Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Κλήρωση και στόχοι Παγκοσμίου

_
Η Κλήρωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος (Τουρκία, 28 Αυγούστου - 12 Σεπτεμβρίου, 2010) έγινε την Τρίτη που μας πέρασε στην Κωνσταντινούπολη. Η Εθνική μας κληρώθηκε στον όμιλο της Άγκυρας με τις Τουρκία, Κίνα, Πουέρτο Ρίκο, Ρωσία και Ακτή Ελεφαντοστού. Δύσκολη η κλήρωση απέναντι σου οικοδεσπότες μπροστά στο φανατισμένο τους κοινό με πάνω από 10,000 κόσμο, τους Ρώσους του Κυριλένκο και την Κίνα του Γιάο.


Ο όμιλος της εθνικής μας στη φάση των “16” θα διασταυρωθεί με τον Δ΄ όμιλο της Σμύρνης στον οποίο υπάρχουν οι Ισπανία, Γαλλία, Καναδάς, Λιθουανία, Νέα Ζηλανδία και Λίβανος σε νοκ-άουτ παιχνίδι.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ που θα αγωνίζεται στην Κωνσταντινούπολη θέλει να διαμένει στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας και να πηγαινοέρχεται καθημερινά για τις προπονήσεις και τα παιχνίδια.

Η γνώμη μας για την κλήρωση είναι πως τα δύσκολα παιχνίδια στην αρχή δυναμώνουν μία ομάδα και δεν βλέπουμε κάτι το αρνητικό. Λίγη προσοχή χρειάζεται στον πρώτο χιαστί αγώνα των 16 να μην πέσουμε πάνω σε Ισπανία ή κατά δεύτερο, Γαλλία. Η Λιθουανία δεν νομίζω να μας δημιουργήσει πρόβλημα.


Όσο για τους πρώτους στόχους της Εθνικής, αν και είναι νωρίς ακόμα, εννοείται είναι πρώτα η είσοδός μας στην οκτάδα και αν γίνεται και στα ημιτελικά. Ο Κασλάουσκας θα έχει πια τους “διόσκιουρους” στην διάθεσή του και μεγαλύτερη άνεση χρόνου να υλοποιήσει τις μπασκετικές του ιδέες. Ο Σπανούλης θα είναι πιο απελευθερωμένος και οι Σοφοκλής και Μπουρούσης κι άλλο βελτιωμένοι. Ελπίζουμε και ο Κουφός να επιστρέψει πιο δυνατός. Ξανά το στοίχημα της Εθνικής είναι να αφήσει το στίγμα ενός πιο γρήγορου κι επιθετικού μπάσκετ μαζί με την προσδοκώμενη αύξηση της δημοφιλίας του πιο ωραίου παιχνιδιού. Για το τελευταίο βέβαια πρέπει να βάλουν λιγάκι και το χεράκι τους οι ομάδες με τον ΕΣΑΚΕ που κρατούν το ενδιαφέρον του κοινού κάθε βδομάδα σε όλη τη σαιζόν.


Για τις υποτιθέμενες αναμετρήσεις μας με τις ΗΠΑ και Ισπανία και αν μπορούμε να τους δυσκολέψουμε, υπάρχουν κάποιες ελπίδες κυρίως με την Ισπανία, ειδικά αν μπορέσουν οι σταρ της ομάδας, βασικά ο Σπανούλης, να κάνουν τη διαφορά. Η ομάδα πρέπει να δώσει περισσότερο τα κλειδιά στα αστέρια της να αναπτύξουν πρωτοβουλίες αν θέλουμε να κάνουνε το βήμα παραπάνω. Και οι ρολίστες ας είναι πιο πολύ βοηθητικοί, σε δεύτερο πλάνο.
_

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Βραβεύσεις ΠΣΑΤ και μπασκετικό συναίσθημα

_
Την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, o ΠΣΑΤ βραβεύει τους καλύτερους στην Ελλάδα στον αθλητισμό, της χρονιάς που μας πέρασε. Μιλάμε για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου με εκατοντάδες δημοσιογράφους - γνώστες των αθλημάτων τους, που καλούνται να ψηφίσουν. Αν δεν είναι ήδη γνωστό στους φίλους μου και όχι μόνο, προσωπικά αμφισβητώ το απόλυτο κύρος του θεσμού. Κυρίως γιατί ο καθένας που είναι εξειδικευμένος στον χώρο του δεν μπορεί να κρίνει γεγονότα και σπουδαιότητα άλλων περιοχών (π.χ ο συντάκτης στίβου το μπάσκετ ή ο συντάκτης μίας ομάδας ποδοσφ. το στίβο και την κολύμβηση). Ειδικά οι ανεκδιήγητες ποδοσφ. φυλλάδες που συμμετέχουν στην ψηφοφορία (οι ποδοσφ. δημοσιογράφοι τους και τα αφεντικά τους) που είχαν κάποτε αξιολογήσει ας πούμε το .. φλουρί στο Νίνη πιο ψηλά από τη βράβευση του Παπαλουκά σαν καλύτερου παίκτη της Ευρώπης το 2006, είναι για τα .. πανηγύρια.


Επειδή όμως η βράβευση αυτή είναι, καλώς ή κακώς, μία πραγματικότητα στη χώρα μας, θα ασχοληθούμε και εμείς με το γεγονός. Μετά από το ανεκδιήγητο 2007, που βραβεύθηκε η Εθνική ποδοσφ. σαν καλύτερη επειδή προκρίθηκε στην τελική φάση της Αυστρίας Ελβετίας το 2008 (μάλλον σαν .. κολακεία μου φάνηκε αυτή η πρωτιά για να τους γίνουν αρεστοί οι δημοσιογράφοι), μπροστά από Παναθηναϊκό του triple crown το 2007 και την Εθνική μας ομάδα που βγήκε τέταρτη στην Ισπανία (αφού χτύπησε στα ίσια τους οικοδεσπότες) ελπίζουμε σε στοιχειώδη δικαιοσύνη το 2009. Κι αν τυχόν δεν αποδοθεί αυτή, προτρέπουμε κανέναν μπασκετικό να μην πάει – μα κανέναν.

Οι δικές μας, αντικειμενικές πιστεύουμε, επιλογές για τους καλύτερους της χρονιάς που τελειώνει είναι:

Καλύτερη Ομάδα Ανδρών
Παναθηναϊκός: Triple Crown με Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρωλίγκα.

Καλύτερη Ομάδα Γυναικών
Εθνική γυναικών: Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Λετονίας, παίρνοντας το εισιτήριο για το Παγκόσμιο.


Καλύτερος Αθλητής
Βασίλης Σπανούλης: MVP Πρωταθλήματος Ελλάδας και Ευρωλίγκας. Μέλος της καλύτερης Πεντάδας του Ευρωμπάσκετ. Κορυφαίος σε ΠΑΟ και Εθνική.

Καλύτερη Αθλήτρια
Εβίνα Μάλτση: Ευρωπαϊκό All star game στο Παρίσι, πρωταθλήτρια Τσεχίας, ηγέτης της Εθνικής στην 5η θέση του Ευρωπαϊκού της Λετονίας με σούπερ εμφανίσεις παντού.

Δεύτερη Καλύτερη Ομάδα Ανδρών
Εθνική Ανδρών: Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πολωνίας.

Τρίτη Καλύτερη Ομάδα
Εθνική Εφήβων: Πρώτη στην Ευρώπη και Δεύτερη στο κόσμο σε μία χρονιά.

Ελπίζουμε μετά από το αποτέλεσμα ‘έκτρωμα’ του 2007 να αποδοθεί στοιχειωδώς δικαιοσύνη κάτι που θα συμβεί ΜΟΝΟ αν τα αποτελέσματα βγουν όπως παραπάνω.



---------------------------------------

Βλέπουμε ποδοσφαιρικές μπάλες σε κρατικές αθλητικές εκπομπές γενικού περιεχομένου. Επίσης βλέπουμε τον δυνάστη του ελληνικού Αθλητισμού ΟΠΑΠ (που διατρανώνει πως τον αγαπάει, ενώ στη ουσία προβάλλει σαρωτικά το ποδοσφ. με τα χρήματα του Ελληνικού λαού στριμώχνοντας στην γωνία άλλα σπορ που ενδιαφέρεται ο κόσμος) να περιέχει την λέξη ποδόσφ. στο όνομά του και να εμφανίζεται με ποδοσφαιρικές μπάλες στα λογότυπά του. Ακούω δημοσιογράφους στην κρατική τηλεόραση που πληρώνω να λένε ότι το ποδοσφ. είναι το πιο όμορφο σπορ (ζαλίστηκα τώρα, δεν αντέχω άλλο, με έπιασε ένα άλγος ή αηδία) με τα λεφτά που τους πληρώνω (σαν να λένε η σοσιαλδημοκρατία είναι το καλύτερο σύστημα ή ο φιλελευθερισμός).

Την ίδια στιγμή η ευνομούμενη Πολιτεία μας θέλει να καταργήσει τους σταυρούς και τα θρησκευτικά σύμβολα από τις δημόσιες αίθουσες γιατί αντιτίθεται στις θρησκευτικές ελευθερίες του λαού. Δεν ξέρω αν είμαι σύμφωνος ή όχι αλλά αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να περιορίσουν την πίστη και τις προτιμήσεις του καθενός. Αν υπάρχουν θα δυναμώσουν, αν όχι θα μετριαστούν σε άλλα επίπεδα.


Απαιτούμε να εξαφανιστούν οι λέξεις ποδόσφ. ή σύμβολα από ποδόσφ. μπάλες στα κρατικά μέσα όταν αναφέρονται στον αθλητισμό μας γενικότερα. Γιατί προσβάλουν το αθλητικό μου συναίσθημα. Εξαίρεση μόνο ας είναι εξειδικευμένες αναφορές και εκπομπές (κατά τον τύπο των θρησκευτικών εκπομπών και για μία θρησκεία). Εννοείται πως ο ιδιώτης μπορεί να δείχνει και να πράττει ότι θέλει – όπως άλλωστε κι εμείς στο blog αυτό που την λέξη τους δεν την γράφουμε ποτέ ολόκληρη.

Με μπασκετικούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς !
_