα ποδοασφαιρικά γήπεδα, μακάρι να αποκλειστούν οι ομάδες μας από την Ευρώπη, μακάρι να υποβιβαστούν μερικές και μακάρι να παραμείνουν στη φυλακή άνθρωποι που σε άλλα κράτη, μόνο επαίτες θα μπορούσαν να είναι σαν κι αυτούς που καθαρίζουν τζάμια στα φανάρια..

    Οσο για τον Λουκά, καλά ξηγήθηκε.. Καμμία υποχρέωση για δικαιολογίες, καμμία υποχρέωση για εξηγήσεις. Επαγγελματίας είναι. Κι αν ηθελε να το παιξει ρομαντικός για να φυγει απο τον γαυρο, θα μπορούσε να βρει ενα σωρο λόγους με πρώτο και καλύτερο το γεγονός ότι δεν γουστάρει να τρώει στη μάπα τα λειζερ των κάφρων, να τρωει στη μάπα τις φτυσιές των κάφρων, να τρωει στη μάπα τα σιφόνια των κάθε λογής 'επιστημόνων' χουλιγκάνων.. Προσωπικά σταμάτησα να ασχολούμαι με τον γαύρο από τότε που ο πρόεδρος Μαρινάκης, μετα τον αγωνα με τον ΠΑΟ στο καραισκακη, γυρισε και ειπε στο τέλος: " Μα γιατι διαμαρτυρονται, στο ημιχρονο επρεπε να ειναι το σκορ 3-1 υπερ του Ολυμ/κού"

    Οταν σε εκεινο το ματσ ο Ολυμπιακος δεν ειχε ουτε μια ευκαιρια στο α' ημιχρ. Τι να πεις πλεον. Εγω θελω ο πρόεδρος του ΟΣΦΠ να ειναι αρχηγος, περηφανος, ανθρωπος, αθλητης, λειτουργός. Δεν θέλω αυτό το μπαχλέ, τον σαπιοκοιλιά, που βρεθηκε με λεφτά και γυρναει γυρω γυρω με τα πουρα του.

    Μαγκιά μεγαλη του Λουκά και του Τεοντοσιτς και καθενος αθλητη που σηκώνεται και φευγει απο το μπουρδελο. Ισως μονο ετσι ξυπνησουν αυτοί που πρέπει να ξυπνήσουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Basketike, sumfwnw mazi sou se genikes grammes. Eprepe omws na anafertheis kai stis aparadektes dhlwseis tou Basilakopoulou sxetika me auto to thema. Telos, oi Aggelopouloi kuriolektika spatalhsan dekades ekatommuria se paiktes me mhdenikh prosfora. Den mporei na einai koroida mia zwh...To budget eprepe na pesei kai gi'auto uphrksan kai oi sxetikes apwleies paiktwn. Osoi mporoun as paroun ta idia kai perissotera lefta apo allh omada (Maurokefalidhs). Bebaia, kapoioi alloi exoun mazepsei arketa akomh kai gia ta diseggona tous (Papaloukas).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ψηλάκης

    Δημήτρη, οι αθλητές είναι εκείνοι που σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση την πληρώνουν και την ακούνε και από τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τις διοικήσεις των ομάδων. Σαν να ακούς ή διαβάζεις δελτία τύπου των ομάδων. Εντάξει, το ξέρουμε πως αυτοί βασικά τους δίνουν δουλειά μιας και τα περισσότερα έντυπα είναι δικά τους αλλά έως εκεί. Από την πλευρά τους οι πρωταγωνιστές παίκτες επιβάλλεται και αυτοί να είναι σκληροί. Οι ομάδες έχουν χίλιους δύο τρόπους να τους ‘ξεπαστρέψουν’ (διακοπές συμβολαίου, τιμωρίες, ποινές κλπ) όποτε ας φυλάγονται και αυτοί. Έχουμε δει αυταρχικές συμπεριφορές στο παρελθόν (απαγόρευση δηλώσεων, καθυστέρηση πληρωμών, πρόστιμα για ήττες λες και έχουν συμβόλαιο με τις νίκες κλπ). Άλλωστε, η αγορά είναι αυτή που κρίνει και αν ένας παίκτης μπορεί να τα πάρει αλλού, ας τα πάρει.

    Και μην ξεχνάμε πως ο Μαυροκεφαλίδης δεν ήταν ποτέ Ολυμπιακός και ό,τι κατάφερε, το έκανε μόνος του. Και ο Ολυμπιακός ουσιαστικά τον άφησε να φύγει με προσφορά λίγο πάνω από το μισό του προσφερόμενου συμβολαίου του στη Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Thanasis

    Θανάση, ο Βασιλακόπουλος είπε ότι κάποιοι παίκτες όπως ο Μαυροκεφαλίδης πρέπει να τιμωρούνται όταν δεν παίζουν Εθνική και κάποιοι άλλοι όχι (Διαμαντίδης, Παπαλουκάς, Τσαρτσαρής). Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τη δήλωση κυρίως ότι δεν θα υπάρχει ισονομία και το δηλώνει κιόλας. Ξέρουμε ότι λειτουργεί με το θυμικό του και επιλεκτικά ευαίσθητα (π.χ. κατηγορεί την ντόπα και καλεί τον Μπουρούση που υπήρχε το τηλεφώνημα για τις απαγορευμένες ουσίες). Έχεις δίκιο επίσης πως οι Αγγελόπουλοι σπατάλησαν πολλά λεφτά, ας μην κατηγορούμε όμως τους παίκτες γιατί αυτοί τους έμαθαν έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. α ρε Μαυροκεφαλιδη!!! Ακομα συζητιεσαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τη γνώμη σας εδώ: