Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Οι πιο μπασκετικές ομάδες στην Ευρώπη


Με βάση το πόσο δημοφιλείς είναι αυτές οι ομάδες, κυρίως στο σήμερα, πόσα εισιτήρια κόβουν, πόσο λατρεύουν το παιχνίδι διαχρονικά χωρίς να το αφήνουν όταν δεν έχουν επιτυχίες, το πόσο συχνά αναδεικνύουν παίκτες πρώτης γραμμής μέσα από τα σπλάχνα τους, σχηματίσαμε μία λίστα κατάταξης των πιο μπασκετικών ομάδων της Ευρώπης. Ομάδες που όταν ακούς το όνομά τους η λέξη μπάσκετ και μόνο σου έρχεται στο μυαλό και ηχεί στα αυτιά σου. Και μαζί της ο ήχος της μπάλας που σκάει στο παρκέ μαζί το γλίστρημα των παπουτσιών των χορευτών της πορτοκαλιάς. Και τις τελευταίες .. γιαγιάδες να ρωτήσεις στα μέρη τους, ξέρουν τα συστήματα και τις τεχνικές απέξω και ανακατωτά.


1. Εστουντιάντες
Οι φοιτητές της Καστίλης είναι το ίδιο το μπάσκετ! Τι Ρεάλ και Μπαρτσελόνα; αυτοί είναι ο πιο αναγνωρίσιμος μπασκετικός σύλλογος στην Ισπανία. Με εισιτήρια πάνω από δέκα χιλιάδες μέσο όρο, μετακόμισαν στο Βισταλέγκρε των δεκατεσσάρων χιλιάδων θεατών γιατί δεν χώραγαν στο Communidad de Madrid. Και για κάποια επιλεγμένα παιχνίδια στο αχανές Παλάθιος Ντε λος Ντεπόρτες. Όρθιο το πλήθος αποθεώνει την ομάδα του σε κάθε ματς, μπασκετικές ψαγμένες φάτσες παντού και οι φανέλες του Pinone και του Azofra να σπάνε ακόμα τα ταμεία στις πωλήσεις. Έχει δώσει σημερινά ταλέντα όπως ο Σουάρεζ και ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ και είναι δημοφιλής ακόμα και στις μέτριες χρονιές της.


2. Μακάμπι Τελ Αβίβ

Το σύμβολο του Ισραήλ σήμερα είναι η Μακάμπι, η ομάδα του λαού- και όχι μόνο του αθλητισμού και του μπάσκετ. Η Nokia Arena (πρώην Γιαντ Ελιάου) είναι γεμάτη δεκαετίες τώρα στα ευρωπαϊκά ματς. Συνδυάζει το μπασκετικό πάθος με τις μεγαλύτερες ομάδες όλων των εποχών. Μεγάλο παιχνίδι με επιθετικό, ολοκληρωτικό στυλ παιχνιδιού, πέρα από τυποποιημένες νόρμες, που σε καθηλώνει. Πέντε κύπελλα πρωταθλητριών, αμέτρητοι τελικοί και ονόματα όπως Μπέρκοβιτς, Αροέστι, Τζάμσι, Μαγκί, Πέρι και Γιασικεβίτσιους έχουν παρελάσει προσφέροντας στιγμές υψηλής μπασκετοσύνης. Δεν νοείται ευρωπαϊκό μπάσκετ χωρίς αυτούς.



3. Βαρέζε
Η Ίνις Βαρέζε είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Ιταλία κι ας τον βάζουν στην ίδια ευθεία μα την Ολύμπια Μιλάνο. Απίστευτο μία πόλη με μόλις 80 χιλιάδες πληθυσμό να έχει 5 κύπελλα πρωταθλητριών και δέκα συνεχείς παρουσίες σε τελικούς! Η κλειστή αρένα της πόλης είναι συνήθως γεμάτη από 5,300 κόσμο. Μόνο δέος σε πιάνει όταν θυμάσαι τα ονόματα του Ντίνο Μενεγκίν, του βιρτουόζου της μπάλας Μανουέλ Ράνγκα, των θρυλικών Μπομπ Μόρς και Ρομέο Σακέτι, του Ρουσκόνι και άλλων. Από το 1964, είναι από τα μεγαλύτερα κλαμπ που έχουν χτίσει την ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι φίλοι της είναι πιστοί, ατόφιοι μπασκετικοί. Σεβασμός.


4. Μάλαγα
Από τις νέες ανερχόμενες μπασκετικές αγορές της ηπείρου μας. Με μικρή ιστορία, μόλις από το 1977 έφτασε να είναι στους κορυφαίους ατόφιους συλλόγους της πορτοκαλιάς. Η Μαρτίν Καρπένα Αρένα έχει 11 χιλιάδες κόσμο σε κάθε αγώνα και οι φίλοι της παίζουν ασταμάτητα με το σαξόφωνα αντιδρώντας σε κάθε φάση. Με μόλις ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο Ισπανίας και ένα Κόρατς αποδεικνύει πως η λατρεία για το παιχνίδι δεν είναι μόνο συνάρτηση της ιστορίας και των τίτλων. Από τα φαβορί της ACB League και τις σταθερές δυνάμεις της Ευρωλίγκας σήμερα, απολαμβάνουμε κάθε αγώνα στην έδρα της ανεξαρτήτως αντιπάλου.

5. Σκαβολίνι Πέζαρο
Στο απόκεντρο των μεγαλουπόλεων της Ευρώπης χτυπάει κι εδώ δυνατά η καρδιά του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και μόνο που θυμάσαι τους Μανίφικο, Νορμ Νίξον, Ντέϊ, Κουκ, Μάγιερς και κυρίως τον μεγάλο Κιτσάνοβιτς, φτάνει. Μία πόλη με πληθυσμό ούτε 100 χιλιάδες να γεμίζει την Αντριάτικα Αρένα των 10.400 χιλιάδων, δεν είναι θαυμαστό, έτσι; Σήμερα λέγεται Victoria Libertas Πέζαρο αλλά όλοι την θυμούνται σαν Σκαβολίνι. Μας χάρισε μεγάλες στιγμές στην δεκαετία του 80 και είναι ένα από τα πιο συνεπή δημοφιλή κλαμπ στην Ευρώπη.


Εύφημος μνεία και στους παρακάτω συλλόγους.

6. Κάχα Λαμποράλ: Έχει λανσάρει ένα στυλ μπάσκετ μεγάλης ομάδας, με φλόγα πρωταθλητή, αναδεικνύοντας παράλληλα και έτοιμους παίκτες από τα σπάργανά της.
7. Γιουβεντούτ Μπανταλόνα: Η κατεξοχήν ομάδα ταλέντων του Ευρωπαϊκού μπάσκετ με πρόσφατους τους Ρούμπιο και Ρούντι. Μπασκετομάνα.
8. Παρτιζάν Βελιγραδίου: Η μεγαλύτερη δύναμη της Σερβίας στο μπάσκετ θα την βάζαμε πιο ψηλά στις ατόφιες μπασκετικές δυνάμεις αν δεν είχε την συγγένεια με την ποδοσφαιρική ομάδα.
9. Άλμπα Βερολίνου: Πώς να προσπεράσεις μία ομάδα με 12 χιλιάδες διαρκείας που έχει εξελίξει το μπάσκετ σε τόσο δημοφιλές στην πρωτεύουσα της ποδοσφαιρικής υπερδύναμης;
10. Καντού: Τι να πεις εδώ; Άλλη μεγάλη μπασκετούπολη από τις μικρές πόλεις της Ευρώπης. Τα Κύπελλα Πρωταθλητριών και οι Ρίβα, Φλάουερς, Μαρτζοράττι αρκούν για να την πεις μεγάλη.

------------------------------------
ΥΓ: Συγγνώμη ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, που αγαπάτε και το μπάσκετ. Εμείς εδώ γράψαμε για ατόφιους μπασκετικούς συλλόγους που έχουν την πορτοκαλιά, κορώνα στο κεφάλι τους.
_
_