Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η μεταγραφή του Μαυροκεφαλίδη και η αποχώρησή του από την Εθνική

_
Το θέματα της αποχώρησης το Λουκά Μαυροκεφαλίδη από τον Ολυμπιακό και κυρίως την Εθνική συζητήθηκαν πολύ. Και κυρίως με αρνητικό τρόπο για τον παίκτη. Αυτό βέβαια δεν ξενίζει μιας και οι περισσότεροι υπερασπίζονται τα συμφέροντα των ομάδων που καλύπτουν το ρεπορτάζ. Πολλά άρθρα που διαβάσαμε, θαρρείς πως είναι ανακοινώσεις εκπροσώπων τύπου του Ολυμπιακού ή της Εθνικής όσο κι αν προσπαθούν να καλύψουν τις απόψεις τους και να τις παρουσιάσουν σαν ουδέτερες. Αν προσθέσουμε και τον άψογο χαρακτήρα, μαζί με την χαμηλών τόνων συμπεριφορά του παίκτη, κάτι τέτοιο θεωρείται από υπερβολικό έως άδικο και οι συγκεκριμένες απόψεις εναντίον του παίκτη, μονομερείς κριτικές - χωρίς πειστικά επιχειρήματα. Οι σημαντικότερες αιτίες φαίνονται παρακάτω – έτσι, για να παρουσιάζεται και η άλλη άποψη, που μάλλον είναι και η βασική αλήθεια:

1. Ο Μαυροκεφαλίδης θα πάρει 2,4 εκατομμύρια στη Ρωσία γα δύο χρόνια συμβόλαιο σε σύγκριση με τα 1,5 του Ολυμπιακού αν ίσχυε η προσφορά του. Δηλαδή 60% παραπάνω, Δεν υπάρχει σύγκριση. Επιπλέον η προσέγγιση του Ζντοβτς έδειξε πως τον υπολογίζει για ηγέτη στη νέα του ομάδα.
2. Ο ρομαντισμός όπως λέει και ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, χρειάζεται. Αλλά μόνο αφελείς αναγνώστες θα πιστέψουν ότι ρομαντισμός είναι να δεχθείς 60% λιγότερα. Αφού υπάρχει ρομαντισμός γιατί δεν τον πράττουν οι αδερφοί Αγγελόπουλοι; Οι διαφορές στα ποσά είναι αστείες για τα δικά τους μεγέθη.


3. Ο Λουκάς έκανε το μεγάλο ξεπέταγμα στον ΠΑΟΚ κυρίως μετά το 2004 κι από εκεί έκανε συμβόλαια στη Ρόμα και τη Βαλένθια. Το πρώτο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό (07-08) ήταν πισωγύρισμα. Στο Μαρούσι έδειξε πάλι την αξία του κι επέστρεψε στον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός (όπως και ο ΠΑΟ) με τις στρατιές παιχτών τους, εμποδίζουν πολλούς Έλληνες να αναδειχθούν. (βλέπε Βασιλειάδης, Χατζηβρέττας, Πελεκάνος, Βεργίνης, Σάκοτα κλπ). Δεν βοήθησε ο Ολυμπιακός τον Λουκά να αναδειχθεί, κυρίως μόνος του πάλεψε και τα κατάφερε.
4. Οι Αγγελόπουλοι με το φεύγω-ξανάρχομαι, είναι βέβαιο πως δεν εγγυούνταν μια σταθερότητα στην απόφαση του Λουκά εκείνη τη στιγμή.
5. Το ενδιαφέρον για να κρατήσουν τον Λουκά στο μεγάλο λιμάνι ήταν κατόπιν εορτής. Αν ενδιαφέρεσαι δεν κάνεις πρόταση στο και πέντε. Αλλά από πριν λες: αυτός θα είναι ο ηγέτης μας στο post.

Για την Εθνική:
1. Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι και διαμορφωτές απόψεων έγραφαν ότι σίγουροι ψηλοί είναι ο Μπουρούσης, ο Φώτσης και ο Σοφοκλής και οι υπόλοιποι θα παλέψουν για μία θέση. Που είναι βασικός, λοιπόν, ο Μαυροκεφαλίδης; Γιατί να τσαλακώσει το image που έχει φτιάξει και να ρισκάρει τα εκατομμύρια του με ένα πιθανό αποκλεισμό του από την Εθνική; (Θα έλεγαν οι Ρώσοι: δεν δίνω ξανά 1,2 Ευρώ το χρόνο για ένα παίκτη που αποκλείεται από την Εθνική). Ο Λουκάς έχει καλύτερες δυνατότητες από τον Μπουρούση αλλά αυτό δεν το βλέπουν εδώ στην Ελλάδα.
2. Για κακόβουλες κριτικές κάποτε κατά παικτών που δεν έχουν παίξει κάποτε στην Εθνική, όλοι τα γνωρίζουμε. Βλέπε την απαράδεκτη αντιμετώπιση στο Φώτση το 2007 (τον είπαν λιποτάκτη όταν έπαθε κάταγμα στο χέρι και δεν μπορούσε να παίξει στα τελικά της Ισπανίας). Σιγά μην αποτελούσε εξαίρεση ο Λουκάς. Άλλωστε η αυταρχική συμπεριφορά κύκλων της ομοσπονδίας σε παίκτες στο παρελθόν είναι γνωστή.


3. Ο άνθρωπος επικαλέστηκε ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα κι έτσι ήταν άψογος στην συμπεριφορά του – άσχετο αν ήταν αλήθεια ή όχι.
4. Ο Λουκάς είπε αυτά που είπε, εντάξει. Γιατί σώνει και καλά να σημαίνει πως δεν θα ξαναπαίξει ή δεν τον ξανακαλούμε στην Εθνική; Τον τιμωρούμε; Γιατί;
5. Που ήταν η Εθνική μας όταν ενδιαφερόταν για την ανανέωση και τα ταλέντα, όταν μάγευε ο Λουκάς; Τώρα στα 26 και στα 27 τον θυμήθηκε; Και τους ενοχλεί που είπε όχι; (σαν πιθανός 9ος ή 10ος παίκτης στην καλύτερη περίπτωση;)

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, αυτός ο παίκτης των 2,10 μέτρων του αρμονικού σώματος και της τεχνικής, θα μας λείψει από το Ελληνικό μπάσκετ για φέτος. Ελπίζουμε μόνο οι επικείμενες εξαιρετικές του εμφανίσεις με τη Σπάρτακ Αγίας Πετρούπολης να τον οδηγήσουν σε θέση ηγέτη της Εθνικής μας του χρόνου στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου. Όπως άλλωστε του αξίζει αλλά επειδή αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο. Του ευχόμαστε την καλύτερη επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του.
_